avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, Am o nelămurire ce ține de norma de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, Am o nelămurire ce ține de norma de lucru. Zilele ...

Bună seara,
Am o nelămurire ce ține de norma de lucru.
Zilele de sărbătoare legală se scot din norma lunară de lucru? Adik eu dacă muncesc într-o zi de sărbătoare legală angajatorul îmi spune ca nu o calculează la norma și mă abliga să recuperez ziua venind în altă zi din liber!
Este legal așa ceva?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:14, 8 Ianuarie 2024
norma e zilnica sau lunara? orele lucrate in zilele de sarbatoare sau nelucratoare sunt platite suplimentar sau sunt rasplatite cu recuperari, conform codului muncii
Zilele de sărbătoare legală nu intra in calculul zilelor lucatoare ..

Pentru munca desfasurata in zilele de sarbatoare legala, salariatul beneficiaza:
- compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. In ziua respectiva in care i se va compensa ziua de munca dintr-o zi de sarbatoare legala, nu i se va acorda salariul.

sau

- in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
De ex eu in ianuarie lucrez 13 ture a cate 11:30 ore cu tot cu data de 24, asta inseamna 156 ore, și angajatorul ma pune sa vin încă o tura de 11:30 pe motiv ca nu îmi fac norma.
Adina vin 13 ture a câte 11:30 =156 ore +11,30 sărbătoare și sunt plătit 156 ore +11:30 ore de sarbatoare
Data de 24 este într-adevăr plătită dublu.
Este în regulă sau nu?
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Mie mi-a iesit: 13 ture x 11.5 ore/tura = 149.5 ore. Daca norma lunara (conform contract) e de 156 ore, inseamna ca lipseste cca o jumatate de norma (6.5 ore). Deci veti mai lucra inca o tura si veti fi platit pentru 156 + 5 ore. Iar pentru ziua de de sarbatoare separat.
e corect?
Ultima modificare: Luni, 8 Ianuarie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din pacate luna ianuarie 2024 , are 160 de ore lucratoare (20 de zile lucratoare) ...

13 ture a 11 ore si 30 minute = 149 ore si 30 de minute .... va lipsesc 10 ore si 30 de minute din programul lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este corect ca în norma lunara de lucru sa nu fie pontata ziua ... #adriana2019 #adriana2019 Este corect ca în norma lunara de lucru sa nu fie pontata ziua de sărbătoare legala, chiar dacă e plătită dublu? (vezi toată discuția)
Plata repausului saptamanal pentru lucrul in ture gigione01 gigione01 Am lucrat aproximativ 20 de luni in ture 12 cu 24 liber. Niciodata nu am avut 48 de ore repaus saptamanal si am lucrat in toate zilele de sarbatori legale in ... (vezi toată discuția)
Munca in sarbatoare legala - lucrul in ture Luciana-Ana Luciana-Ana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea situatie: Intr-o companie, in care se foloseste munca in ture, iar contractul colectiv nu ... (vezi toată discuția)