avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 299 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Buna ziua, Am detinut o cartela Telekom Prepayd si ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Buna ziua, Am detinut o cartela Telekom Prepayd si eram in perioada ...

Bună ziua,
Am deținut o cartelă Telekom Prepaid și eram în perioada de grație (ultima dată încărcată în ianuarie 2023).
În urmă cu 2 săptămâni, cineva s-a prezentat la Vodafone și a cerut numărul meu de telefon să fie portat la abonament în Vodafone. Pentru a putea porta un număr de telefon este nevoie de acel număr și seria cartelei SIM. Numărul de telefon nu este un secret, însă interesant este modul cum acea persoană a intrat în posesia seriei cartelei mele.
Astfel, am rămas fără numărul de telefon și fără acces la internet banking, conturi de Google, WhatsApp și toate conturile la care aveam autentificare în doi factori activă.

Am făcut plângere la ANPC, însă am primit un răspuns evaziv cum că pașii necesari portării au fost respectați. Reclamația a fost făcută către Telekom, însă aceștia au răspuns către ANPC că, fiindcă numărul a fost portat, nu mai pot oferi prea multe detalii. Acum am depus o nouă plângere la ANPC către Vodafone.

Însă aș dori să încep demersurile în instanță pentru recuperarea numărului de telefon și eventuale despăgubiri, întrucât numărul îl foloseam pentru mai multe firme.

Nu mi se pare firesc ușurința cu care o persoană poate să obțină un număr de telefon, iar operatorul să nu facă un minim de verificări, lăsând astfel loc pentru fraude.

ÎNTREBARE:
Ce șanse am să și câștig această speță?
Mulțumesc!
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
rmarius18, utilizator
Cel mai recent răspuns: rmarius18 , utilizator 15:34, 28 Noiembrie 2023
plangerea ar fi trebuit facuta catre ANCOM, nu ANPC, dar in fine... cu cine vreti sa va judecati si pentru ce?
o persoana s-a prezentat la o firma de telefonie si a cerut portarea unui numar si a pus la dispozitie si seria cartelei. datele sunt suficiente pentru a face portarea, in consecinta, operatorul s-a conformat.
orice alte verificari suplimentare costa si nici o firma nu face o astfel de cheltuiala.
ati putea identifica posesorul actual al numarului de telefon, dar nu puteti fi sigur ca nu a primit cadou un telefon cu cartela/ abonament
Ultima modificare: Joi, 23 Noiembrie 2023
adriandimitriu, utilizator
Am depus si plangere la ANCOM inca de la inceput. De la ancom am primit raspuns ca se deruleaza cercetari si ca conform art... litera... , termenul de solutionare se prelungeste cu inca 15 zile.

Mi-am amintit c ain ziua in care am ramas fara semnal si am sunat la relatii clienti la Vodafone, dupa ce am fost pus in asteptare vreo 10 minute, am fost intrebat daca am beneficiat cumva de vre-o oferta cu un telefon. Si leam zis ca binenteles ca nu, nu stiu despre c este vorba si ca pe mine ma intereseaza sa imi recuperez numarul de telefon.

Plangerea initiala la OPC a fost indreptata catre Telekom. Am primit deja raspuns de la OPC: numarul a fost portat in reteaua vodafone la cererea cuiva care a stiut numarul si seria cartelei sim. Din motive tehnice, pentru ca numarul a fost portat intr-o alta retea, telekom nu poate oferi detalii asupra modului(corectitudinii) cum Vodafone a facut portarea.
Eu insa fiind client telekom, mi sa parut firesc sa fac plangerea catre telekom.
Acum am depus si plangere la opc indreptata catre Vodafone si vedem ce se rezolva.

Nu mi se pare firesc faptul ca am fost pre informat de telekom, printr-un sms de 5 randuri in care pe primele 5 randri imi scria ca au o super mege oferta pentru mine si pe penultimul rand doar 4-5 cuvite: "daca renunti la cerere de portare".

In moment ce primesc saptamanal mesaje cu oferte d ela telekom si vazand mesajul care incepea ca "avem o oferta..." am citit doar primele 2-3 randuri, restul nu.

Am mai facut o portare la orange si acolo am primit un sms foarte clar in care mi se explica ca in ziua de la ora de numarul meu va fi portat. Detaliile aceste lipsand din sms ul primit de la telekom.

Acum as astepta inatai raspunsurile de la OPC catre Vodafone si apoi de la ANCOM. Apoi as dori sa chem in judecata Vodafone pentru ca ma lasat fara numarul de telefon si sa le cer si despagubiri. Si chiar si Telekom ca parte in proces.

Eu sunt utilizator de buna credinta si am fost lasat fara numarul de telefon pe nedrept. Eu nu am de unde sa stiu sub ce forma si cum a intrat in posesia seriei cartelei mele sim cel care a cerut numarul meu, dar pot banui ca cel mai probabil un angajat telekom/vodafone este implicat - altfel nu ar fi posibil.

Fiind un telefon care il foloseam pt un Bussines, am suspectat initial ca am fost executat de concurenta, insa am pus mai mult epersoane sa sune si sa se dea drept client si persoana care mi-a luat numarul le-a zis la toti ca este greseala ca el are numarul de telefon mai nou si ca nu ii poate ajuta.

Acum ca am detailat speta, ce ma sfatuiti?
Ce sanse sunt sa castig in instanta si eventual sa obtin daune materiale si morale pt ca am pirdut clienti, contacte, eu tineam legatura cu clientii pe whatsapp, am pierdut adresa de email si mult timp sa fac reclamatii etc
Mai întâi aș aștepta rezultatele investigației ANCOM. Iar apoi, dacă ele mi-ar fi favorabile, aș putea discuta cu Telekom de pe alte poziții. În momentul de față Telekom n-a făcut nici o ilegalitate; să zicem că persoana de la portarea necunoscutului a fost neglijentă, însă ea va fi sancționată administrativ și atât: nu a beneficiat de acțiunea ei.
Pe de altă parte, cu scuze, dar ce fel de afacere se conduce folosind un telefon fără abonament? Cartelele prepay sunt vulnerabile, tocmai fiindcă în spatele lor e doar SIM-ul, ca în anii '90. Cred că pretenția la daune nu are susținere, dar poate veți obține realocarea numărului. Succes
Sunt peste 30 de numere de telefon pe care le incarc aleatoriu cand este nevoie. Nu le tin pe abonamente pt ca nu este necesar sa am optiune activa mereu.
Dar nu cred ca poate nici macar reprosa nimeni nimic pe acest aspect. Atat timp cat eu detin cartela si am platit cu cardul meu incarcarea si pot dovedi acest lucru cu OP nu vad care ar fi problema...nu este ilegal sa detii cartela prepay.

Pe de alta parte cred ca si o plangere la politie o sa fac pentru ca nu are cum sa nu intre la vreo infractiune....o sa mai studiez problema.

Multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Marți, 28 Noiembrie 2023
rmarius18, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1 numar de telefon..2 utilizatori! puiutza puiutza Buna seara! In luna septembrie am portat nr meu de telefon ( pe care il am de 6 ani) in alta retea. Am specificat fostului furnizor ca voi PORTA numarul, nu ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract telekom romania Rrs Rrs M-am lovit de o problemă care, cel puţin mie, mi se pare puţin absurdă. Pe la sfârşitul lunii Ianuarie, m-a contactat un reprezentant Telekom care ... (vezi toată discuția)
Roaming ic ic Buna ziua, Sotul meu sta plecat cate o luna in olanda si 1 saptamana revine in romania.Pentru a putea comunica foloseste o cartela de la Vodafone ... (vezi toată discuția)