Recalculare pensie
O decizie de pensionare are urmatoarele date rotunjite.
1. varsta la data pensionarii = varsta standard de pensionare = 64 ani, 4 luni
2. stagiu complet de cotizare din lege in sistem public 33, 66667 ani.
3. stagiu total de cotizare realizat = 46,75 ani
3.1 in conditii normale = 29 ani, 5 luni
3.2 in gr II, legea 3/1977 =8 ani, 1 luna
3.3 stagiu aferent grupa =2 ani
3.4 perioade asimilate =7 ani, 2 luni
4. numar total de puncte realizate = 82
4.1 puncte realizate in sistemul public - conditii normale = 63,5
4.2 puncte corespunzatoare pensiei suplimentare = 6,5
4.3 puncte suplimentare pentru grupa de munca = 3,5
4.4 puncte suplimentare din indice de corectie =8
5. punctaj mediu anual = 2,44 din care aferent indice de corectie = 0,24
Dupa recalculare, care va fi numarul de puncte al pensionarului? Multumesc
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Si cum - la fel de gresit - eu v-am confirmat cifrele ... Sa traim , intr-adevar , pana in septembrie si vom vedea ... Eu am inceput sa pun un bemol asteptarilor , efortul bugetar - care e ... cat e in 2024 , dar pe anii urmatori e urias - va mentine o rata a inflatiei foarte ridicata . Sumele cu care cresc pensiile sunt semnificative pentru foarte multi , persoana din exemplul dvs. va avea o pensie mai mare cu mai bine de 50% fata de 2023 , eu - vreo 40% , s.a.m.d . Nu stiu in ce masura economia va putea sustine aceste cheltuieli . Si nu e vorba doar de pensionari , sunt bani ( multi ) in plus la multe categorii ... Asa ca , nu as fi din cale-afara de uimita sa apara niste termene prorogate ... PS. La multi ani si dvs. ...
Intr-adevar, e o mare catastrofa adusa bugetului. era suficient sa se recalculeze fara populismul acela al punctelor de stabilitate. Cum la acestea se adauga indexarea si majorarea tuturor punctelor cu acelasi VPR.indexat. Cum tot gresit a fost si majorarea indicelui de corectie pana la valoarea de azi de 1,41 de cativa ani buni. Viziunea mea este ca pe viitor din 2025 incolo ca in 2024 nu se mai poate, sa existe un VPR indexat, majorat, variabil, care sa afecteze numai un numar de puncte 25-30 de exemplu, astfel incat toti pensionarii sa primeasca aceeasi suma bruta. Restul punctelor acumulate din decizia recalcualata sa aiba acest al doilea VPR=81 constant vreo 5-10 ani de acum incolo, pana cand bugetul are semne ca isi revine. Chestia cu neconstitutionalitatea nu sta in picioare, ar fi cum este introducerea impozitului progresiv. Daca se facea aceasta recalculare cand punctul de pensie in 2019 era 1100 lei, VPR era 44, altfel ar fi stat lucrurile.. Dar populismul cu indicele de corectie al lui Ponta si legea 127 a lui Dragnea lasata balta altora la calende in loc sa o faca pe loc in 2019 ne aduce in faliment la bugetul de pensii.
CHKa
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Bugetul de pensii e de muuult timp pe deficit , chiar si pe vremea lui Ceausescu , asta e motivul pentru care s-a “ inventat “ contributia pentru pensia suplimentara ... Deficit care TREBUIE acoperit de la bugetul de stat , nu exista alta solutie ... Au fost multe , extrem de multe masuri populiste in domeniul pensiilor ( si nu numai ) , dar ... ce frumoasa masa de manevra electorala , de peste 5 milioane de voturi ... Iar Curtea Constitutionala a decis ca pensiile nu pot fi micsorate vreodata ... Corectitudine in domeniul acesta nu poate exista decat atunci cand fiecare dintre noi va sti ca e responsabil de sumele la care va avea dreptul la batranete - el insusi , nu Statul , va avea fondul de pensii gestionat de o societate specializata pe acest domeniu , controlata la sange de organisme specializate ( ale Statului ) . Nu pensie minima , nu indemnizatie sociala , doar ce ai “ pus deoparte “ de-a lungul vietii ... Cum ar spune americanii “ tough love “ ... Pe mine ma ingrozeste exemplul ( mai vechi ) al Bulgariei , ceva mai recent al Greciei ( care chiar au intrat in incapacitate de plata ) . Tare , tare se aseamana comportamentul bugetar al celor de la putere azi , cu cel al guvernelor acelea ... si chiar cu Romania din urma cu ceva ani , cand am ajuns mai-toti milionari si - de fapt - eram saraci lipiti , detineam doar bancnote multe ... PS . Norocul Greciei a fost acela ca era in zona euro , restul tarilor cu aceeasi moneda preferand sa contribuie zdravan , decat sa riste devalorizarea acesteia ... Dar ... noi avem doar leutul ...
Corecta constatarea, banii mei sunt in pensia mea, atati am pus, atatia am. Dar ei dau tarcoale pilonului 2 si apoi Statul are organisme de control gen ASF badalau, sa gestioneze banii. Vom vedea portbagaje cu bani mai multe sigur si tot Grecia ne va chema si pe noi. Eu am zis asa cu 2 VPR ca sa tin pe loc cresterea necontrolata a pensiilor. intr-o situatie din care nu vad cum vom iesi..
La total puncte acumulate si mentionate in decizie se vor adauga cele 8,75 puncte.Punctele aferente indicelui de corectie nu sunt mentionate nicaieri.Pe legea 360/2023 nu mai discutam de notiunea de punctaj mediu anual.Ci, doar de total puncte acumulate(contributivitate +stabilitate).