avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Asociatie (ONG) echivalare cotizatie redirectionare ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Asociatie (ONG) echivalare cotizatie redirectionare impozit pe venit / Refuz convocare Adunare Generala

Buna ziua. Va rog permiteti sa va consult in legatura cu urmatoarea situatie:

M am asociat cu mai multi detinatori de lot pentru promovarea interesului comun. Sunt membru al asociatiei inca de la infiintare fara a fi membru fondator, cu plata cotizatie cu chitanta in primii 2 ani. Ulterior mi s a comunicat verbal de catre presedintele asociatiei ca se poate echivala redirectionare impozitului pe venit 3,5% (formular ANAF 230) cu plata cotizatiei.
De buna credinta am ales aceasta varianta.

In 2019 asociatia finalizeza si castiga o actiune in justitie pentru obligatia de a face. Comitetul director nu a mai comunicat si executarea silita si incasarea de penalitati, am aflat intamplator. Nu s a mai convoacat din acel moment adunarea generala anuala si nu s a mai comunicat nimic legat de activitatea asociatei

Existand suspiciuni ca presedintele asociatiei incaseaza sume necuvenite din fondurile asociatiei am solicitat lamuriri.


Presedintele asociatiei mi a comunicat verbal ca redirectionarea 3.5% nu reprezinta cotizatia (opusul a ceea ce a afirmat in trecut) si ca nu sunt membru si in consecinta sa nu mai cer lamuriri. Am intrebat cum a procedat domnia sa cu plata cotizatei si mi a spus ca membrii fondatori au statut special, ei nu sunt platitori de cotizatie. Mi s a comunicat tot verbal ca in prezent asociatia ar fi constituita doar din 7 membrii fondatori.

Am solicitat in scris in mod repetat statutul asociatiei, convocare adunare generala si lamuriri cu privire la utilizarea fondurilor incasate, cheltuielile care apar in bilantul de venituri si cheltuieli declarat la Ministerul de Finante si activitatea asociatiei fara a primi raspuns.

Urmare a lipsei totale de comunicare multi membrii au considerat abandonata activitatea asociatei si nu au mai platit cotizatia, se pare ca acesta a fost si interesul urmarit.

Dezinformarea, lipsa de empatie pentru problemele inca nerezolvate cu care se confrunta detinatorii de lot si retorica agresiva m au determinat sa va solicit un sfat avizat pentru situatia relatata.

Multumesc anticipat pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
Dantes1, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 15:50, 15 Martie 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cotizația e una, adică e o obligație ca membru a asociației și a carei neplata este motiv chiar de atentionare, mergând chiar pana la excludere din asociatie pe motiv de nerespectare a statutului.
Iar direcționarea a 3,5% este un act voluntar. Poți fi membru intr-o asociatie dar sa hotărăști a directiona acel 3,5% catre o alta. Sau catre niciuna.
Membrii fondatori nu sunt cu nimic diferiți de ceilalți membrii cu drepturi depline acceptați în asociatie după data infiintarii ei prin decizie de aprobare a cererilor de adeziune de catre comitetul director. Deci nu unii platesc cotizația și alții nu. Adică "ei sunt mai smecheri și doar beneficiaza".
În fiecare an trebuie convocata macar odata adunarea generala în care sa se dezbata și aprobe raportul președintelui, raportul cenzorului dacă asociatia are peste 15 membrii cu drepturi depline și bilanțul pe anul precedent al asociației care apoi trebuie sa fie depuse la finanțe.
Dacă membrii doresc sa se retragă, trebuie sa depuna în scris in dublu exemplar, câte o înștiințare nominala cum ca subsemnatul...cu datele din buletin, salicita sa se ia act ca începând din data de ...renunta la calitatea de membru a asociatii...cu nume și date de identificare. Solicitările se inregistreaza în evidenta asociației.
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2024
george-neagu, moderator
Buna ziua dlNeagu,
In primul rand doresc sa va multumesc pentru raspunsul prompt.

Am fost de buna credinta si am procedat conform indicatiilor dlui presedinte si nu am mai platit prin chitanta.
Am solicitat in mod repeta in scris clarificari privind statutul de membru respectiv confirmarea contului Asociatiei pentru plata cotizatiei dar nu primesc raspuns. La fel si pentru solicitarea convocarii Adunarii generale.

Indraznesc inca un sfat, cum ar trebui sa procedez in continuare? Multumesc
Fondator inseamna membru inca din momentul infiintarii. Daca ati fost membru de la infiintare sunteti fodnator. Ca nu exista o categorie specifica, cu regim juridic distinct, pentru "fondatori" daca vorbim de asociatii functionand pe baza OG 26/2000. Poate e alt tip de organizatie, si atunci intrebarea nu isi are locul in aceasta sectiune din forum.... Si NU, NU se paote asimila plata cotizatiei cu o redirectionare a 3,5% din impozit sau cu efectuarea unei donatii sau sponsorizari. La 3,5% redirectionezi bani din impozitul pe venit, deci bani destinati bugetului public, practic nu dai din banii tai, cum e cazul cotizatiei, deci o asemenea asimilare e eronata si risca sa atraga sanctiuni in caz de control ANAF. La fel cum unii au avut ideea nefericita sa asimileze spoanorizarile sau donatiile cu cotizatia sau cu taxa de inscrfiere intr-o asociatie.... Desi nu exista o interdictie expresa sau o prevedere expresa, se accepta cvasiunanim ca trebuei sa existe egalitate de drepturi intre fodnatori si cei deveniti ulteior membru, eventual pe termen limitat de 1-2-3 ani ar putea fi scutiti fodnatorii de cotizatie avand in vedere efortul lor organizatoric si financiar initial. Dar sa fie fondatorii scutiti permament si cei deveniti membru ulterior infiintarii sa aiba obligatia de a cotiza este abuziv. La fel si a percepe cotizatii de la nemembri. La fel si sa aiba fondatorii mai multe voturi sau cotizatie mai redusa.... Si oricum legea spune ca lista membrilor este parte din Statut, sub sanctiunea nulitatii absolute. Figurati in statut ca membru ?
Buna ziua si multumesc pentru raspuns. Din cate am inteles in statut figureaza doar cei 8 membrii fondatori din care nu fac parte. Am platit primii ani cotizatia de membru semnata de presedintele asociatiei, ulterior am redirectionat impozitul pe venit (3.5%) de buna credinta in baza informatiei verbale oferite de presedintele asociatiei ca reprezinta echivalarea cotizatiei anuale.

Intrucat nu primesc raspuns scris privind clarificarea platii cotizatiei / statutului de membru/ nu se convoaca Adunarea Generala de peste 4 ani si mi se comunica acum verbal doar ca nu sunt membru cum ma sfatuiti sa procedez pentru a continua calitatea de membru si a putea fi informat de actiunile asociatiei, inclusiv sa fiu reprezentat conform statutului acesteia? Cum pot solicita adunarea generala pentru a discuta aceste aspecte?
Va multumesc anticipat pentru orice sugestie.
Pai depinde ce prevede statutul asociatiei, ce organ al acesteia si cum trebuia sa decida cu privire la primirea Dvs. Ca daca zice statutul ca AG acorda calitatea de membru, trebuia sa existe hotarare AG. Daca zicea statutul ca CD are atributia de primire de noi membri, trebuia sa existe o hotarare de CD. Daca nu e o hotarare a organului care cf. statutului are atributia primirii de noi membri, inseamna ca desi ati solicitat, nu ati devenit niciodata membru, caz in care puteti doar cere inapoi banii platiti ca si cotizatie sau, daca a fost cazul, ca taxa de inscriere, si eventual daune pentru alte prejudicii ce pot fi dovedite ca fiind cauzate de faptul ca v-au lasat sa credeti ca sunteti membru daca de fapt nu v-au primit niciodata ca membru....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consiliu director , adunare generala , presedinte la o asociatie non-profit Adryan.D Adryan.D Zilele acestea m-am documentat si mai bine si aici pe site-u dar si pe google si sunt oarecum nelamurit de aceea pun intrebarea pentru a ma lamuri foarte ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori ong scobarul scobarul Cum poate fi exclus un membru fondator ? ONG-ul nostru are 8 membrii fondatori La un ONG (asociatie de pecari) cu 8 mebrii fondatori este necesar cenzor ? (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)