avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Aș dori să plătesc CASS în mod voluntar, ca ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Aș dori să plătesc CASS în mod voluntar, ca persoană fizică.

Aș dori să plătesc CASS în mod voluntar, ca persoană fizică, fără să am venituri. Ce trebuie să fac?
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 07:47, 15 Februarie 2024
Faceti contract cu casa de asigurări și veți plăti din mana.
Primul drum e la anaf și apoi cu ce va dau ei mergeti la casa de asigurări. Daca nu aveti card de sănătate, luați adeverinta de asigurat.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
gi-jane2, moderator
Persoanele care nu sunt angajate sau nu realizează venituri asupra cărora să datoreze contribuții de asigurări sociale de sănătate se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate dacă se adresează Administrației Fiscale (în a cărei rază teritorială se află domiciliul) și depun „Declaraţia unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” (D212).

Având în vedere că salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei, valoarea asigurării opționale la sănătate este de 1.980 de lei (3.300 de lei x 6 luni x 10%).

Suma va putea fi plătită la ANAF până pe 25 mai.
Depuneți la finanțe (la anaf) declaratia unica în care, la secțiunea dedicata contribuției la sănătate, bifați ca optați sa plătiți contribuția la sănătate pentru sase luni (1980lei) și veți fi asigurat un an de zile, de la data depunerii declarației.
Depunerea declaratiei se face electronic, fin contul personal(deschis pe CNP-ul dumneavoastra) de pe spațiul privat virtual (SPV). Dacă nu reusiti sa va faceți contul va ajuta cei de la finanțe la ghișeu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare obligatie de sanatate pfa nae2012 nae2012 Buna ziua. Sunt un PFA si am realizat venituri sub plafonul de 22.800 pe 2018. Nu doresc sa mai platesc sanatate. In declaratia unica pe 2018 nu am bifat sa ... (vezi toată discuția)
Cuantumul contributiilor minime de plata catre stat mihaela_minciuna@yahoo.com mihaela_minciuna@yahoo.com Buna ziua Care este cuantumul contributiilor minime datorate statutului (asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate) pentru a beneficia de asistenta ... (vezi toată discuția)
În sistem apare că angajatorul nu a plătit cass în ultimele luni. cum trebuie să procedez ca să-mi plătesc singură? teisoara teisoara Buna ziua, va rog frumos un raspuns in urmatoarea situatie -in aprilie mi-am facut cont pe site-ul ANAF ,spatiul virtual si am vrut sa verific situatia ... (vezi toată discuția)