avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Timpul de lucru in timpul deplasarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Timpul de lucru in timpul deplasarii

Buna ziua. Sunt angajator firma din Bucuresti, program de lucru 8-16. Voi avea o echipa care se deplaseaza la Arad pentru efectuarea unor lucrari. Se vor caza la Arad. Va rog sa-mi spuneti daca toata durata deplasarii este considerata timp de lucru (inclusiv cazarea pe timpul noptii) intrucat angajatii se afla cumva la dispozitia angajatorului si nu sunt la domiciliu (sustin ei) si pe perioada trasnportului la Arad si a cazarii ... Multumesc
Cel mai recent răspuns: adrian@13 , utilizator 09:21, 19 Februarie 2024
Bună ziua ! Durata drumului dus și intors se consideră timp de lucru ( e diferit de situația în care trebuie sî vină la program la sediul normal cînd pontajul se face de la ora inceperii programului). De asemenea se considera timp de lucru perioadele in care lucrează efectiv acolo ( inclusiv ore suplimentare dacă este cazul ). Nu se consideră timp de lucru perioada de la terminarea programului/activității si până a doua zi când se prezintă la serviciu. Aveți obligația să le asigurați cheltuielile de cazare/ masă / carburant sau transport public și alte sume care se regăsesc in Contractul Colectiv/Individual de muncă. Ar fi absurd ca in deplasări să fie cineva pontat inclusiv când doarme. Prevederea legală pe care vor să o speculeze ( la dispoziția angajatorului) nu se interpretează in sensul astă și, in plus, mai are o continuare ( și își indeplinește sarcinile și atribuțiile conform prevederilor contractului individual de muncă...art.111 din Codul Muncii). De asemenea e bine să verificați ce obligații aveți prevăzute in Contractul Colectiv de Muncă și Contractul Individual de Muncă cu privire la deplasările peste un anumit număr de km.
In cazul salariatului delegat, acesta îşi desfăşoară activitatea în perioada delegării într-un alt loc de muncă fix, şi nu şi pe durata deplasării. În acest sens, salariatul delegat nu se află la dispoziţia angajatorului şi nici nu prestează muncă şi nu îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale în perioada deplasării, acesta realizând atribuţiile de serviciu după ce ajunge la locul delegării, în cadrul programului de lucru stabilit de părţi, timpul de deplasare neconstituind în acest caz timp de muncă.
Bună dimineața! Acest aspect este încă intr-o zona gri a legislației. Referirea mea este cu privire la un singur drum ( de la punctul normal de lucru la alt punct de lucru situat intr-o altă localitate dacă distanța este mai mare de 100 de km). Este evident că trebuie văzute întâi prevederile CCM și CIM. Totuși, angajatorul nu poate să mă oblige să mă deplasez pe timpul meu, în afara programului de muncă stabilit în CIM fără să mă ponteze/plătească sau compenseze financiar în niciun fel. Dacă as primi o dispoziție de la angajator că trebuie să lucrez o perioadă la 400 de km distanță, as face deplasarea în timpul programului și nu pot fi obligat la altă modalitate . Această variantă însănătoșire este nici practică și nici economică din mai multe motive și implică multe aspecte. (De exemplu, deplasarea ar putea dura 8 sau mai multe ore din timpul programului și angajatorul ar trebui să plătească cazare o zi în plus, având în vedere că voi începe munca abia de a doua zi. Dacă este vorba de o echipă și sunt necesare mai multe unități de cazare, costurile pot creste considerabil) . Consider ( e doar o părere personală) ca cea mai bună variantă intr-o asemenea situație este cea descrisă de mine în mesajul anterior ( și întrunește și condițiile legale pentru ca deplasarea nu e la inițiativa angajatului ci din dispoziția angajatorului). Evident, răspunsul este unul general și trebuie analizat prin prisma prevederilor contractuale CCM, CIM cât și legale în raport cu specificul muncii respective.
Ultima modificare: Joi, 14 Decembrie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din pacate va contrazie doctrina si jurisprudenta CJUE.
Si cum interpretam asta atunci?

E-11/20, Curtea de Justitie a Uniunii Europe a pronuntat, la 15 iulie 2021, o hotarare al carei dispozitiv prevede urmatoarele:

Timpul necesar petrecut in deplasare, in afara programului normal de lucru, de catre un lucrator catre un loc altul decat locul sau de prezenta fix sau obisnuit pentru a-si exercita activitatea sau atributiile in acest alt loc, astfel cum impune angajatorul sau, constituie „timp de lucru” in sensul articolului 2 alineatul (1) din Directiva 2003/88/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 noiembrie 2003 privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru. Este irelevant daca deplasarea in cauza se efectueaza in intregime in interiorul SEE sau catre sau din tari terte in cazul in care contractul de munca este incheiat in temeiul legislatiei nationale a unui stat SEE si reglementat de aceasta. In plus, nu este necesara nicio evaluare a intensitatii activitatii desfasurate in timpul deplasarii.

Alte discuții în legătură

Timpul de deplasare cu masina de serviciu cu sofer, este timp de lucru? ljozsef ljozsef caz: - am ordin de deplasare pe trei zile (la o societate comerciala cu capital de stat) - ma deplasez cu masina de serviciu, cu sofer, deplasare ... (vezi toată discuția)
Cum pontam timpul de deplasare in interes de serviciu? moncu moncu Buna ziua. Societatea noastra are personal care se deplaseaza in interes de serviciu foarte des ( fac parte din corpul de control si merg peste tot in tara). ... (vezi toată discuția)
Timpul de lucru in delegatie ddoinatm ddoinatm in calitate de salariat al unui SRL, sunt trimis in delegatie in alta localitate decat in cea care lucrez, iar timpul de deplasare este de aproximativ 7 sau 8 ... (vezi toată discuția)