avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... DIMINUARE DOBANDA LA CREDIT IMOBILIAR
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

DIMINUARE DOBANDA LA CREDIT IMOBILIAR

Buna ziua, va rog ma poate sfatui cineva - cum pot obtine o diminuare a dobanzii in conditiile in care ulterior contractarii creditului am intrat in cic si dobanda a ramas 10,10 dupa primul an, iar rata lunara este de 700 euro pentru un credit de 74.900 euro.
Venitul meu in momentul acordarii creditului, era de 2900 ron, acum este 1250.
Desi am facut cerere la banca pt o diminuare a dobanzii pe perioada cic, aceasta nu iese din procedurile standard; si pentru situatia mea nu exista nici o solutie.
Va rog sa ma ajutati, ce trebuie sa fac? vreau sa pastrez acest apartament pe care l-am cumparat, dar nu-mi mai pot permite. Am platit ratele din indemnizatia primita pentru primul copil (600 ron) si tot salariul tatalui copilului, dar de cand s-au acordat cei 85% din salariu, am 1250 in loc de 600, dar si rata a crescut. (primul an a fost fixa) ulterior variabila, devenind 700 euro.
Exista o lege care sa oblige bancile sa faca o exceptie? Eu suma o platesc in 30 ani, dar este jaf ce fac ei cu dobanzile astea mari.
Astept un sfat de la dvs, va multumesc
Jaf, nu este, poate doar prea multa lejeritate au avut bancile in creditarea unor persoane cu venituri incerte si cu simtul responsabilitatii netestat.
Din pacate, desi sunteti indignata, nu aveti dreptate, contractul este contract si dvs. trebuie sa va asumati si riscurile lui, nu doar partea placuta in care ati primit o caruta de bani.
Nu ati procedat corect cu cererea de reducere a dobanzii, pentru ca nu este niciun temei ca banca sa va reduca dvs. dobanda. Daca aveati 2900 ron salariu, ar trebui sa aveti 2500 ron indemnizatie...
Ca sa obtineti acelasi rezultat dorit de dvs. - reducerea ratelor pe o perioada de timp care sa va permita redresarea financiara, trebuie sa reformulati cererea dvs.
Cum v-am scris, o reducere de dobanda nu vi se cuvine pur si simplu, contractul este legea partilor.
In schimb, motivand cu situatia dvs. financiara mai putin buna din timpul CIC, anexand adeverinte de venit ale sotului etc, puteti face o cerere prin care sa solicitati bancii reesalonarea ratelor pe urmatoarele luni, aratand si ca atat timp cat ati avut venituri suficiente ati fost bun platnic, fara intarzieri. Puteti solicita si o perioada de 2-6 luni de gratie totala sau partiala, in care sa nu platiti nimic, urmand ca la expirarea perioadei suma acumulata sa se imparta pe restul de luni ramase din credit - si astfel de cereri se pot aproba, in functie de modul de lucru al bancii.
Prin astfel de cereri dvs. nu ati cere sa se modifice dobanda ( este inadmisibil), ci doar sa se modifice ritmul in care dvs. rambursati creditul primit si dobanda aferenta utilizarii banilor bancii, adaptat la veniturile dvs. din aceasta perioada.

Mai trebuie specificat ca si acea dobanda variabila la care faceti referire dvs. ar trebui verificata - daca clauza este cumva abuziva. Care este modul de determinare a dobanzii variabile? Exista elemente clare, gen Euribor la x luni plus o marja fixa de z%, sau este pur si simplu lasata la aprecierea bancii?
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2010
Diana Persa, Avocat
Buna ziua, simtul responsabilitatii nu imi lipseste, ca dovada lipsa restantelor. Am achitat intotdeauna la timp si nu am avut in toata viata mea datorii restante.
Venituri incerte nu le pot numi, deoarece nu am spus ca in ultimul an am avut salariul 2900 si cand mi-au aprobat creditul s-au vazut perfect in cartea de munca toate veniturile in toti anii lucrati. Cat despre sarcina, i-am pus in tema inaintea semnarii actelor, stiau ca voi ramane cu indemnizatia de 600 ron la vremea aceea, dar m-au asigurat ca rata oricum nu va depasi 1500 - 1800 max.
Contractul asa cum a fost el facut de catre o institutie ce are nu unul, ci un grup de consilieri juridici, evident poate pacali un om de rand cu venituri "incerte"
Tatal copilului nu este in acte si nici sot nu-mi este, dar santem o familie. O reesalonare a ratelor implica cumva prelungirea creditului si comisioane adaugate?
Totusi nu puteti inchide ochii, acuzand clientii bancilor, atunci cand acestora li se pare marirea dobanzilor nejustificata. Pe baza a ce s-au dublat dobanzile? Banca nu este o victima, iar clientul nu este deloc netestat.
Nu am primit o caruta de bani, ci un apartament ipotecat, pe care il voi pierde oricum.
Tocmai pentru a evita aceasta situatie, am cerut diminuarea dobanzii. Pt a nu-si pierde banca un client care este bun platnic, asa cum ofera dobanzi mici potentialilor clienti, poate modifica dobanda care este oricum variabila.
O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Banca nu imi scade rata, respectiv dobanda lauricafl lauricafl Buna ziua! Am un credit de nevoie personle luat de la Banc Post. In decembrie 2008, la 3 luni dupa ce am luat creditul, dobanda (DAE) a crescut de la 9,95% ... (vezi toată discuția)
Daca nu am restante, nu primesc oferte mai bune de la banca? alexandradian_a@yahoo.com alexandradian_a@yahoo.com Buna ziua, Am aflat de la diferite persoane care au credite la diverse banci, ca numai in momentul in care au ramas cu ratele neplatite 2 -3 luni, li s-a ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre banci- restabilire rata functie de veniturile actuale azael azael as vrea sa stiu daca exista o lege care sa stipuleze ca bancile ,sa nu poata sa iti i-a pentru plata ratei mai mult de 30% din veniturile familiei ? sau ceva ... (vezi toată discuția)