avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună ziua, am primit pedeapsa de 3 ani cu suspendare ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună ziua, am primit pedeapsa de 3 ani cu suspendare și permisul ...

Bună ziua, am primit pedeapsa de 3 ani cu suspendare și permisul anulat în urma unui accident fără victime cu o alcoolemie 1.39 sânge, as vrea sa știu după cât timp am voie sa pot da din nou de permis, decizia a fost data pe 31.05.2023, și ce acte trebuiesc... mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:55, 30 Decembrie 2023
OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice
..
art.24
.....
(6) Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2)-(4) din Codul penal sau pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație, precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a)-d) sau ale art. 115 alin. (1) au dreptul de a se prezenta la examen pentru obținerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate;
b) a trecut un an de la data grațierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului de prescripție a executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia;
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță, prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a fost executată integral ori executarea acesteia a încetat în alt mod prevăzut de lege;
e) a intervenit reabilitarea.

(6^1) Pentru prezentarea la examen în vederea obținerii unui nou permis de conducere, pentru categoriile avute anterior, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (6), trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical.

(6^2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia își are domiciliul sau reședința pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condițiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la alin. (5^3), fără a mai susține examen și cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situație.

(6^3) În situația în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracțiune care a fost dezincriminată, în condițiile art. 4 din Codul penal, șeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situație.
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari og.21/2014 va rog cristianpopescu1981 cristianpopescu1981 Buna ziua m-ar interesa daca aceasta modificare se aplica si pentru cei carora le-a fost anulat permisul acum 2 ani si si le-a expirat perioada de asteptare, ... (vezi toată discuția)
Dosar penal Vlad Niga Vlad Niga Bună ziua! Am o problema destul de mare. În același dosar este înscris conducere fără permis (fiind suspendat) + lovire sau alte violente. Dacă mă ... (vezi toată discuția)
De ce trebuie să aștept 6 luni de la data executării pedepsei pentru a-mi recupera permisul? Larisa vtm Larisa vtm Stimate domn in conformitate cu art.335.ali2 ramas definitiv prin hotarare judecatoreasca ne avand interdictie asupra permisului de conducere find pedeapsa ... (vezi toată discuția)