Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi

Anul acesta, avocatnet.ro împlinește 20 de ani și, pentru că ne citești, îți oferim un voucher aniversar pe care îl poți utiliza la serviciile noastre. Descarcă voucherul

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale STORNARE AVANS. PROBLEMATICA FACTURILOR DE AVANS.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

STORNARE AVANS. PROBLEMATICA FACTURILOR DE AVANS.

Salutare tuturor,
Sunt relativ nou venit in randul intreprinzatorilor si de aceea vreau sa ma lamuriti cu urmatoarea dilema.

Am contractat de la o firma o lucrere pe baza de contract pentru care inainte de inceperea lucrarii am primit doua avansuri a cate 20% la intervale diferite de timp.Deci in total 40% din lucrare.Restul banilor 60% urmand sa ii primesc la finalizarea lucrarii.Pentru cele 2 avansuri am emis doua facturi de avans pe prestari servicii pe care le-am trimis respectivilor.Intrebarile mele sunt:
1. De ce a fost obligatoriu sa fac facturi pentru cele 2 avansuri?Nu se putea face o singura factura care sa cuprinda intreaga suma la sfarsitul lucrarii sau la inceput inainte de inceperea lucrarii?
2. Va rog sa imi explicati si mie cum se pune problema dpdv contabil si dpdv al TVA-ului cu aceste facturi de avans?De ce sunt obligatorii?
3. Va rog sa ma lamuriti daca in urmatorul caz trebuie sa fac factura de avans.CAZ : Un client cumpara de la mine un produs pe care eu il trimt prin curier.Inainte ca eu sa ii emit factura si sa ii trimit produsul ii cer sa imi vireze in cont 30% din suma dupa care ii fac factura pe marfa respectiva si o trimit prin curier.Restul de bani ii plateste la destinatie , iar serviciul de curierat imi vireaza mie banii in cont.Deci eu emit o singura factura iar el imi plateste de 2 ori.Nu e asemanator cu cazul de mai sus?
4.Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa fac aceasta operatriune de stornare , mai exact ce trebuie sa scriu pe factura fiscala.
5.Daca cineva imi plateste un serviciu sau produs in mai multe transe de bani trebuie sa ii fac factura pentru fiecare transa?

Astept cu interes lamurirea acestei dileme pe care cred ca o mai au si altii.Aceste probleme nu le-am gasit dezbatute pe nici un site.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MirelaNiculai , utilizator 20:38, 31 Decembrie 2006
Cam multe intrebari.
Pe scurt:
Daca aveti contract nu este nevoie sa emiteti factura pentru avans decat daca este stipulat in contract. Plata avasului se poate si pe baza contractului. In acest caz, factura emisa va mentiona intreaga suma a prestatiei.
Daca emiteti factura de avans veti avea de achitat TVA-ul pe luna cand ati emis factura. In cazul in care emiteti factura pentru intreaga prestatie, veti avea de achitat TVA-ul si impozitul aferent in luna in care ati emis aceasta ultima factura.
In mod normal o factura se emite pentru indeplinirea unei prestatii sau a unui serviciu. Va recomand sa cititi art. 135 si urmatoarele din Codul Fiscal. De asemenea art. 155 din Codul fiscal referitoare la Facturile fiscale. Acolo se mentioneaza ca" Pentru livrarile de bunrui , factura se emite la data livrarii de bunuri, iar pentru prestarea de servicii, cel mai tarziu pana la finele lunii in care prestarea a fost efectuata. Astfel, in cazul in care aveti contract, plata avansului se poate face in baza contractului, iar factura se emite o singura data, la intreaga valoare a prestatiei. Puteti emite factura de avans numai daca cealalta parte va solicita expres acest lucru. Daca nu, o data cu livrarea bunului ii trimiteti factura pentru intreaga valoare, cu mentiunea ca mai are de achitat xxx lei in termenul prevazut in contract sau stabilit in comanda.
Stornarea facturii apare atunci cand exista elemente care nu mai corespund situatiei contabile reale.( ex nu corespunde suma, serviciul prestat, chiar datele cumparatorului) Pe toate exemplarele facturii trebuie sa se mentioneze " Stornat" si sa se emita o noua factura ale carei date sa corespunda realitatii. La operatiunea din contabilitate , adica debitarea sau creditarea conturilor, nu ma pricep.
Opinia mea este ca angajati cu norma partiala un economist sau un contabil care sa va invete toate aceste lucruri, dar care sa va si explice. Oricum vor fi foarte multe documente contabile de intocmit ca si agent economic si ar fi pacat sa primiti amenzi din nestiinta.
Daca doriti informatii suplimentare, puteti sa le solicitati, dar voi putea sa va raspund numai in weekend.
Cineva mi-a spus ca daca am emis facturi de avans acum trebuie sa emit o ultima factura care sa contina valoarea totala a lucrarii si mai jos pe celelalte pozitii sa trev valorile din facturile de avans dar cu semnul minus si sa mai imi ramana restul de plata.Eu nu stiu cum sa completez factura respectiva.Dupa gandirea mea ar fi in felul urmator.....dar nu sunt sigur si nu vreau sa fac o prostie.

Nr. crt Denumire serviciu UM Cantitate Pret unitar Pret unitar fara TVA Val
1 Prest serv conf contr nr.. buc 1 xxxx yyy zzz
2 Stornare avans ff nr buc 1 -ttt -ggg -rrr
3 Stornare avans ff nr buc 1 -ppp -eee -ooo

Si la sfarsit fac suma ca si cum as avea mai multe produse pe factura.

La facturile de avans emise trebuie sa le mai fac ceva?E corect daca scriu asa pe aceasta ultima factura?Definitia pe care mi-ati dat-o dumneavoastra la stornare nu prea corespunde cu ce vreau eu sa fac.
Eu am incheiat contract cu respectivii.
Deci daca am incheiat contract nu mai e necesar sa intocmesc facturi de avans.Lucrarea s-a intins pe parcursul a catorva luni.
Intrebarea mea este cum se justifica ei contabilei si organelor de control daca ei nu au nici un document care sa justifice plata acelui avans.Ce face firma respectiva cu TVA-ul de plata in acea luna?
Va rog sa imi raspundeti si la cazul in care o firma din alt oras comanda un produs de la mine pentru care imi plateste un avans de 30%.Eu cand vad ca banii au fost virati in cont le trimit factura si produsul iar ei imi platesc restul de bani rambus cand produsul ajunge la ei.
In acest caz trebuie sa fac factura de avans?



Salutare tuturor,
Sunt relativ nou venit in randul intreprinzatorilor si de aceea vreau sa ma lamuriti cu urmatoarea dilema.

Am contractat de la o firma o lucrere pe baza de contract pentru care inainte de inceperea lucrarii am primit doua avansuri a cate 20% la intervale diferite de timp.Deci in total 40% din lucrare.Restul banilor 60% urmand sa ii primesc la finalizarea lucrarii.Pentru cele 2 avansuri am emis doua facturi de avans pe prestari servicii pe care le-am trimis respectivilor.Intrebarile mele sunt:
1. De ce a fost obligatoriu sa fac facturi pentru cele 2 avansuri?Nu se putea face o singura factura care sa cuprinda intreaga suma la sfarsitul lucrarii sau la inceput inainte de inceperea lucrarii?
2. Va rog sa imi explicati si mie cum se pune problema dpdv contabil si dpdv al TVA-ului cu aceste facturi de avans?De ce sunt obligatorii?
3. Va rog sa ma lamuriti daca in urmatorul caz trebuie sa fac factura de avans.CAZ : Un client cumpara de la mine un produs pe care eu il trimt prin curier.Inainte ca eu sa ii emit factura si sa ii trimit produsul ii cer sa imi vireze in cont 30% din suma dupa care ii fac factura pe marfa respectiva si o trimit prin curier.Restul de bani ii plateste la destinatie , iar serviciul de curierat imi vireaza mie banii in cont.Deci eu emit o singura factura iar el imi plateste de 2 ori.Nu e asemanator cu cazul de mai sus?
4.Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa fac aceasta operatriune de stornare , mai exact ce trebuie sa scriu pe factura fiscala.
5.Daca cineva imi plateste un serviciu sau produs in mai multe transe de bani trebuie sa ii fac factura pentru fiecare transa?

Astept cu interes lamurirea acestei dileme pe care cred ca o mai au si altii.Aceste probleme nu le-am gasit dezbatute pe nici un site.

Va multumesc


1. in maxim 5 zile de la incasarea banilor trebuie intocmita o factura, insa pe factura nu e musai sa scrie avans. poate sa scrie partial cf contr. X
2. pe facturile de avans nu se inregistreaza venit, dar se inregistreaza tva in mod obisnuit
3.nu este. cum spuneam depinde de numarul de zile dintre plata si facturare (daca plata se face inainte). in cazul acesta nu trebuie facuta factura de avans.
4."storno factura nr. din data"
5. revenim la cele de mai sus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Factura incasata de doua ori nicolpa nicolpa Azi cand am sunat la banca am aflat ca un client extern ne-a platit o factura de doua ori(din greseala) in luna decembrie. Cum inregistrez acest lucru in luna ... (vezi toată discuția)
Greseli contabile luciapap luciapap Buna dimineata, sunt noua pe forum si as avea cateva intrebari pt binevoitori: 1.In 2007 sau facut 3 facturi de avans din greseala sa trecut pe ct 704,iar ... (vezi toată discuția)
Avasuri de la clienti sanducatanas sanducatanas Am un client care in contul unor viitoare livrari de marfuri mi-a virat prin banca o suma de bani sa zicem 10.000 lei.Cum inregistrez in contabilitate aceasta ... (vezi toată discuția)