avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract Colectiv de Munca încălcat Bună ziua . ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract Colectiv de Munca încălcat Bună ziua . Lucrez la ...

Contract Colectiv de Munca încălcat
Bună ziua .
Lucrez la o mare firma din București sindicatul a semnat în octombrie CCM pe anul 2023/2024 , și la înregistrat la ITM .
Acum în urma legii 296/2023 urmeaz sa ne taie din drepturi sa iau bani mai puțin decât înainte de mărirea stipulata în CCM.
Am doua întrebări.
1 Pot da în judecata administrația pentru nerespectarea CCM și CIM?
2 . Liderii de sindicat au zis ca nu pot face greva fiindcă avem CCM în derulare . Este adevărat ca sindicatul nu poate declanșa conflictul de munca pentru nerespectarea CCM?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 05:54, 25 Noiembrie 2023
Pe durata valabilității unui contract sau acord colectiv de muncă angajații/lucrătorii nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă la nivelul de negociere respectiv, cu excepția situațiilor prevăzute în prezenta lege.
Pai și nerespectarea CCM nu este excepția? Ce lege reglementează acest lucru? Pai angajatoru sa obligat sa îmi dea x drepturi, y beneficii , si apoi nu respecta și nu mai îmi da nimic .
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Noiembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
art.126 din Legea 367/2023
Conflictele colective de muncă pot fi declanșate în următoarele situații:
a) angajatorul refuză să înceapă negocierea unui contract în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat;
b) angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările formulate de angajați/lucrători;
c) părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor;
d) în condițiile în care, deși a fost începută negocierea unui contract colectiv de muncă, angajatorul nu își respectă obligația prevăzută de art. 98 alin. (4);
e) angajatorul refuză să înceapă negocierea în condițiile în care părțile au prevăzut clauze ce urmează a fi renegociate periodic, conform art. 97 alin. (3), iar perioada convenită de către părți pentru renegocierea acestora a expirat ori dacă părțile nu ajung la un acord privind renegocierea clauzelor ce urmează a fi renegociate periodic;
f) în situația nefinalizării renegocierii prevăzută la art. 109 alin. (4), după epuizarea procedurilor de negociere prevăzute de prezenta lege;
g) dacă angajatorul refuză să adere la contractul/acordul colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă în condițiile art. 99 alin. (3).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de munca alx69 alx69 Buna ziua, in conditiile in care intr o unitate nu exista sindicat reprezentativ si nu mai este semnat un CCM, ci doar un Acord semnat cu o parte din ... (vezi toată discuția)
Incheierea unui ccm la nivel de unitate Radamante Radamante 1. Exista ccm in vigoare la nivel de sector de activitate; 2.Angajatorul refuza să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă la nivel ... (vezi toată discuția)
Refuz sau amanare mediere itm pentru negociere contract colectiv sivio sivio S-au declansat negocierile pentru un nou contract colectiv cu 45 zile inainte de expirarea celui in vigoare. Pe parcursul negocierilor nu s-a ajuns la un ... (vezi toată discuția)