avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit fosta Micro cu marja de profit mare->impozit urias pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

fosta Micro cu marja de profit mare->impozit urias pe profit - ce trebuie facut pentru a mai reduce din impozit?

Buna ziua,

am o firma fosta micro, care a trecut la impozit pe profit dupa noua lege.

Problema este ca acest impozit pe profit nu ma avantajeaza deloc - firma are o marja mare de profit, iar toate cheltuielile directe pentru realizarea venitului - adica cele cu furnizorii - se scad deja.

Pana acum (cu impozitul pe venit), ca asociati, ne scoteam banii din dividende + un salariu simbolic.

Intrebarea este: ar fi oare avantajos - din punct de vedere al impozitelor, dar si al veniturilor asociatilor - sa marim salariile, pentru a le scadea drept cheltuieli?


Ce altceva s-ar putea face pentru a scadea din impozit, in cazul in care
1. majoritatea cheltuielilor deductibile (in afara de cheltuielile cu furnizorii) mentionate in Codul fiscal nu prea ni se aplica sau ar aduce un avantaj minor

2. pentru a face firma sa functioneze, nu este nevoie decat de cateva calculatoare si programele aferente, pe care deja le avem

Multumesc







Cel mai recent răspuns: Imago Expert Consult SRL , Contabil 10:13, 7 Februarie 2010
daca mariti salariile, veti plati mai mult la impozit la salarii si cas
comandati tichete de masa
Star a scris:

Intrebarea este: ar fi oare avantajos - din punct de vedere al impozitelor, dar si al veniturilor asociatilor - sa marim salariile, pentru a le scadea drept cheltuieli?

Taxele cumulate pe salarii (impozit salarii, contributii angajat, contributii societate) se ridica la aproximativ 45.5% din suma cheltuita de societate. Impozitele cumulate (16% impozit profit + 16% impozit dividende) se ridica la 29.44%. In mod clar este mai avantajos sa va scoateti banii pe dividende, asta in cazul in care asociatii si salariatii sunt unii si aceiasi.

Printre metodele legale de a beneficia de profitul muncii dumneavoastra sunt:
- tichetele de masa
- protocol in limita a 2% din profit
- cadouri, tichete cadou sau sume in bani acordate salariatilor ca si cheltuieli sociale in limita a 2% din fondul de salarii (art 21, alineatul 3, litera c din Codul Fiscal)
- pensii facultative in limita a 400 Euro/an/angajat
- asigurare facultativa de sanatate in limita a 250 Euro/an/angajat
- cheltuielile de funcţionare, întreţinere şi reparaţii a sediului social (proportional cu suprafetele puse la dispozitie de asociat)
- inchirierea de alte spatii aflate in proprietatea asociatilor catre societate pentru puncte de lucru, binenteles la pretul pietei (impozitul pe venitul din chirii ajunge la 12% dupa scaderea celor 25% prevazuti de lege pentru cheltuielile de intretinere)
- sponsorizari sau burse private in limita a 3 la mie din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit datorat (se scade direct din impozitul datorat)
- crearea unui loc placut de munca pentru dumneavoastra si angajatii dumneavoastra
O intrebare la subiect:

Pot acorda ca si cheltuieli sociale unui salariat 2% din valoarea chelt. cu salariile personalului pe intreg anul de zile sau din chelt. cu salariile angajatilor pe 1 luna?

Ce chelt. pot avea cu un salariat daca nu naste, nu decedeaza, nu e bolnav?:D, ceva sa mai pot diminua numerarul din casierie?

Multumesc!

nu se poate ; dupa cum suna si definitia : cheltuieli sociale sint acele cheltuieli acordate pentru cazuri de exceptie ; pentru situatia normala, a salariatului sanatos si cu putere de munca orice venit se impoziteaza si este asimilat salariului
Puteti acorda acele facilitati amintite de colega @imago_expert

Alte discuții în legătură

Calcul impozit dividende oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara, Pentru ca nu am primit raspuns la intrebarea pusa, repet. Cum se calculeaza impozitul pe dividende la o microintreprindere care plateste 3% pe ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli deductibile? malena66 malena66 Va rog, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. In ce articol al codului fiscal pot sa incadrez cheltuielile cu masa calda a salariatilor ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa Risquda Risquda Buna ziua. Asociatiile de proprietari pot acorda tichete de masa angajatilor care au contract de munca? (vezi toată discuția)