avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Dizolvare/transfer conducere ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Dizolvare/transfer conducere ONG

Viitorul meu sot are nevoie de indrumare: "Sunt Președinte și membru fondator al Asociației Deschide Ochii, înființată în anul 2010. Mă gândeam să o dizolv, dar am înțeles că nu este singura soluție și că s-ar putea face transferul de conducere.
Unde se poate face un astfel de anunț pentru a ajunge la publicul interesat? Față de dizolvare, care implică niște costuri, acest transfer de 'proprietate' implică și el costuri sau doar hotărârea adunării generale a membrilor fondatori? Transferul se va face tot spre o formulă cu 3 membrii, cum este prevăzut de lege, ca fiind numărul minim pentru Consiliul conducerii unei Asociații? Vă mulțumesc anticipat!"
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:38, 8 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai întâi trebuie sa atrageți în asociatie noi membrii cu drepturi depline prin aprobarea de catre comitetul director a cererilor de adeziune la asociație. Adică acele persoane, minim 3 care vor rămâne mai departe sa funcționeze, sa desfășoare activitatilenecesare pentru îndeplinirea obiectivelor și scopului asociației.
Apoi comitetul director va convoca o adunare generale care sa aibă pe ordinea de zi printre altele alegerea componentei structurii de conducere și schimbarea sediului asociației.
La final trebuie sa fie inregistrat la judecătorie dosarul cu procesul verbal al adunarii generale și alte acte.
Ca o precizare: membrii fondatori ai asociației, cei care s-au aflat pe tabel când s-a înființat, vor rămâne acolo în acte.
După adunarea generală de care v-am scris, membrii cu drepturi depline care vor sa se retragă din asociatie vor depune fiecare o solicitare prin care își manifesta decizia de renunțare la calitatea de membru al acestei asociatii începând cu data de...
Tot la aceasta adunare generală se pot aduce modificări la statutul asociației. Adică membrii cei noi care vor 0relua activitate e bine sa studieze și sa înțeleagă statutul în forma care se prezintă el la data întrării lor în asociatie si, dacă considera xa nu e adaptat la viziunea lor, la ceea ce doresc ei sa facă în anii următori, dacă cred xa sunt articole din statut care nu ii ajuta, activitati, obiective sau alte părți care trebuie actualizate sau adăugate, o pot face acum căci tot vor avea treaba cu judecătoria, prin act adițional de modificare/completare statut la propunerea comitetului director sau a unui număr de membrii cu drepturi depline, și votat de plenul adunării generale.
Sediul asociatiei trebuie savfie mutat la adresa unuia din noii membrii cu drepturi depline.
Costul nu poate fi dat asa, pentru ca nu e un cost fix. De principiu. Va fi suportat prin contribuția noilor membrii.
Tot la acea adunare generala sa aveți un punct pe ordinea de zi în convocator, de prezentare a situației asociației în care sa apară trecute aspecte contabile, datorii, aspecte legate de contracte în desfășurare între asociatie si diferite alte entități, un inventar dacă asociatia are bunuri materiale în patrimoniu cum ar fi calculator, imprimanta, mobilier, etc. Adică cei care preiau asociatia sa știe de la început dacă sunt sau nu probleme.


Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024
george-neagu, moderator
Multumesc pentru raspuns. O zi buna!
Este total impropriu a vorbi de "transfer" sau de "proprietate", Pur si simplu cine nu mai vrea sau nu mai poate activa in postura de membru al Consiliului Director al unei asociatii nu mai candideaza cand ii expira mandatul sau, daca mandatul e pe multi ani ( sau nelimitat, cum e prevazut - in opinia mea ilegal - in cazul unor asociatii infiintate de multi ani, mai ales din vremea vechiului Cod Civil) isi da demisia. Si poate si din asociatie, din calitatea de simplu membru, sa se retraga. E treaba asociatiei sa recruteze noi membri pentru a se mentine cel putin la minimul legal de 3 membri ( poate max. 3 luni sa stea cu mai putin de 3 membri) si sa faca sedinta AG de alegeri pentru a ocupa functiile devenite vacante in Consiliul Director...... nu exista insa nimic de "transferat" nici functii nici "proprietate" ca nu e ca la SRL, calitatea de membru nu iti da nici un drept patrimonial fata de asociatie, nu ai nimic de cesionat...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare statut ong ligiasofroniei ligiasofroniei Buna ziua. Suntem un ONG infiintat in 2012.Dorim sa adaugam inca un numar de membrii pe langa cei 5 fondatori, deoarece 3 dintre ei intentioneaza sa ... (vezi toată discuția)
Incheiere acte retragere membru fondator asociatie ClaudeStoica ClaudeStoica Buna ziua, in situatia in care un membru fondator al unei asociatii isi manifesta dorinta de retragere din Asociatie(asociatia are doar 3 membri, in cadrul ... (vezi toată discuția)
Un membru fondator dorește sa iasă din asociație. Mirela1662 Mirela1662 Bună ziua, vă rog să mă ajutați în următoarea problemă: O asociație în curs de constituire cu 3 membri fondatori , s-a emis de către judecatorie ... (vezi toată discuția)