Buna ziua, doresc sa va intreb, care e modul de calcul a penalitatilor de nerespectare program vizita minor dupa noua lege a alienarii? Se ia un cuantum de minim 300 ron pe fiecare zi in care nerezidentul ar fi avut drept de vizita? Sau se iau in calcul toate zilele calendaristice ale unei luni ? De ex daca o luna tatal nu a putut sa isi exercite dreptul la vizita prin refuzul copilului, mama plateste luna de 30/31 zile sau doar cele 4 zile (2 weekenduri) cat ar fi avut tatal drept de vizitare?
Din pacate ceva nu este inteles corect legal, de aceea va pare foarte greu. Poate ar fi de ajutor sa intelegeti ce drepturi are copilul, cum le puttei apara etc.
Nu este deloc ok ca orice om sa fie agresat, pentru asta insa exista institutii care pot lua masuri urgente la nevoie, insa numai daca cereti. In mare, mare parte instantele din Romania inteleg foarte bine violenta domestica, rolul legii 217 si a Conventiei de la Istanbul si aplicarea ei este buna.
Ce este mai greu de obtinut sunt masurile complementare de sustinere, ajutor si reintegrare a victimei, adica asistenta psihologica, asistanta sociala.
Nu stiu ce jigniri aduce tatal copilului, insa asta se poate dovedi, depinde de context, de situatie. Nu este relevant de perioada la care vine unul sau altul in tara, copilul avea dreptul si in acesti 5 ani sa stie cine este tatal lui, sa cunoasca de unde vine el, sa stie povestea, sa vada poze etc. Nu este despre tata si nu este despre mama, este despre copil, despre nevoile si drepturile sale.
In situatia in care insa se ajunge la situatii violente si traumatizante pentru copil in exercitarea unui drept de vizita al minorului, instantele tind sa nu forteze copilul la traume si mai mari. Asta trebuie sa aiba in vedere orice parinte. Daca, pentru a-i exercita un drept, ii faci rau copilului, mai bine renunti, cam asta este regula.
In practica se intampla rar.
Anastasia gar
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va rog sa imi spuneti, in contextul acestei legi nou aparute, controversate, in care nerezidentul poate obtine executarea rezidentului pe sume frumoase ( discutam despre o mama cu venituri nete la alb de cca 6000 euro lunar), deci ce motivatie ar avea tatal in a se comporta omeneste si a detensiona relatia, atata timp cat el ar avea dreptul la o existenta fara griji materiale pana cand copilul face 18 ani? Si nu sunt de acord, instantele din Ro nu prea sunt sensibile la violenta domestica, atata timp cat victima nu are certificat medico legal din care sa rezulte o violenta cu urmari serioase. De aceea exista CEDO ( ce a propus ca statul sa imi plateasca 26000 euro despagubiri pt modul total superficial de actiune pt stingere amiabila actiune la Strasbourg). RO inca e o tara bananiera, in care politistul se simte deranjat daca il sesizezi pt nimicuri din care nu ti_ai pierdut macar cativa dinti sau ai sangerat pana la lesin.....
Este o situatie tipica în care tatăl ar trebui sancționat.
Nicidecum celalalt părinte.
După 5 ani...poate apărea cu pretenții financiare doar dacă nu a știut ca are un copil. Asa ar fi normal.
Legea trebuie sa ajute părintele care se lupta și nu părintele care apare ca sa ia și el niște bani legali...daca asa zice legea...
Legea ar trebui sa facă o distincție între părintele care apare după 3 ani și cel care se lupta încă de la nașterea copilului.
Insa, eu știu mai multe decât legiuitorul căci de mai bine de 25 de ani ma ocup de asa ceva iar legiuitorul habar nu are ce ar trebui sa fie, ce înseamnă legea în astfel de cazuri.
Ar trebui încă din liceu ca elevii sa primeasca o educație juridică și civică corespunzătoare dar pe o lege dreapta și nu strâmbă.
Din liceu ar trebui educați cei care vor deveni părinți dacă vrem sa reglam problemele juridice.
Din păcate, în România legea este distrusă în ultimii ani. Este ceva ce afectează și avocatii căci pe o lege strâmbă avocatul trebuie sa cam sara peste ea și sa revină, fara o se observa, ca sa facă dreptate intrucat ce e strâmb strâmb rămâne dacă omul nu îndreaptă.
Nu imi este clara intrebarea, ne intrebati pe noi ce motivatie ar putea avea un strain? Ca noi interpretam legi, noi nu citim ganduri, nu ne imaginam scenarii.
Pana la sume fantastice mai sunt multi pasi.
Nu e clar amalgamul asta de ordin de protectie si stat roman si despagubiri etc... nu stiu ce s-a intamplat coerent, practic, nu stiu daca acel copil a avut respectate drepturile de vreunul sau de ambii parinti, nu am date care e situatia actuala, de cand se incearca executarea, care e problema de copilul nu doreste sa isi vada tatal... Asa incat nu va pot indruma.
Eu nu am intalnit copii care sa nu vrea sa isi vada parintii. Am intalnit insa copii, majoritatea copiilor cu legaturi de familie rupte, care declarau parintelui la care locuiau ca nu vor sa isi vada celalalt parinte.
Cele doua sunt regula, din pacate.
Cat despre ordin de protectie, nu cunosc nici aici situatia reala, exista ordine date pe violenta psihica, emotionala, sociala, fara urme de vreo lovitura, darmite certificat medical. E ok, instantele cunosc mai bine realitatea decat sectiile de politie. Este pacat, dar cam asa stau lucrurile azi.
Anastasia gar
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Era o intrebare pur retorica...un adult ce a stat cu copilul doar 1 an dupa nasterea sa, ce apare din senin pe la vreo 5 ani ai copilului cu pretentii de vizitare. Ordin de protectie pierdut de mama pe o ancheta atat de superficiala, incat CEDO considera ca dosarul este prioritar si ne judecam cu statul roman, dupa ce acesta nu a acceptat sa dea 26000 euro propusi de CEDo pt a se incheia amiabil. Lovitura cu pumnul surprinsa pe camere , tatal avand copilul in brate . Violenta domestica e in floare in Ro, e ceva la ordinea zilei si acceptata tacit de politie si judecatori. Noroc ca mai e un CEDO ce ii poate scutura din cand in cand. Prea rar , din pacate, pt ca nu toate abuzatele au suficiente resurse pt un astfel de demers.
Copilul percepe tatal ca pe un strain care vine si agreseaza mama fizic si verbal, iar pe el il jigneste ca nu e destul de bine crescut, etc. Cam asa il vede, un agresor, ceea ce si este. Copilul are 8 ani, isi formeaza opiniile pe ceea ce vede si traieste, nu doar pe ce ii zice mama.