avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua,am 55 ani cu handicap accentuat din ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua,am 55 ani cu handicap accentuat din 2023,handicap mediu ...

Buna ziua,am 55 ani cu handicap accentuat din 2023,handicap mediu din 2009 si cu infirmitate din 1988,vechime de 32 ani lucrez din 1990 si doresc sa stiu daca ma pot pensiona la termen acum in 2024
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 14:34, 26 Aprilie 2024
Pentru a beneficia de reducerea cu 10 ani a varstei standard trebuie sa realizati un stagiu de 23 ani 4 luni in conditii de handicap accentuat.
UPDATE: Oficial: Persoanele cu dizabilități se pot pensiona mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului.
Scrie clar pe site-ul D-vs.
Legea 263/2010
Art.58
Articolul 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.
Legea 360/2023
Art.52
(1) Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare contributiv, în condiții de handicap, beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcție de gradul de handicap, dovedit cu certificat de încadrare în grad și tip de handicap cu valabilitate permanentă, în condițiile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap, un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap, stagiul complet de cotizare.
(2) La calculul stagiului de cotizare contributiv prevăzut la alin. (1) nu se iau în considerare perioadele de asigurare voluntară în baza unui contract de asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua as dori niste lamuriri cu privire de la trecerea de ... mona m mona m Buna ziua as dori niste lamuriri cu privire de la trecerea de la pensia de boala la cea de limita de varsta, varsta 48 ani vechime in munca 5 ani din 2008 ... (vezi toată discuția)
Pensionare Geomit71 Geomit71 Buna ziua. Am 43 de ani, handicap grad 3 hemipareza postmeningita, preexistent calitatii de incadrat in munca. Va rog sa-mi spuneti care este varsta la care ma ... (vezi toată discuția)
Bună, mă pot pensiona? am 50 de ani și am fost persoană cu ... Bună, mă pot pensiona? Am 50 de ani și am fost persoană cu handicap accentuat pana în anul 2011. In anul 2011 am fost la comisie și mi-au schimbat ... (vezi toată discuția)