avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Pastrarea regimului microintreprinterilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Pastrarea regimului microintreprinterilor

Buna ziua,
Referitor la pastrarea regimului microintreprinterilor.
O microintreprindere A are ca actionar unic (SOTIA) detinere directa 100%
O microintreprindere B are actionari sotul (90%) si sotia (10%)
Cifra de afaceri A < 500000 eur
Cifra de afaceri B < 500000 eur
Cifra de afaceri (A+B) < 500000 eur
Microintreprinderea A si B pot pastra in continuare regimul de microintreprinteri?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2024
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 09:25, 6 Martie 2024
NU este foarte clar, trebuie ca la 31.12.2023, desi detinerile indirecte nu sunt definite la impozitul micro:

Cod fiscal art 47.
În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu;


Daca e vorba de vreo modificare la asociati in timpul anului 2024:

(7) În situaţia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociaţii/acţionarii unei microîntreprinderi deţine, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi la alte microîntreprinderi, asociaţii/acţionarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care iese/ies de sub incidenţa prezentului titlu şi care urmează să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectivă, astfel încât condiţia de deţinere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunică organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2024
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aveam la 31 decembrie 2 firme adrnico adrnico Aveam la 31 decembrie 2 firme. Mai pot eu decide legal la 31 Martie care din firme trece pe impozit profit in coditiile in care am cesionat deja una din ele? ... (vezi toată discuția)
Incadrare societate in categoria microintreprindere gecor.consult gecor.consult Buna seara, Daca o societate are intre 10 si 49 salariati si CA intre 60.000 si 500.000 eur se incadreaza in categoria intreprindere mica sau ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit sau pe venit (micro) in 2024 pentru caen 7022? traistarudragos22 traistarudragos22 Pentru un SRL cod CAEN 7022 (consultanță pentru afaceri și management) unde C.A depaseste 80% prin aceasta activitate, ramane incadrarea de plata ... (vezi toată discuția)