Buna ziua!
As avea rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii legate de iesirea din indiviziune.
Tata a decedat in iunie. In urma decesului am ramas ca si mostenitori eu, sora vitrega (de pe tata), si mama. Desi nu ne intelegem cu sora vitrega, am acceptat sa facem succesiunea la notar, act incheiat pe 7 noiembrie. Sora isi doreste bani pentru partea ei (3/16), si mi-a dat termen pana pe 1 decembrie ca sa ii dau un raspuns pentru cumpararea partii (mama nu are posibilitati financiare). Astazi ne-am trezit cu o hartie de la avocatul ei prin care ne solicita ca in termen de 15 zile de la primirea notificarii sa ii predam un exemplar al cheilor imobilului si totodata ne invita la un notar public pentru un partaj amiabil, altfel ne actioneaza in justitie. Intrebarile mele sunt:
1. Suntem obligate prin lege sa ii predam un exemplar al cheilor si in termenul mentionat de avocat? Daca da, care este temeiul legal la baza?
2. Este recomandabil sa mergem in instanta? Aici ma tem de evaluarea imobilului de catre un evaluator. Din cate am inteles sunt usor de "cumparat" de catre una dintre parti, pentru a evalua imobilul la o suma mai mare.
Multumesc!
Multumesc!
romascanu
Moderator 8din 8 utilizatori consideră acest răspuns util
Potrivit art. 973 alin. 1 Cod civil, „Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale, beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.”
(2) Dreptul de abitație este gratuit, inalienabil și insesizabil.
Dacă sunt îndeplinite condițiile din alin. 1 mai sus menționat, atunci mama dvs. este singura îndreptățită să folosească această casă până la partaj și reprezintă motivul/temeiullegal pentru care nu trebuie (are dreptul să refuze) să predea vreo cheie, invocând dreptul său de abitație.
Firește că este preferabil să ajungeți la un partaj amiabil, dar până atunci sora dvs. are dreptul ... så admire ușa pe dinafară/are obligația de a respecta dreptul de abitație al soției supraviețuitoare (dacă sunt îndeplinite condițiile, după cum spuneam).