Am suferit un grav accident auto din care a rezultat vatamarea corporala grava. "pacientul in varsta de 25 de ani este internat de urgenta, in stare grava cu poliotraumatism cranio-toraco-abdominal secundar unui accident rutier, se intervine chirurgical de urgenta".14.11-23.11.2009. internarea se face pe baza diagnisticelor urmatoare "Ruptura traumatica de mezinter. Ruptura traumatica de ileon. Ruptura traumatica de sigmoid. Hemoperitoneu traumatic. fractura comunitiva 1/3 medie humerus stg. cu pareza de nerv radial. AR." Zile de ingrijiri medicale 75-80. "Leziunile au pus in pericol viata victimeisalvarea acestuia datoranduse tratamentului medico-chirurgical corect aplicat in timp util."
Urmand ca peste 6 luni sa fiu din nou supus unei interventii chirurgicale pentru repunerea in tranzit a intestinului si unei interventi chirurgicale pentru refacerea nervului radial.
eu ma gandesc sa cer undeva la 50 mii euro daun de la asigurator rca. avand in vedere ca sunt deja aproape de 90 de zile de concediu risc sa imi pierd locul de munca unde eram director zonal si din cauza accidentului imi iau doar salarul fix procentul nu.
Cred ca nu ati inteles ca nu exista cazuri asemanatoare/identice nici in privinta leziunilor/vatamarilor victimei nici privind traumele psihice ale persoanei/familiei, nici privind pierderile materiale din viitor.Cazurile sunt strict personale si nu cred ca ati putea accepta ca altcineva sa hotarasca in locul celui/celor carora li-s-a intamplat nefericitul eveniment.Tot adevarat este si faptul ca nu toti asiguratorii trateaza identic asemenea negocieri (nici macar cei din sucursale diferite ai aceleiasi companii).Pe de alta parte, limita de 2.500.000/1.500.000 E, este prevazuta pentru a acoperi toate vatamarile rezultate dintr-un accident, deci nu poate fi luata in seama decat ca o limita pentru asigurator.
Un mic exemplu: in acelasi accident, un sportiv de performanta, cu un contract de 100.000 E/an, cam ce daune morale ar putea cere daca ar fi nevoit sa se recupereze in 3 ani?Dar daca nu va mai putea reveni in arena sportiva?Dar daca ar avea si 2 copii?Sau daca mama sa a suferit un stop cardiac la aflarea vestii?
Depinde de situatia fiecaruia.La stabilirea despagubirii in caz de vatamare corporala se are in vedere:
-diferenta dintre veniturile nete pe care le-ati realizat ,probate cu documente fiscale si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice la care v-ati desfasurat activitatea ca salariat sau din fondul bugetului asigurarilor sociale de stat,pe perioada spitalizarii si a concediului medical
-cheltuieli pricinuite de accident,tratament ,spitalizare,recuperare,justificate cu acte daca nu sunt suportate din fondurile de asigurari sociale
-trebuie sa aveti in vedere si costurile ulterioare,pe care acum nu le puteti cuantifica dar va puteti rezerva dreptul de a le pretinde ulterior
La acestea se pot adauga si daune morale.
Noi va dam exemple din cazurile pe care le-am avut noi...dar nu va garanteaza nimeni ca asa va fi si in cazul dvs
Eu am avut caz al unei fiice care s-a constituit parte civila dupa moartea tatalui intr-un accident de masina si a beneficiat de 10.000 lei cheltuieli de inmormantare si 80.000 daune morale. In acelasi proces s-au mai constituit parti civile si sora si mama care au beneficiat tot de 80.000 euro /persoana.
Asta e un exemplu.
in alt proces tot cu deces partea civila nu a beneficiat decat de 5000 euro daune morale instanta considerand ca nu se justifica suma ceruta. De asta spunem ca difera de la proces la proces si de la jude la jude.