avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca!

Buna ziua,

V-as ruga sa-mi spuneti si mie daca orice angajator are obligatia de a implementa un contract colectiv de munca? Daca da trebuie inregistrat la Camera de munca?
Daca nu se face unul personalizat pe ramura si companie trebuie inregistrat cel national?
Multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 18:34, 21 Mai 2010
Daca aveti peste 21 de angajati trebuie sa intocmiti si un Contract Colectiv de Munca. insa acesta nu poate sa contina clauze la un nivel inferior celui stabilit prin contrcatele de munca incheiate la nivel superior (adica cel national)
Acesta se inregistreaza la ITM
Acesta se inregistreaza la ITM


Legea 130/1996
ART. 25
(1) Contractul colectiv de muncă se încheie în formă scrisă, se semnează de către părti, se depune si se înregistrează la directia generală de muncă si protectie socială judeteană sau a municipiului Bucuresti, după caz.
Nu este obligatoriu sa incheiati contract colectiv la nivel d eunitate, aveti insa obligatia initierii negocierilor
Studiati art. 236 si urmatoarele din Codul muncii: negocierea este obligatorie, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati.
Asadar, angajatorul are obligatia initierii negocierii si nu este obligat sa incheie un contract colectiv de munca.
ITM va poate amenda numai daca nu ati initiat negocierea si nu va poate obliga sa incheiati un contract colectiv de munca pentru ca nu aveti aceasta obligatie.
cat e valabila negocierea?
adica daca anul trecut am initiat negocierea, anul acesta mai e valabila?
multumesc.
Buna ziua,
am si eu o intrebare legata de acest subiect;daca angajatorul doar a initiat negocierea nu este obligat sa respecte prevederile CCM la nivel national pana la definitivarea CCM la nivel de unitate?

Alte discuții în legătură

Valabilitate contract colectiv Ice68 Ice68 Buna ziua, m-am angajat de curand in Dpt.HR al unei companii in care seful meu sustine ca, Contractul colectiv la nivel national nu mai trebuie facut fiindca ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca lilinda09 lilinda09 Buna ziua, ajutoooorrr!!!!:((..Nu peste multa vreme, societatea noastra va angaja si cel de-al 21-lea angajat...da, si trebuie CCM...problema este ca, eu am ... (vezi toată discuția)