avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... recalculare punctaj pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

recalculare punctaj pensie

Bunicul meu s-a pensionat in 01.08.1988(sub incidenta legii 3 din '77). A lucrat in grupa 1 de munca 20 de ani si 3 luni. Actuala decizie de pensionare ii imparte punctajul la un stagiu de cotizare de 30 de ani. In acest sens am introdus in numele lui o actiune in instanta prin care am cerut anularea deciziei de pensionare si emiterea unei noi decizii prin care puncajul pensiei sa fie stabilit in urma impartelii la un stagiu de 20 de ani. Totodata am cerut si plata retroactiva a drepturilor banesti de care ar fi fost lipsit.
Pe data de 19.02.2010, avem termen in instanta. Daca invoc si decizia CC nr 40 din 2008 ii da sanse mai mari de castig? Ce sanse am ?
In decizia CC ,prin care se admite recursul in interesul legii, se precizeaza ca pt cei care au dreptul la pensie deschis in perioada 1977-2001 la stabilirea punctajului se tine cont de art 14 din legea 3 din 1977, or in art 14 nu spune exact ca punctajul pensiei va fi stabilit in urma impartelii la 20 de ani.
Deci ce sanse am?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:57, 12 Martie 2010
sarut mana stimata doamna.apreciez foarte mult faptul ca aveti rabdare si ne raspundeti la intrebari, fapt pentru care va stimez foarte mult si va multumesc.am si eu o intrebare: am lucrat in conditii speciale(gr.1) in minerit 23 ani, intre 1986- 2009, si am primit decizia de pensie luna trecuta.am si eu dreptul la majorarea punctajului anual cu 0,50% conform O.U.G.nr.209/2008?
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2010
marco171164, utilizator
Trebuia sa va fie calculat deja, prin decizia pe care ati primit-o. Dar nu se majoreaza punctajul anual, se acorda punctaj suplimentar pentru fiecare an intreg lucrat in grupa I de munca, deci pana in 01.04.2001, punctaj care se aduna cu punctajul mediu anual.

Cu privire la modul de calcul al punctajului suplimentar, accesati linkul de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumesc mult pt.promptitudine.dar mai am unele nelamuriri in decizie si poate imi puteti spune daca e corect sau nu.
1.varsta standard de pensionare 65 ani(conform anexei 3 ar trebui sa fie 63,9 ani)
2.stagiul complet de cotizare 20 ani
3.total stagiu de cotizare realizat 32 ani 9 luni si 7 zile(mi se pare incorect calculul atat timp cat eu am lucrat 23 ani in conditii speciale din care anterior 04.2001-14 ani 10 luni si 16 zile,conditii normale 1 an 11 luni si 20 zile,stagiu asimilat 6 luni si 24 zile,stagiu aferent gr.1 si 2 - 7 ani 0 luni)

intrebarile mele sunt:
-varsta standard nu trebuia trecuta 63,9 luni pentru ca eu am depus dosarul de pensie pe data de 04.12.2009?
-stagiul asimilat grupei 1 nu trbuia sa fie 11 ani si 6 luni( 23:2)
-total stagiu complet de cotizare cred ca ar trbui sa fie aproximativ 36 ani si 7 luni(23+11.6+1,11)

referitor la primul mesaj am facut cerere pt.eliberarea copiilor dupa buletinele de calcul si oi vedea atunci daca mi-au luat in calcul si punctajul aferent gr.1 conform o.u.g.209/2008 insa cred ca ar trebui impartit la 20 nu la 30 cum scria la linkul indicat de dumneavoastra.
multumesc pt.timpul acordat.

Raspunsurile scurte sunt : nu, nu si nu. :)
Ati confundat stagiul realizat de cotizare, care reprezinta vechimea efectiva in munca + stagiile asimilate stagiului de cotizare (art. 160 din Legea nr. 19/2000) cu stagiul complet de cotizare, care este prevazut de Legea nr. 19/2000 si in functie de care se calculeaza punctajul mediu anual.

1. Varsta standard de pensionare este cea din anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001. Daca in decizie este trecuta varsta de 65 de ani, inseamna ca sunteti nascut dupa 1 ianuarie 1950. Nu credeti ca trebuia sa scrieti si data nasterii dvs., ca sa vorbim pe date concrete?

2. Stagiul aferent perioadei lucrate in grupa I de munca este de 7 ani. Pentru activitatea desfasurata in conditii speciale nu se acorda stagiu.

3. N-am reusit sa inteleg din mesajul dvs. care este stagiul realizat de cotizare. Aveti in decizia de pensie, separat, rubrica pentru stagiul complet de cotizare si rubrica pentru stagiul realizat de cotizare.
Reveniti cu precizari.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grupa i aura69 aura69 Buna ziua, Am iesit la pensie in anul 1991 ,am lucrat in mina 20 ani gr I,nu mi s-a calculat gr conf. ogu 100/2008 spunand ca mi-au dat-o in 2005,nici vorba ... (vezi toată discuția)
La cat se imparte punctajul ? aecobob aecobob Buna seara, Sunt iesit la pensie din Mai 2008,nascut la 18.04.1957.Am 25 de ani in gr.I pana in 2001 si apoi inca 7 ani in gr.speciala.Am iesit in baza Legii ... (vezi toată discuția)
Majorare punctaj grupe de munca - oug nr. 209/2008 sch sch Majorarile de punctaj conf.OUG 209 se vor aplica si pensionarilor carora li s-au facut recalcularea punctajului in 2005 si care,datorita anilor de grupa, au ... (vezi toată discuția)