avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil conceput inainte de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil conceput inainte de divort

Buna ziua.

Am si eu nevoie de informatii intr-o situatie delicata.

Daca un copil este conceput cu putin timp inaintea sentintei de divort, insa tatal copilului nu este sotul (cei doi fiind despartiti in fapt de mai mult timp) exista vreo posibilitatea ca in certificatul de nastere al copilului sa fie trecuta doar mama, fara tata? (fara proces sau ce am inteles ca ar fi necesar)
Ultima modificare: Luni, 15 Ianuarie 2024
Vali14, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vali14 , utilizator 15:15, 15 Ianuarie 2024
Nu. Conform legislației în vigoare, copilul conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei.
După naștere se va putea face tăgada paternității, numai în instanță, și eventual recunoșterea (dacă dorește) de către tatăl biologic.
Nu exista aceasta posibilitate. Daca data conceptiei copilului se situeaza in interiorul casatoriei, automat sotul mamei va fi trecut ca tata al copilului in certificat.

Pentru ca minorul sa aiba filiatia fata de tata corect stabilita, este necesara actiune de tagada a paternitatii in instanta si efectuarea unui test de paternitate, fie la INML. fie la laboratoare private (daca accepta instanta).
Nu se poate din păcate ce doriți dvs. Printre actele solicitate pentru intocmirea certificatului de nastere trebuie sa duceți și hotărârea de divorț iar astfel se poate observa ca minorul a fost conceput în perioada casatoriei.
Faceti certificatul de nastere cu datele soțului dvs la rubrica "tata" și deschideți proces în instanta pentru tagada de paternitate.
Contactați un avocat pentru a va explica procedura în detaliu și pentru a urgenta finalizarea procesului.
Multumesc pentru raspuns. Zi frumoasa.
Multumesc pentru raspuns. Zi frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Paternitate copil in timpul casatoriei/ dupa divort abc123 abc123 As dori sa stiu cum poate fi recunoscut ca tata al copilului pe care il voi naste in luna martie prietenul meu (tatal real al copilului) avand in vedere ca ... (vezi toată discuția)
Divort, sarcina in perioada procesului Alecsandra_88 Alecsandra_88 Buna ziua, As dori sa stiu care este situatia din punct de vedere juridic in cazul urmator: - in momentul de fata eu sunt in divort dar am un alt partener. ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere alinaionascu alinaionascu buna dimineata am nevoie de ajutor am fost casatorita in urma cu 5 ani am divortat anul acesta dar in timpul casatoriei am ramas insarcinata su actualul ... (vezi toată discuția)