avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Aplicarea OUG 115/2023 pentru despagubirile castigate ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Aplicarea OUG 115/2023 pentru despagubirile castigate in urma hotararii judecatoresti executorii

In urma unei hotărâri judecătorești executorii s-a stabilit că: „obligă pârâta la plata unei despăgubiri egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, actualizate cu rata de inflație. Obligă pârâta să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare aferentă debitului de la data scadentei fiecărei obligații până la data plății efective.”
Întrebarile sunt:
1. Pt aceasta situație se aplica prev. Art. IX din OUG 115/2023?
2. Aceste despăgubiri sunt încadrate în Codul fiscal ca venituri asimilate salariilor cf. Art. 76 și sunt impozitate sau sunt încadrate conform art. 62 alin. 3, lit h și nu sunt impozitate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 24 Martie 2024
Da, CC constata că restabilirea legalităţii, ca efect al nulităţii, implică restabilirea situaţiei anterioare. Aceasta presupune ca persoana în cauză, ca urmare a anulării concedierii, să ajungă la situaţia de a-şi recupera toate drepturile de care a fost deposedată prin actul nelegal al angajatorului, respectiv să îşi recupereze statutul de salariat, funcţia sau postul, locul de muncă, să primească salariul retroactiv cu titlu de despăgubiri şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat.
Având în vedere cele expuse, Curtea constată că aspectele invocate de autorul excepţiei, în realitate, nu vizează o problemă ce ţine de contenciosul constituţional, ci este o problemă de interpretare şi aplicare a legii, ce este atributul exclusiv al instanţelor judecătoreşti
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,
CC "respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevăzute în titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar...."
Definitivă şi general obligatorie.
Cunosc decizia CCR, insa instanta constitutionala a statuat ca , "Persoana în cauză, ca urmare a anulării concedierii, să ajungă la situaţia de a-şi recupera toate drepturile de care a fost deposedată prin actul nelegal al angajatorului, respectiv să îşi recupereze statutul de salariat, funcţia sau postul, locul de muncă, să primească salariul retroactiv cu titlu de despăgubiri şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat." ..altfel spus, salariul retroactiv este cu titlu de despăgubiri.

Asadar, in opinia CCC, despagubirile acordate = salariul retroactiv.
Ultima modificare: Duminică, 24 Martie 2024
Cornel Vasile, Consilier juridic
Voi reveni cu ceea ce voi obține eu, dar am fost încurajată de multi care au trecut prin aceiași situație, că aceste despăgubiri trebuie acordate toate odată și nu eșalonat, pt că și ei au câștigat în instanță acest lucru.
Ar fi fost util pentru cei care din păcate vor trece prin asemenea situații neplăcute să știe că legea și instanțele le dau câștig de cauză, iar angajatorii sunt buni de plată atunci când comit ilegalități.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Esalonarea este pentru sectorul bugetar inclusa in lege ... nu toate instantele procedeaza cum spuneti, am intalnit situatii in care cu dreptatea in mana, salariatul a pierdut procesul .

Mi-ar placea ca cel care are dreptate sa aiba castig de cauza, dar nu intotdeauna instanta de judecata e corecta..mi-ar fi placut sa postez in forum o hotarare - completa , cu nume si prenume - a unei instante de judecata pronuntata intr-un litigiu de munca , contestatie decizie de sanctionare, in care motivarea acesteia nu are nicio noima (inteles) ... dar GDPR-ul impiedica divulgarea numelui celor care au pronuntat-o ..dar asta este.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile si obligatiile salariat - angajator ROMANFLORIN ROMANFLORIN Urmarea unei hotarari judecatoresti definitive am fost reincadrat in functie publica, eliberat in mod nelegal. Hotararea prevedea si plata drepturilor ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale marianavacaru marianavacaru Care este ultimul act normativ care reglementeaza acordarea unor drepturi salariale cistigate printr-o hotarire judecatoreasca ? (vezi toată discuția)
Salarii si nu drepturi salariale taiate de oug 18/2010 marian popa marian popa Prin vointa unilaterala a directorului mi-a incetat abuziv Contractul de Munca am fost data afara efectiv fara o decizie de concediere Am castigat in instanta ... (vezi toată discuția)