avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligativitate montare senzori wireless
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligativitate montare senzori wireless

Obligativitate montare senzori wireless?
Buna ziua, prezint situatia:
Bloc 12 garsoniere/etaj, 9 etaje. Seara, cand am venit acasa si am observat ca nu sunt gaze la bucatarie, am telefonat la deranjamente si am aflat cauza. Mi s-a precizat ca in cursul zilei a avut loc o explozie intr-un spatiu de depozitare (fosta spalatorie/uscatorie, exista pe fiecare etaj), a fost apel la 112, a venit politia, etc, au constatat ca explozia nu a fost cauzata de gaze (nici nu exista posibilitatea de a conecta vreun consumator acolo).
Au oprit gazele, asociatia urmand sa cheme o firma autorizata sa le deschida.
A fost gasita firma, a venit, in prima bucatarie unde a intrat, a constatat ca exista senzor de gaz+electrovalva (functionale) dar a cerut sa le schimbe cu altele wireless conectate la o electrovalva generala. Ne-a spus ca cele existente nu mai corespund legislatiei, daca nu le montam pe cele noi, nu dau drumul la gaze. Daca nu ar fi o diferenta considerabila de pret intre simpla verificare si ce propun ei, nu scriam aici. Intrebarea mea este:
Cei de la firma au sau nu au dreptate? Majoritatea dintre noi banuieste ca ar fi o forma de a ne impune o lucrare nu neaparat necesara care genereaza costuri suplimentare pentru noi si castiguri pentru ei.
Putem ramane cu vechiii senzori cu electrovalva individuala sau legea ne obliga la schimbare?
Am incercat sa obtin un raspuns de la ANRE prin telefon, mi s-a raspuns ca mi se va raspunde doar daca fac sesizare scrisa, online. Ori noi stam fara gaze de 10 zile, din ce spune lumea, inainte de minim 15 zile, nu voi primi raspuns la sesizare. Deci sperante de a folosi aragazul.......poate prin septembrie.

Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2024
oldgeorge, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:07, 13 Ianuarie 2025
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In localitatea în care am domiciliul nu există la nici un bloc asa ceva. Nu există sa pui 200 de legături montate până jos la electrovana. Secvential înseamnă să treci cu un singur cablu, în afara apartamentelor și sa se faca conexiune în paralel de la fiecare apartament.La electrovana ajung 2 fire. Dar nu e prevazut asa ceva de ANRE.

V-am dat link deja la actul normativ ANRE pe care-l știu. Dvs. trebuie sa prezentați unul din care sa reiasă ceea ce sustineti. Deocamdată nu ați prezentat .

Electrovana generală se poate pune cu senzori pe casa scării, unde este gaz. Doar dacă există scăpări pe acel spațiu, se va închide gazul general.Senzorul de apartament va închide doar electrovana corespunzătoare apartamentului respectiv.

Senzorii de gaz se montează doar pentru detecția scăpările de gaz, nu se montează pentru nici o alta calamitate, nu-s pentru inundații, pentru cutremure etc. Fiecare senzor va supraveghea și proteja împotriva acumulării de gaz doar spațiul în care e montat, nu are treabă cu alte spatii. Ce povești vor spune OE nu sunt suport tehnic și temei legal.

Liliana Gradinaru a scris:

Ba da, se conecteaza toate apartamentele (cate sunt, 10, 100, cate sunt) la o singura electrovana.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce nu inteleg eu este de ce trebuia facuta achizitia din sursa unica. Oare Goagăl nu ofera suficiente firme autorizate care pot efectua lucrarea cu costuri modice?
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hai sa ma bag si eu in discutie.
Evident ca se poate face multplexarea semnalului care vine de la senzori, discutam aici de viteze in milisecunde (miimi de secunda pentru necunoscatori). Intamplator am terminat de multa vreme Electronica - am terminat studiile inainte de '89 -, dar am lucrat destui ani in domeniu.

Problema este alta! Dupa cum stiti, de foarte multe ori, senzorii de gaze se declanseaza si de la anumite parfumuri / intensitati de parfum sau unele mirosuri de la mancare. Ce se va intampla daca declansarea unui senzor dintr-un apartament va taia de la vana centrala gazele in tot blocul? Sta blocul pana se termina verificarea la apartamentul si senzorul in cauza?). Deplasarea firmei trebuie platita, nu? In weekend la pret dublu.
Si daca cineva in alt apartament a lasat mancarea pe foc maruntel si are un aragaz mai vechi, fara senzor de flacara, , cand se rearmeaza vana centrala vor iesi gaze si se va declansa alt senzor.
Sau si mai grav: cand persoanele care stau in apartament lipsesc in timpul iernii pentru o saptamana si senzorul din apartamentul lor se declanseaza accidental - mai exista si rateuri... Gazele se taie automat in tot blocul si toate centralele de apartament se opresc. Tinem paltoanele la indemana...

Eu cred ca cei care au imaginat ordinul (daca acesta exista...) ar fi putut sa se gandeasca anticipat la diverse scenarii, nu sa faca experiente financiare si psihice pe bietii consumatori de GN!
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deocamdată nimeni nu a fost în stare să prezinte vreun text legal, care să prevadă soluția tehnică respectivă.

Iar treaba cu cerutul de către un Operator Economic a acestei bazaconii, ce nu are nici logică, nici fundamentare tehnică, se pare că se întâmplă, doar în anumite localități, pare a fi o complicitate cu distribuitorul zonal de gaz.

Imaginați-vă că intr-o situație echivalentă, se produce o avarie la o conducta de apă ce alimentează, să zicem un bloc. Cum e normal, oprim apă de la robinetul general, de aducțiune, pentru tot orașul, sau de la primul robinet de izolare, pe rețea, înainte de blocul cu pricina ?

Cam asa e și povestea cu "electrovana generală a blocului, care musai trebuie închisă, când la un singur apartament scapa ceva gaz". Și trebuie să vină unii sa constate, pe bani...
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
aici ar fi explicatia pt cine are timp sa citeasca
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 23 Iulie 2024
mexu, utilizator

Alte discuții în legătură

O parte din proprietare refuză montarea detectoarelor wireless. ce se poate face dacă distrigaz întrerupe alimentarea cu gaze naturale? ceraselacera ceraselacera Asociatie de proprietari am primit notificare pentru revizia instalatiei de gaze. Am selectat o firma autorizata ANRE pt montarea detectoarelor si revizie. Am ... (vezi toată discuția)
Nr.lege sau ordin de obligativitate montare detectoare gaz Elidor Elidor Buna seara, stiu ca dupa tragedia de la \"colectiv\" a fost dat ceva-lege sau ordin- de obligativitate a consumatorilor casnici de montare a unei electrovalve ... (vezi toată discuția)
Detectoarele de gaze wireless virgiliuw@yahoo.com virgiliuw@yahoo.com Bună ziua, Detectoarele de gaze wireless sunt obligatorii? Multumesc! (vezi toată discuția)