avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incadrare societate in categoria microintreprindere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incadrare societate in categoria microintreprindere

Buna seara,
Daca o societate are intre 10 si 49 salariati si CA intre 60.000 si 500.000 eur se incadreaza in categoria intreprindere mica sau microintreprindere din punct de vedere al legii 346 din 2004 dar si din punct de vedere al codului fiscal? Se incadreaza la profit microintreprindere sau la cota de 16%?
Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 20 Septembrie 2023
gecor.consult, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:12, 21 Septembrie 2023
1. microîntreprinderi - au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei

întreprinderi mici - au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
( Legea nr.346/2004)


2. Cod Fiscal
art. 47 - Definiția microîntreprinderii
(1) În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește cumulativ următoarele condiții, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
......
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile; Norme metodologice

d) capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;

e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerțului sau la instanțele judecătorești, potrivit legii.

f) a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi/sau management, cu excepţia veniturilor din consultanţă fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 - «Activităţi de contabilitate şi audit financiar; consultanţă în domeniul fiscal», în proporţie de peste 80% din veniturile totale;

g) are cel puţin un salariat, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 48 alin. (3);

h) are asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, incluzând şi persoana care verifică îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezentul articol.


In opinia mea, trebuie indeplinite toate conditiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legat de incadrarea in imm zako zako Buna! Daca 2 ani consecutivi am fost intreprindere mijlocie, iar al trei-lea an am 44 de angajati, rezulta ca sunt intreprindere mica??? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Declaratie imm laviniadumitru laviniadumitru Buna ziua, Trebuie sa completez o declaratie IMM si doresc sa stiu daca ne mai incadram la IMM daca in anul 2011 nr. mediu de angajati a fost de 9 si o C.A. ... (vezi toată discuția)
Criterii intreprindere mica LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Ce conditii trebuie sa indeplineasca o societate comerciala pentru a fi considerata intreprindere mica? Dar pentru mijlocie? Multumesc mult! (vezi toată discuția)