avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună, mă pot pensiona? Am 50 de ani și am fost ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună, mă pot pensiona? Am 50 de ani și am fost persoană cu ...

Bună, mă pot pensiona?
Am 50 de ani și am fost persoană cu handicap accentuat pana în anul 2011.
In anul 2011 am fost la comisie și mi-au schimbat gradul de handicap din accentuat în mediu . Am născut 4 copii, dar un copil mi-a decedat. În urma căsătoriei soțul meu are o fetita din prima lui căsătorie, dar eu am crescut-o și îngrijit-o.
Mulți ani am lucrat având gradul accentuat, dar acum am gradul mediu în câmpul muncii de 13 ani 9 luni și 8 zile. Până in anul 2001 luna 4-a. În cartea de muncă am lucrat 5 ani 1 luna și 22 de zile. Mă pot pensiona? Și ce trebuie să fac?
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 15:12, 22 Septembrie 2022
Gasiti raspunsul in prevederile de mai jos:
Legea 263/2010
Art.58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare și a stagiilor complete de cotizare prevăzute în anexa nr. 5, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condiții de handicap grav, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiții de handicap accentuat, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiții de handicap mediu, stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap adriana9p adriana9p Buna ziua. Ma numesc Adriana si sunt nascuta in 17.12.1961, si am o vechime in campul muncii de 28 de ani si am si un grad de handicap din nastere gradul 2 ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)