avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1278 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare punctaj pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare punctaj pensie

Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din '77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii imparte punctajul la un stagiu de cotizare de 30 de ani. In acest sens am introdus in numele lui o actiune in instanta prin care am cerut anularea deciziei de pensionare si emiterea unei noi decizii prin care puncajul pensiei sa fie stabilit in urma impartelii la un stagiu de 20 de ani. Totodata am cerut si plata retroactiva a drepturilor banesti de care ar fi fost lipsit.
Pe data de 19.02.2010, avem termen in instanta. Daca invoc si decizia CC nr 40 din 2008 ii da sanse mai mari de castig? Ce sanse am ?
In decizia CC ,prin care se admite recursul in interesul legii, se precizeaza ca pt cei care au dreptul la pensie deschis in perioada 1977-2001 la stabilirea punctajului se tine cont de art 14 din legea 3 din 1977, or in art 14 nu spune exact ca punctajul pensiei va fi stabilit in urma impartelii la 20 de ani.
Deci ce sanse am?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:57, 12 Martie 2010
Matei Eugen Marius a scris:
" Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Timisoara.
Dispozitiile art. 77 alin. (2) raportat la art. 43 alin. (1) si (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se interpreteaza in sensul ca stagiul complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in intervalul 1 iulie 1977-31 martie 2001 si care si-au desfasurat activitatea in grupe speciale de munca este cel reglementat de art. 14 din Legea nr. 3/1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala."
Imi poate spune cineva exact care este nr de ani la care se face imparteala pt stabilirea punctului de pensie? 20 sau 30 de ani?

Interventie moderator
Am rugamintea sa nu mai postati alte topicuri punand exact aceeasi intrebare ca cea de la finalul primului dvs. mesaj din cadrul acestui topic. Daca mai aveti nelamuriri, va rog sa le postati aici.
Multumesc!

In legatura cu intrebarea dvs.
In niciun caz 30 de ani! In cazul persoanelor care au lucrat mai mult de 20 de ani in grupa I de munca, stagiul complet de cotizare va fi de 20 de ani iar in cazul persoanelor care au lucrat mai mult de 25 de ani in grupa II de munca, stagiul complet de cotizare va fi de 25 de ani.

Aceste persoane, deci nici bunicul dvs., nu vor beneficia de punctajul suplimentar prevazut de OUG nr. 209/2008. In cazul in care l-au primit deja, casa teritoriala de pensii va proceda la recalcularea drepturilor de pensie in functie de un stagiu de 20, respectiv 25 de ani, si la eliminarea punctajului suplimentar.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
nu a primit nimic. pe ultima decizie de pensionare scrie ca imparteala s-a facut la 30 de ani.
Stimate coleg, punctajul suplimentar aferent perioadei lucrate in grupe de munca nu are nicio legatura cu stagiul complet de cotizare. Cititi OUG nr. 209/2008.

Gabriela Pintea
mi-ar place sa fim colegi...dar din pacate inca nu pot....incadrarea asta in cartea de munca...ma opreste...!

Deci ca sa inteleg mai exact...in urma actiunii in instanta(daca voi castiga) stagiul complet de cotizare va fi de 20 de ani...si stabilirea punctului se va determina in functie de aceasta perioada.
Conform OUG 209/2008....vor mai beneficia de inca 50% ce care indeplinesc conditiile gr 1 de munca?

Sper doar sa castig si sa oblige casa de pensii la stabilirea punctajului cu imparteala la 20 de ani si plata drepturilor retroactiv...! mai ales ca suma respectiva mi-a fost promisa ca un cadou de nunta....:)

Imi cer scuze pt insistentele mele...dar chiar imi doresc fff mult sa castig ...si vineri 19.02.2010...este termenul de judecata.
Vineri sigur bunicul dvs. va castiga procesul. :)

Punctajul mediu anual va fi calculat in functie de un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, ceea ce este mult mai avantajos decat punctajul suplimentar aferent activitatii desfasurate in grupe de munca. Sigur a primit acest punctaj dar nici nu l-a... simtit, el nu inseamna majorarea cu 50% a cuantumului pensiei.
Succes!

Gabriela Pintea

Alte discuții în legătură

Grupa i aura69 aura69 Buna ziua, Am iesit la pensie in anul 1991 ,am lucrat in mina 20 ani gr I,nu mi s-a calculat gr conf. ogu 100/2008 spunand ca mi-au dat-o in 2005,nici vorba ... (vezi toată discuția)
La cat se imparte punctajul ? aecobob aecobob Buna seara, Sunt iesit la pensie din Mai 2008,nascut la 18.04.1957.Am 25 de ani in gr.I pana in 2001 si apoi inca 7 ani in gr.speciala.Am iesit in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Majorare punctaj grupe de munca - oug nr. 209/2008 sch sch Majorarile de punctaj conf.OUG 209 se vor aplica si pensionarilor carora li s-au facut recalcularea punctajului in 2005 si care,datorita anilor de grupa, au ... (vezi toată discuția)