avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pact comisoriu Grad IV
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pact comisoriu Grad IV

Cine este proprietarul?
O persoana fizica vinde unei societati un teren in 2006, primeste avansul iar restul de pret urmeaza sa il primesca in momentul in care societatea primeste un credit de la banca. se inregistreaza un pact comisoriu de grad IV pt. diferenta de pret. Societatea a primit credit cat sa acopere diferenta de pret in aceiasi perioada. Terenul a fost intabulat de catre cumparator in anul 2006. Banca nu a facut inscriptie ipotecara.
Mai este in vigoare pactul comisoriu?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:18, 6 Februarie 2010
Contractul incheiat cu pact comisoriu prevede o conditie si/sau un termen. Care sunt acestea? In esenta, pactul comisoriu presupune numai dreptul de executare fara interventia unei instante judecatoresti, dar in anumite conditii si numai dupa trecerea termenului de executare la care se obliga debitorul obligatiei. Daca executarea obligatiei de catre debitor este supusa acestui pact pana in momentul executarii ei, atunci termenul este determinat numai de executarea obligatiei si obligatia ramane in vigoare pana in momentul executarii ei.
buna ziua!
privilegiul vanzatorului nu a fost notat?
oricum, chiar si in ipoteza in care nu se nota, acest privilegiu el exista pana la momentul in carevanzatorul dadea o decl din care sa rezulte ca acest rest de pret s-a achitat.
oricum vanzatorul poate cere oricand instantei de judecata sa constate contractul rezolvit de plin drept.
Daca s-a incheiat actul de vanzare-cumparare translativ de proprietate ce sa mai rezolviti?
S-au respectat termenii contractuali si s-a incheiat actul juridic.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu prea se intelege daca s-a platit diferenta de pret?
Probabil ca da, daca s-a intabulat de catre vanzator in 2006, desi se putea inscrie si cu pactul comisoriu in CF. Nu se intelege nici asta.

Deci, daca s-a platit, pactul a fost onorat, deci trebuia sters.
:)
am inteles ca pretul nu s-a platit in intregime la semnarea contractului de vanzare cumparare, iar pe restul de pret urma sa se plateasca la termenul X.
in cazul in care nu se platea la tremenul X, contractul era rezolvit de drept, fara nicio alta formalitate=pactul comisoriu

Alte discuții în legătură

Pact comisoriu de gradul iv inscris in cartea funciara anaburghelea anaburghelea Intrebarea mea este urmatoarea , daca se poate vinde un imobil si in ce conditii, daca in sarcina sa exista un privilegiu al vanzatorului ( este inscris in ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu de grad iv GeorgianaG GeorgianaG Buna ziua, va solicit un punct de vedere, eventual o solutie la urmatoarea situatie: in 2003 am achizitionat prin credit ipotecar un apartament. In actul ... (vezi toată discuția)