avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 162 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA servicii transport intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

servicii transport intracomunitare

va rog sa mi raspundeti la urmatoarea intrebare:
O firma inregistrata in Romania , platitoare de TVA efectueaza transport de marfuri
pentru firme din Germania si Austria , se alimenteaza cu combustibil in aceste tari , isi achizitioneaza piese de schimb tot din Germania sau Austria Cum intocmesc facturile catre clientii din afara Romaniei si cum intocmesc declaratia 390 .
Cel mai recent răspuns: ContSters75906 , utilizator 16:23, 20 Aprilie 2010
Prea putin detalii.......
Pentru transport de marfuri locul prestarii serviciului este acolo unde firmele respective isi au sediul activitatii economice sau un eventual loc fix al firmei unde se primesc serviciile de transport. - locul primirii serviciului are prioritate .
1. Daca pentru un transport locul de sosire este in Germania sau Austria unde firmele isi au sediul activitatii economice, veti factura fara TVA si veti mentiona operatiune neimpozabila in Romania.

2. Daca insa firmele straine au locuri fixe proprietate sau cu contract de inchiriere in Romania iar transportul are punct de sosire la acele locuri fixe din Romania atunci veti factura serviciul de transport (numai pentru bunurile livrate acolo) cu TVA si nu veti inscrie facturile in D 390.

Decl 390 o veti intocmi numai pt primul caz si veti inscrie cumulat serviciile de transport catre fiecare firma realizate intr-o luna si facturate in luna respectiva sau facturate ulterior pana pe 15 a lunii urmatoare plus serviciile realizate in luna respectiva dar pentru care nu ati emis factura pana pe 15 a lunii urmatoare, insa veti inscrie serviciile in 390 numai daca aceste firme nu sunt scutite de TVA in tara lor de inregistrare.

Piesele de schimb si combustibilul dobandite, respectiv extras direct de acolo pentru a fi folosite la autocamion nu sunt asimilate unor achizitii intracomunitare in opinia mea pentru ca nu pot fi considerate transferuri in cazul in care le achizitionati din Romania si le folositi pentru transport in strainatate.

Daca ar fi considerate transferuri ar trebui ca dvs. sa le declarati la livrari in Romania si ulterior tot dvs. sa le declarati la achizitii intracomunitare in statul membru in care ajungeti.

In consecinta piesele si combustibilul nu le veti inregistra in D390 si nu veti inregistra taxare inversa pentru ele in contabilitate.
Ultima modificare: Marți, 20 Aprilie 2010
ContSters75906, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii prestari servicii intracomunitare AIV AIV O societate din Polonia imi presteaza niste servicii( sablare si vopsire poduri) in Romania, emit facturi societatii din Romania fara TVA. Intrebare: Trebuie ... (vezi toată discuția)
Firmele de transport marfa intracomunitar platitoare de tva depun decl.390? lumi40 lumi40 O firma x de transport marfa din Romania platitoare de tva face transporturi intracomunitare . Comenzile le preia de la o companie de expeditie din Austria ... (vezi toată discuția)
Reparatie auto in ungaria,factura austria,declaratie 390? office.carmen office.carmen O firma solicita o depanare auto pe teritoriul ungar.Se efectueaza interventia,apoi se primesc doua facturi : una de la firma maghiara,cuprinzand valoarea ... (vezi toată discuția)