Momentan detin teren + casa + masina, toate pe numele meu.
In viitorul apropiat ma voi insura.
Doresc sa stiu daca in cazul unui divort ( fie ca exista sau nu copil minor ) exista vreo sansa ca sotia sa poate sa obtina la partaj unul din aceste bunuri sau macar o cota parte.
In ce conditii poate sa obtina si ce ? Ce se poate face sa previn acest lucru ?
Mai mult .. din cate am inteles orice bun care l-as primi in uma unei mosteniri sau ca si donatie in timpul casatoriei nu se pune la aceea masa partajabila. E adevarat ? Sunt exceptii in care s-ar pune ?
Am uitat sa va intreb ceva relativ important care stiam si as dori sa stiu daca e adevarat ...
exista vreo limita de ani de casatorie in care bunurile persoane raman bunuri personale ? Din auzite am aflat chestii de genul 2 ani .. 10 ani .. 20 de ani ...
Am auzit de un caz in care dupa peste 20 de ani de casnicie desi a fost bun cumparat de unul din soti inaintea casatoriei ... la moartea acelui sot ... celalalt sot cu rudele sotului decedat au impartit bunul jumi juma ( in cazul decesului e alta lege fata de divort/partaj ? )
nu exista limita de ani, bunurile proprii asa raman, in caz de divort
de mostenit, va mosteneste de a doua zi :rolleyes: ( impreuna cu rudele, daca nu aveti copii)
Partajul dupa divort e una si mostenirea e din alta poveste.
Ceea ce aveti dvs. in momentul de fata este proprietatea dvs. exclusiva.
Proprietatea exclusiva n-are cum sa inceteze prin partaj (prin partaj inceteaza o proprietate comuna, devalmasa, indiviza).
Daca nu dobanditi ceva in COMUN cu viitoarea dvs. ..fosta nevasta :) (un bun cumparat in timpul castatoriei este comun: chiar si TV -ul ala nou de pe pagina precedenta e tot un bun sa stiti - nu-l confundati cu ...tigla noua de pe casa de pe casa, de ex = imbunatatire ) atunci n-aveti ce imparti la divort.
Dar daca dvs. ati deceda si ea v-ar fi sotie supravietuitoare, atunci ea va primi o cota parte (care variaza in functie de mostenitorii cu care vine in concurs) din TOATA averea dvs. (si din datorii, evident) indiferent cand si pe ce cale ati fi adunat-o.
Sotia divortata primeste la partaj cota EI parte din bunurile comune (cota care se stabileste in funcntie de contributia ei la dobandirea lor). Adica ceva ce ea are deja, dar nu se stie cat (nu se cunoaste exact cota ei parte pana la partaj).
Sotia supravietuitoate dobandeste o cota parte din averea defunctului ei sot.
Ma scuzati,ma bag si eu in vorba,deoarece sunt interesata.Sunt recasatorira si am un apartament luat impreuna cu sotul meu.Parintii mei vor sa-i cumpere o locuinta fetitei mele din prima casatorie, dar ea este minora.Daca cumpara locuinta pe numele meu si ei fac prin notariat un act de donatie, care sa ateste ca banii cu care am luat locuinta sunt de la ei , este corect?In caz de divort, sotul meu are drept la acea locuinta care o vor achizitiona parintii mei,pe numele meu?
Acte necesare
SerenaB
Buna ziua! In urma succesiunii dupa decesul tatalui meu am mostenit niste bunuri pe care nu as vrea sa le impart cu viitorul sot. Insa nu as vrea sa fac un ... (vezi toată discuția)