avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si ...
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Povesti cu talc / cu morala. Sfaturi pentru viata si altele pe tema.


Învaţă de la ape să ai statornic drum;
Învaţă de la flăcări că totu-i numai scrum;
Învaţă de la umbra să taci şi să veghezi;
Învaţă de la stânca cum neclintit să crezi;
Învaţă de la soare cum trebuie s-apui;
Învaţă de la piatră cât trebuie să spui;
Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci
Cum trebuie prin lume de liniştit să treci;
Învaţă de la toate, căci toate-ţi sunt surori
Cum treci frumos prin viaţă, cum poţi frumos să mori.
Învaţă de la vierme că nimeni nu-i uitat;
Învaţă de la nufăr să fii mereu curat;
Învaţă de la flăcări ce-avem de ars în noi;
Învaţă de la apă să nu dai înapoi;
Învaţă de la umbră să fii smerit ca ea;
Învaţă de la stâncă să-nduri furtuna grea;
Învaţă de la soare ca vremea să-ti cunoşti;
Învaţă de la stele că-n cer sunt multe oşti.
Învaţă de la greier, când singur eşti, să cânţi;
Învaţă de la lună să nu te înspăimânţi;
Învaţă de la vulturi când umerii ţi-s grei,
Si du-te la furnică şi vezi povara ei;
Învaţă de la floare să fii gingaş ca ea
Învaţă de la miel să ai blândeţea sa
Învaţă de la păsări să fii mai mult în zbor;
Învaţă de la toate că totu-i trecător;
Ia seamă, fiu al jertfei prin lumea-n care treci
Să-nveţi din tot ce piere cum să trăieşti în veci... :)
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:48, 16 Noiembrie 2023
godspeed a scris:

Hmm, @Trope_doi, oare e bine sa fie instigat omul spre o conceptie „eliberatoare a constiintelor” („Anybody Who Gives You a Belief System is Your Enemy”-OSHO) ? Oare exista suficient „common sense” si bun-simt in omul modern pentru o asemenea propaganda, care de fapt este instrumentul principal al propagandei si manipularii maselor pe principiul „sterge si rescrie” ?


Se povesteste ca un calugar zen a primit odata vizita unui preot catolic si discutand ei despre viata si credinta s-a intamplat ca de cate ori auzea un argument al calugarului preotul il respingea citand din Biblie. Pentru a-si onora oaspetele calugarul l-a poftit la o ceasca de ceai si dupa ce s-au asezat i-a turnat preotului ceai in ceasca pana aceasta s-a umplut si a inceput sa se reverse pe farfurioara si apoi pe masa. "Ce faci?" a intrebat mirat preotul. "Nu-i asa ca ceasca dumneavoastra trebuie golita pentru ca sa mai incapa ceai in ea?" I-a intrebat zambind calugarul "Desigur!" "Atunci poate ca si mintea dumneavoastra ar trebui putin golita pentru ca sa incapa argumentele mele." A urmat zambind calugarul. Asta s-a intamplat mai demult.
Daca prin "Belief System" se intelege ceva are te impiedica sa asculti ce spun si ceilalti, idiferent cat de contradictoriu si socant este fata de convingerile tale, (cred ca la asta s-a referit Osho aici) atunci oricine iti da un astfel de sistem de convingeri este dusmanul tau pentru ca incapacitatea de a asculta ce spune altul si de a accepta un "alt adevar" este, neindoielnic, un fel de invaliditate.

P.S.Operatiune pro-Osho nu inseamna deloc ca Mordechai Buxbaum nu ramane la parerea ca Osho a gresit. Asadar respectul acordat de Mordechai Domnului Sunetelor este un mod in care el intelege sa slaveasca viata ... iar eu sunt de aceesi parere cu Mordechai ;) ... cu toate ca ma face "goy" de cate ori apuca :thumbdown:

Umar ben Ibrahin Kayyamy
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat


„Răspunsul este în voi. Eu doar vă ajut să conştientizaţi potenţialul de care dispuneţi.” Bhagwan Shree Rajneesh

:hm:

A fost un comerciant de succes ( ca si grig bivolaru ), fiindcă a reuşit să văndă iluzii yoghine şi să se imbogăţească fantastic in urma a ceea ce “propovaduia” iubire , libertate sexuala …de aici si numele ales (pe masura) : “OSHO” cuvant care provine din japoneza veche si a fost folosit pentru prima data de Eka, ca formula de adresare pentru maestrul sau, Bodhidharma. "O" inseamna "cu multa recunostinta, iubire, gratitudine" dar si "echilibru, armonie". "Sho" inseamna "extinderea multidimensionala a constiintei" si "total binecuvantat de existenta.
Bun de gură, a metisat hinduismul cu creştinismul şi cu religia jainistă şi a ieşit o buna tocanita de inghiţit de către "căutătorii de căi spirituale" din perioada Flower Power (hippie). Il amesteca pe Buddha cu Iisus, pe tantra o corcea cu mantra, filozofia Zen cu Socrate.
Simpla treaba, cunosc si eu “oaresce” filozofie indiana (in texte) cred ca de maine ma apuc de “propovaduit”, si am sa-mi iau si nume pe masura “ Mahatma - Zorii – Yang”, poate, poate iese ceva!
:D

Cine a fost Osho chiar nu conteaza pentru mine. Paragraful acela mi-a placut, s-a potrivit cu “starea de moment” si l-am scris… Da, iubesc viata cu tot ceea ce aceasta poate insemna. Gresesc cu ceva toti aceia care se bucura de clipa in care sunt – singura care ne apartine? (ideea e a altora). :)

Propozitia: ...respectul acordat Divinului a reprezentat intotdeauna o negare a vietii... scoasa din context poate fi inteleasa ca o “negare a Divinului”. Dar urmeaza, in fragmentul citat: Respectul fatza de viata este singurul fel de respect care poate fi aratat Divinului, deoarece nimic nu este mai divin decat viata insasi.
Intreb, ca un incepator: exista divinul in tot ceea ce este fiinta? Este viata un dar divin? Daca raspunsul este “da” atunci de ce nu iubim toate fiintele, de ce sa nu iubim viata si sa ne bucuram de aceasta, de ceea intelegem prin aceasta?

Nu cred ca este o judecata universala despre oameni… Cred ca este mai mult o “idee despre oameni” (adica, ceva de genul: ar putea fi si asa). Osho (sau oricare altul – fie celebru fie om “simplu” ) nu invata pe nimeni nimic, nu impune nimanui nimic – “ofera” idei… In viata trebuie sa dobandim idei… nu trebuie sa invatam reguli, fraze, cuvinte pe de rost… Cuvintele nu sunt idei, sunt doar niste… semne care pot reprezenta o anumita idee.

Asadar, considerand ca Divinul a dat viata nu cred ca ar vrea ca omul sa i se dedice lui, renuntand la tot ceea ce face parte din viata: bucuria, senzualitatea, umorul dar si tristetea, durerea… Divinul ar dori – cred – ca oamenii (care sunt singurii constienti de viata si de moarte) sa se bucure de cel mai mare dar pe care a putut sa il ofere: viata; nu sa-si reprime sentimentele sau dorinta de viata numai pentru ca… Cine mai stie de ce?!

Da, fiecare om renaste in fiecare dimineata, dar… “ziua de maine nu e garantata nimanui”. :O

Nimeni nu instiga pe nimeni la o conceptie “eliberatoare a constiintelor”. Oamenii “isi fac o idee” despre diferite “conceptii” existente (si ideile se mai schimba). Traim in diversitate, suntem constienti de aceasta (ar trebui sa fim), nu suntem obligati sa adoptam o idee despre care consideram ca nu se potriveste cu fondul nostru spiritual.

Da: A fi viu inseamna a avea simtul umorului, a avea o profunda calitate de a iubi si de a te juca in voie.
A fi viu inseamna multe altele… De ce ar fi aceasta “definitie” un indemn la… libertinaj, de exemplu?

Chiar nu vad aici propaganda – doar idei. Zilnic “ne facem o idee" despre ceva… Fie ca vedem pe strada o femeie impopotonata – si o “catalogam” ca parvenita (ca are un kil de aur la gat), de exemplu… fie ca simtim adierea vantului si mirosul din aer si ne gandim ca e posibil sa urmeze o furtuna… “Ne facem o idee” despre una sau alta…

Nu doar rasul ne scoate din “rutina vietii”. Si durerea sufleteasca ne cam scoate… De aceea, insist: sunt idei! Dar, personal, prefer ca rasul sa ma scoata din rutina vietii, nu durerea sufleteasca. Daca a avea simtul umorului (a-ti placea sa te amuzi) este un pacat, o greseala sau ce stiu eu ce altceva “negativ” atunci fie: sunt un om “negativ”.

“De-abia cand nevoile corpului vostru sunt implinite apar nevoile psihologice”
Ce este gresit in aceasta idee? Sunt si oameni care simt astfel! Osho, probabil, se referea la acest gen de oameni.
Sunt doar idei… Diversitatea exista. In aceasta diversitate intalnim “grupuri de oameni care se aseamana” (multe grupuri, diverse) si pentru fiecare acest “grup” de oameni exista - vorba vine - un “guru” care sa le ofere nu neaparat ceea ce au nevoie cat ceea ce cred ei ca au nevoie… Nimeni nu ne obliga sa aderam la un grup sau altul...

Dincolo de orice, cred ca acest Osho a fost un om caruia i-a placut viata si s-a bucurat de ea din plin – si nu pot “arunca piatra” doar pentru ca nu inteleg viata asa cum a inteles-o el, sau altii ca el sau ca cei care l-au “urmat”.
trope_doi a scris:

“De-abia cand nevoile corpului vostru sunt implinite apar nevoile psihologice”
Ce este gresit in aceasta idee? Sunt si oameni care simt astfel! Osho, probabil, se referea la acest gen de oameni.
Sunt doar idei… Diversitatea exista. In aceasta diversitate intalnim “grupuri de oameni care se aseamana” (multe grupuri, diverse) si pentru fiecare acest “grup” de oameni exista - vorba vine - un “guru” care sa le ofere nu neaparat ceea ce au nevoie cat ceea ce cred ei ca au nevoie… Nimeni nu ne obliga sa aderam la un grup sau altul...

@ Trope_doi, n-as vrea sa ma intelegeti gresit, ci sa interpretati interventia mea in sensul mult re-iterartului meu motto : "When people stop believing in something, theu start believing in anything".

Ceea ce mi se pare manipulare in curentul de tip New Age, vehiculat de Osho este tocmai genul de afirmatii "“De-abia cand nevoile corpului vostru sunt implinite apar nevoile psihologice” , pentru ca ele pot creea o presiune sociala, bazata tocmai pe insuflarea unei generalizari incorecte, pe fondul unei teorii deosebit de atractive care instiga la libertinism si desfranare. Omul este oricum predispus catre, cum am mai spus, "cautarea excesiva si exclusiva" a placerii. Nu cred ca este nevoie sa-l incurajezi pe consumatorul de industrie, e.g. , pornografica sa consume mai mult /in voie pentru ca asta tine de latura sa ... divina. Si sa ii insufli pe toate canalele ca de-abia dupa ce si-a satisfacut ... toate curiozitatile carnale, poate accede la ... cunoastere.

Cred ca a presupune ca toti oamenii au o constienta clara a deciziilor lor este o exagerare, chiar daca as putea fi acuzata de o doza de elitism - in sensul negativ - prin aceasta afirmatie. Consider totusi, ca aceasta forma de abordare a problemei constituie solutia raului mai mic .
zoritong a scris:



„Răspunsul este în voi. Eu doar vă ajut să conştientizaţi potenţialul de care dispuneţi.” Bhagwan Shree Rajneesh

:hm:

A fost un comerciant de succes ( ca si grig bivolaru ), fiindcă a reuşit să văndă iluzii yoghine şi să se imbogăţească fantastic in urma a ceea ce “propovaduia” iubire , libertate sexuala …de aici si numele ales (pe masura) : “OSHO” cuvant care provine din japoneza veche si a fost folosit pentru prima data de Eka, ca formula de adresare pentru maestrul sau, Bodhidharma. "O" inseamna "cu multa recunostinta, iubire, gratitudine" dar si "echilibru, armonie". "Sho" inseamna "extinderea multidimensionala a constiintei" si "total binecuvantat de existenta.
Bun de gură, a metisat hinduismul cu creştinismul şi cu religia jainistă şi a ieşit o buna tocanita de inghiţit de către "căutătorii de căi spirituale" din perioada Flower Power (hippie). Il amesteca pe Buddha cu Iisus, pe tantra o corcea cu mantra, filozofia Zen cu Socrate.
Simpla treaba, cunosc si eu “oaresce” filozofie indiana (in texte) cred ca de maine ma apuc de “propovaduit”, si am sa-mi iau si nume pe masura “ Mahatma - Zorii – Yang”, poate, poate iese ceva!
:D



Umar: Mordechai, ce parere ai tu despre ce scrie gurudev Zorii-Yang? E rau sa amesteci religiile una cu alta, sa metisezi, sa faci un "religion-mix" sa-l ambalezi in hartie frumos colorata si sa-l vinzi fraierilor?
Mordechai: Moi Umar, la voi la goy nu se intampla ca unii care au copii mari sa nu-i mai vada cu anii pentru ca de toate sarbatorile copilasii astia care au deja case si masini si slujbe importante sunt prea ocupati ca sa vina sa-si vada parintii?
Umar: Ba se intampla, cred ca asta nu are nici o legatura cu religia, asa-s copiii uneori.
Mordechai: Rabi Ezechiel Rubinstein a sunat-o la sfarsitul anului trecut pe fica lui din Bucuresti si i-a zis: Ashyra draga mea o sa-ti stric ziua insa trebuie sa-ti spun eu si mama ta o sa divortam te rog sa-l suni si pe fratele tau sa-i spui asta. Ashyra a fost socata si a inceput sa strige: Tata, ce v-a apucat ? Sa divortati dupa 42 de ani de casnicie? Apoi l-a sunat pe Ariel si i-a zis: Tata si mama vor sa divorteze, iti dai seama ? Apoi au sunat amandoi acasa la parintii lor si i-au zis tatalui lor sa nu faca nimic pentru ca amadoi copii lor, Ashyra si Ariel, au luat bilete de avion si o sa fie maine dimineata acasa la ei. Stii ce a facut rabi Ezechiel Rubinstein dupa asta?
Umar: Nuuuu, ce a facut?
Mordechai: S-a intors zambind catre sotia lui, Hannah si i-a zis: Draga mea, amadoi copiii nostri vin sa sarbatorim impreuna Hannuka si isi si platesc singuri biletele de avion. Pregateste masa Hannah draga.
Umar: ?
Mordechai: Acuma ma gandesc daca nu cumva Osho il cunostea pe rabi Ezechiel.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Monologul lui dumnezeu MIHAI GRIGORE MIHAI GRIGORE [b]Monologul Lui Dumnezeu [/b]:) \"M-am uitat la tine cand te-ai trezit de dimineata. Asteptam sa-mi spui doua trei cuvinte, multumindu-Mi pentru cele ce ti ... (vezi toată discuția)
Despre ceea ce înseamnã o cale spiritualã.... rodica_post rodica_post Despre ceea ce înseamnă o cale spirituală.... Trecuse deja un timp de când Spiritul se afla printre oameni şi vorbea el în stânga – dreapta, ... (vezi toată discuția)