avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Posibile solutii daca niciun membru al asociatiei nu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Posibile solutii daca niciun membru al asociatiei nu doreste sa fie presedinte

Ce solutii exista pentru o asociatie de proprietari in care niciun membru nu doreste sa fie presedinte? Poate fi angajat cineva din afara pentru acest rol?
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:54, 20 Iulie 2024
@robert1958
Eu m-am referit la faptul ca legea nu sugereaza nici o "metoda a salariului de nerefuzat", pentru a avea un presedinte cu orice pret., Ba mai mult nu e nimic imperativ, ci doar optional , sa fie remunerati., legea spune "pot fi", nu ca e obligatoriu sa-i dai vreo remuneratie. Asta nu ati remarcat ?
Prin urmare am dreptate ca legea nu sugereaza "metoda cu orice pret", a remunerarii presedintelui de asociatie, cel impovarat de atributii.

Iar in rest sunt doar povesti, ca poate fi sanctionat contraventional sau penal nu e nimic nou sub soare, e firesc, nimeni nu e mai presus de lege. Pentru ca presedintele nu trebuie sa fie mai cu mot, nu e un sef de asociatie, ci reprezentant al ei, in relatia cu membrii asociatiei si cu tertii. Asta e primul punct de la art. 57 si cea mai importanta atributie. Altfel, semneaza documente, pe care le verifica altii, afiseaza documente alcatuite de altcineva, raspunde in scris contestarilor listei de cheltuieli lunare, care nu e intocmita de el, e normal, daca el reprezinta asociatia si intern si extern. Cineva munceste, el afiseaza. Sincer, cred ca de cele mai multe ori afiseaza tot administratorul.

Din motivul reprezentarii se convoaca AG in termen de 5 zile de la incetarea mandatului. Asa a prevazut legea 196/2018 ,ca el e singurul reprezentant, nu ca el e cel mai priceput in a da raspunsuri. Presedintele nu e obligat sa aiba cunostinte in drept sau economice, nici studii superioare, nu are conditionari de "desteptaciune". Trebuie doar sa fie membru de asociatie si atit. Pot fi contractate servicii de tot felul, pentru ca presedintele sa reprezinte juridic, economic sau in orice alt domeniu, asociatia in exterior, nu exista vreo restrictie.
Sunt administratorul, cenzorul, Cex-ul care se ocupa de chestiuni cu adevarat importante.

Sun si eu membru in 2 asociatii, presedintii sunt de poza, baza e in administrator si cenzor.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2024
latka, utilizator

latka a scris:

.................................................................................................

Sunt administratorul, cenzorul, Cex-ul care se ocupa de chestiuni cu adevarat importante.
Sunt si eu membru in 2 asociatii, presedintii sunt de poza, baza e in administrator si cenzor.

În realitate lucrurile se întamplă diferit iar atribuțiile președintelui nu pot fi îndeplinite de către comitetul executiv, de către cenzor sau de către administrator.

Dar dacă asta se întamplă în asociațiile în care sunteți membru, acum înțeleg „convingerile” dvs, greșite de altfel, cu privire la rolul decorativ al președintelui asociației pentru că prin atribuțiile ce-i revin responsabilitatea juridică aparține președintelui asociație de proprietari care nu se poate ascunde de brațul legii sub „fustele” celor anterior enumerați.

robert1958, utilizator
In realitate se intimpla multe, chiar si "fenomenul" de a nu dori nimeni sa fie presedinte de asociatie, indiferent de respectarea la litera de lege a convocarilor si organizarii sedintelor de AG. Daca negati asta, cu aceeasi marota a pretului de nerefuzat, inseamna ca sunteti intr-un univers paralel.

Aici am incheiat discutia. Multumesc de intelegere.
Desigur sunt și situații ( punctuale ) în care nu dorește nimeni să fie președinte al asociației de proprietari, însă asta nu înseamnă că se constituie o regulă generală demnă de a genera o dispută.

Vă recomand din nou să vă implicați activ în asociația de proprietari ( ca președinte al asociației sau ca membru ales în comitetul executiv în privința exercitării atribuțiilor prevăzute de lege) și mai discutăm după ce veți acumula experiență practică în domeniu, iar nu la nivel pur teoretic. Altfel pot considera și eu că trăiți într-un univers paralel în privința asociațiilor de proprietari.

latka a scris:

In realitate se intimpla multe, chiar si "fenomenul" de a nu dori nimeni sa fie presedinte de asociatie, indiferent de respectarea la litera de lege a convocarilor si organizarii sedintelor de AG. Daca negati asta, cu aceeasi marota a pretului de nerefuzat, inseamna ca sunteti intr-un univers paralel.

Aici am incheiat discutia. Multumesc de intelegere.

Atunci imi permit si eu sa va recomand a renunta la sofismul omului de paie, pe care-l folositi cu mult prea multa lejeritate. Subiectul discutiei era altul (posibile solutii daca niciun membru al asociatiei nu doreste sa fie presedinte)
si nu activismul sau non-activismul meu in asociatii.
latka, utilizator