avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim TVA pt livrare de bunuri intre state membre UE?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim TVA pt livrare de bunuri intre state membre UE?

Buna ziua, societate comerciala cu activitate de comert cu amanuntul produse specifice (cosmetice), vinde catre o societate comerciala din alt stat membru UE creme cosmetice. Livrarea se face cu DHL , cf codului fiscal operatiunea este scutita de TVA pt ca este o livrare intracomunitara. Este interpretat corect? In dep de contabilitate al societatii din Romania se interpreteaza ca fiind vanzare en detail catre o persoana juridica cu TVA, ceea ce mi se pare o eroare de interpretare, nicidecum un contabil neinformat:) . Ma poate ajuta cineva cu o parere?
Articolul 268dinCodul fiscal prevede că una dintrecondiţiile obligatorii pentru ca o livrare să fie impozabilă in România este ca locul acestei operaţiuni să fie în România. Dacă locul livrării nu se consideră în România, operaţiunea nu este impozabilă în România. -livrări intracomunitare- sunt livrări de bunuri care sunt transportate dintr-un stat membru înalt stat membru de furnizor, de cumpărător sau de un terţ în numele unuia dintre acestia. În lipsa transportului nu există livrare intracomunitară de bunuri, transportul intracomunitar fiind o condiţie de fond pentru a califica o operaţiune drept livrare intracomunitară. Livrarea intracomunitară de bunuri este scutită de TVA, dacă este justificată cu documente prevăzute în OMFP nr.103/2016.''

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Decembrie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: MonaGeorgescu , utilizator 17:52, 6 Decembrie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da daca avem documente justificative cf OMFP 103/2016 - factura + dovada transportului , livrarea se va face fara TVA ( cf art 294 alin 2 lit a . )
Multumesc mult. Raspunsul de la contabilitate a venit astfel: ''vanzarea aceasta catre clinica din Italia nu este livrare intracomunitara, este vanzare en detail catre o persoana juridica , cu tva. Care are si transport''.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestari servicii in ue sorinapopescu sorinapopescu Buna ziua! As avea si eu o itrebare, sper ca ma puteti ajuta. Daca o fimra din RO platitor de TVA, preasteaza servicii de ex in Ungaria catre persoane ... (vezi toată discuția)
Factura fara tva, client din italia MT1975 MT1975 Sunt administrator al unei societati care de curand exporta marfa in Italia. Societatea este inregistrata in R.O.I., clientul comunica cod valid de tva. Pot ... (vezi toată discuția)
Tva la vanzare intracomunitara deceneum deceneum Buna ziua. Detin o firma platitoare de TVA , in Romania. Activitate actuala a firmei o reprezinta importul de marfa-imbracaminte (in special rochii ) din ... (vezi toată discuția)