avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Retragere din Contract vanzare-cumparare pt un ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Retragere din Contract vanzare-cumparare pt un aspirator Kirby

Buna ziua,

Am semnat un Contract de vanzare-cumparare pt un aspirator Kirby, cu creditare cu plata in rate.
Creditul a fost aprobat online, contractul de creditare trimis in mesaj (link).
Vreau sa ma retrag din acest contract in cele 14 zile.
Vanzatorul imi spue ca nu pot face acest lucru deoarece are stipulat intr-un articol din contract faptul ca nu se poty face retururi la vanzarile directe.
Ori, eu nu solicit retur, ca in cazul unei neconformitati a aparatului, ci solicit retragerea din contract.
Credeti ca am sanse de izbanda?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: F1010 , utilizator 18:20, 2 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Clauza aceasta este ilegala si nula de drept:
- Art. 9 alin (1) din Ordonanța de Urgență nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor în cadrul contractelor încheiate cu profesioniştii:
(1) Cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 16, consumatorul beneficiază de o perioadă de 14 zile pentru a se retrage dintrun contract la distanţă sau dintr-un contract în afara spaţiilor comerciale, fără a fi nevoit să justifice decizia de retragere şi fără a suporta alte costuri decât cele prevăzute la art. 13 alin. (3) şi la art. 14. Termenul de retragere de 14 zile se extinde la 30 de zile pentru contractele încheiate în contextul vizitelor nesolicitate efectuate de un profesionist la domiciliul unui consumator sau al deplasărilor organizate de un profesionist cu scopul sau efectul de a promova sau a vinde bunuri consumatorilor, în scopul protejării intereselor legitime ale consumatorilor în ceea ce priveşte practicile comerciale sau de vânzare agresive sau înşelătoare.

- Art. 82, respectiv 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului:
Articolul 82 Contractul trebuie să stipuleze, cu caractere mari şi în imediata vecinătate a locului rezervat pentru semnătura consumatorului, clauza expresă despre dreptul de denunţare unilaterală a contractului, după caz, precum şi numele şi adresa comerciantului faţă de care consumatorul poate să îşi exercite acest drept, conform dispoziţiilor legale.
Articolul 84 Dreptul consumatorului la denunţarea sau rezilierea contractului nu poate fi anulat sau restrâns de nicio clauză contractuală sau înţelegere între părţi, în cazurile prevăzute de lege, aceasta fiind considerată nulă de drept. Drepturile părţilor referitoare la o justă despăgubire nu vor fi afectate în cazul denunţării unilaterale.

- Art.1202 si art. 1203 din Legea 287/2009 privind Codul Civil:
Articol 1202 Clauze standard
(1) Sub rezerva prevederilor art. 1.203, dispoziţiile prezentei secţiuni se aplică în mod corespunzător şi atunci când la încheierea contractului sunt utilizate clauze standard.
(2) Sunt clauze standard stipulaţiile stabilite în prealabil de una dintre părţi pentru a fi utilizate în mod general şi repetat şi care sunt incluse în contract fără să fi fost negociate cu cealaltă parte.
(3) Clauzele negociate prevalează asupra clauzelor standard.
(4) Atunci când ambele părţi folosesc clauze standard şi nu ajung la o înţelegere cu privire la acestea, contractul se încheie totuşi pe baza clauzelor convenite şi a oricăror clauze standard comune în substanţa lor, cu excepţia cazului în care una dintre părţi notifică celeilalte părţi, fie anterior momentului încheierii contractului, fie ulterior şi de îndată, că nu intenţionează să fie ţinută de un astfel de contract.
Articol 1203 Clauze neuzuale
Clauzele standard care prevăd în folosul celui care le propune limitarea răspunderii, dreptul de a denunţa unilateral contractul, de a suspenda executarea obligaţiilor sau care prevăd în detrimentul celeilalte părţi decăderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune excepţii, restrângerea libertăţii de a contracta cu alte persoane, reînnoirea tacită a contractului, legea aplicabilă, clauze compromisorii sau prin care se derogă de la normele privitoare la competenţa instanţelor judecătoreşti nu produc efecte decât dacă sunt acceptate, în mod expres, în scris, de cealaltă parte.
Contractul l-ati semnat fizic, completand datele dvs din buletin? Cum adica agentul de vanzari a solicitat o semnatura electronica (adica un cod printr un mesaj) ?
Salut , ma poți ajuta și pe noi te rog , am picat în aceeași plasa , la nici 24 de ore de la semnate asa zisul manager refuza încetarea contractului sau returul pe motivul ca a fost vânzare prin comis voiajor și ca era stipulat în contract ca nu se poate returna ( dar la fel ca la tine probabil era stipulat undeva în contract nici decum aproape de locul semnăturii cum am văzut în legile postate de tine , mulțumesc anticipat
S-a semnat un Contract de imprumut online, sambata dupa ora 22, utilizand o semnatura electronica a mea, dupa ce initial s-a contactat o firma care se ocupa de semnaturi electronice.
Mi-a facut o poza a buletinului pe care a trimis-o acelei firme pentru a-mi elibera semnatura electronica ce poate fi utilizata la semnarea contractelor. Am primit a 2-a zi pe "lumina" si Contractul semnat electronic cica de mine pe baza semnaturii electronice.
Sper ca s-a inteles.
Am vrut sa denunt aceasta practica inselatoare, insa am aflat ca nicio autoritate nu-ti da castig de cauza daca tu permiti altcuiva sa utilizeze telefonul tau. In cazul meu am primit un Cod pentru verificarea identitatii pentru eliberarea semnaturii electronice. Acel cod l-a fotografiat si l-a trimis habar n-am cui.
Eu consider aceasta practica ilegala si abuziva, dar eu i-am permis sa vada si sa fotografieze ecranul telefonului.
Am pățit-o și eu dar am sunat în 24 de ore să le spun ca renunț, În prima discuție mi s-a spus ca nu se poate , dar din momentul în care am zis ca am luat legătura la ANPC și se poate rezilia pt ca nu a fost prezentat într-un spațiu comercial și cu cei de la banca care la fel au spus ca se poate renunța la credit în 14 zile , A venit domnul manageri a luat aparatul și Am făcut cererea de retur, și cererea rezilierea contractului de credit. Urmează să depună ei cererea la bancă , este obligatoriu în 14 zile de la achiziția creditului ca să il stopeze, sper să nu tragă de timp și să nu îl depună în termen

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Comertul online saionara saionara am unele nelamuriri cu privire la garantia si returnarea produselor. ca si magazin online neplatitor de TVA, pot sa pun o taxa retur in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Retur produs dedeman costrasuc costrasuc Am cumparat zilele trecute un birou de pe site-ul Dedeman. Nu-mi place cum e ambalat (foarte neprofesionist) si ma tem ca blaturile (puse unul peste celalalt, ... (vezi toată discuția)
Dreptul de regragere în cazul contractelor încheiate la distanȚĂ - Întrebări sunsray sunsray Doresc să pun câteva [b]întrebări[/b] referitoare la [b]DREPTUL DE RETRAGERE în cazul CONTRACTELOR încheiate la DISTANȚĂ[/b], ca urmare a unei ... (vezi toată discuția)