avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... La partajul voluntar după succesiune, se pot ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

La partajul voluntar după succesiune, se pot împărți și ...

La partajul voluntar după succesiune, se pot împărți și bunuri care nu au fost moștenite?

De exemplu, după decesul tatălui, mama moștenește apartamentul cu 1/4 din cota de 1/2 a defunctului, dar ar dori să dea la schimb si cota ei de 1/2 din apartament pe care o are. Această cota de 1/2 e a mamei și nu vine din moștenire. Poate mama sa o dea copiilor prin partajul voluntar după moștenirea tatălui? Sau trebuie făcute alte acte adiționale după finalizarea partajului?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:06, 28 Martie 2024
Puteti face cum doriți partajul casei.
Deoarece doar 1/2 din apartament se moștenește, se poate împărți și cealaltă 1/2 parte care aparține mamei în același partaj voluntar după succesiune?

gi-jane2 a scris:

Puteti face cum doriți partajul casei.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dupa dezbaterea succesiunii, fiecare devine proprietar pe cota parte, apoi intre coproprietari, se face partaj, Mama ramane cu casa si plateste sulte celorlalti sau invers.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partajul are ca obiect bunul comun - apartamentul.
La partaj participă toți coproprietarii actuali ai bunului comun (trei persoane, în speță) fără să aibă importanță pe ce cale a ajuns fiecare dintre ei să fie proprietar al unei cote-părți din bunul comun. (mama prin cumpărare și prin moștenire; copiii doar prin moștenire).

Sau, mai sugestiv exprimat, întrebarea dvs. sună cam așa: putem să împărțim un tort comun, dacă blatul a fost copt de mama, frișca a cumpărat-o tot ea și cireșele le-am primit noi, copiii, de la tanti cutare?
Firește că puteți. Deosebirea este că, pentru a împărți un tort vă trebuie doar un cuțit, iar pentru a împărți un apartament trebuie să încheiați un act de partaj în formă autentică.
Cum anume îl împărțiți este problema voastră.
Puteți să vindeți ap. și să împărțiți prețul obținut din vânzare.
Unul dintre voi poate să preia bunul și ceilalți să primească o sultă (contravaloarea în bani a părții lui/lor).

Apartamentul (spre deosebire de tort) mai are o problemă: nu este comod partajabil în natură. Adică, dacă dintr-un tort pot fi tăiate lejer x felii, toate comestibile, dintr-un ap. nu pot să rezulte nici două "felii" ... locuibile! Ar trebui să poată să rezulte cel puțin două ap. pentru a fi partajabil în natură Asta ar fi posibil doar dacă ap. de împărțițit ar avea enșpe camere, cel puțin două băi, două bucătării și alte acareturi la dublu.

Adică, ceea ce (mi se pare că) vreți să faceți nu prea este un partaj, ci un soi de lucru amestecat. Dacă voi, copiii, vreți să rămâneți coproprietari (1/2 și 1/2) și să iasă doar mama din "ecuație", atunci pe viitor va fi nevoie de un... partaj, partajul fiind operațiunea prin care se pune capăt stării de coproprietate. (cred că asta era întrebarea/preocuparea cu privire la actele din viitor).
Ultima modificare: Joi, 28 Martie 2024
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cristinicaz cristinicaz socrul meu a decedat recent.au rămas un apartament si o casa la tara.Exista o soție și doi copii.ce drepturi are fiecare la moștenire? Pot copiii sa ii ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa mama stefanica1975 stefanica1975 Buna ziua, Mama mea a decedat in martie 2013,la data aceea fiind casatorita si detinand impreuna cu sotul un apartament si mostenind dupa mama acesteia o ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament MacsimMihai MacsimMihai Buna ziua...am o vecina care m-a rugat sa intreb ceva: i-a murit barbatul, are 5 copii si un apartament pe numele ei si a sotului decedat....ea ar vrea sa ... (vezi toată discuția)