Buna ziua!
Daca un document are spatiu special pentru luare la cunostinta prin semnatura(exista spatiu destinat semnaturii a 3 persoane ce isi dau acordul ca inscrisurile din autorizatia de lucru corespund realitatii) poate fi emis / aprobat / dus la indeplinire prin acord telefonic cu mentiunea "telefonic"?
Completarea datelor in document(autorizatie de lucru) se face pe baza transmiterii telefonice de catre personalul din teren aflat la fata locului.
Aici as aduce in discutie art. 272 din NCPC - inscrisul sub semnatura privata.
Noi nu suntem de acord cu aceasta modalitate deoarece o informatie transmisa gresit poate conduce la accidente de munca.
Multumesc!
Pentru semnaturi efective dpvd ssm puteti cere precizari scrise de la Inspectia muncii/ ITM, institutii pe care le sesizati in scris, cu nr. de inregistrare/ data.
Facand multi ani expertize tehnice judiciare pot mentiona ca daca pe un document (indiferent de cum se numeste acesta) scrie semnatura, aceasta trebuie sa existe si se da la data intocmirii/ aprobarii documentului, inainte de a trece la actiune. Cine a semnat deja, daca se produce un eveniment nedorit, nu se poate scuza - nu am stiut/ nu am fost informat.
Eu nu te contrazic, doar ca exista instructiuni unde se prevad modalitati alternative de a intocmi sau lua la cunostinta, si atunci nu poate semna nimeni unde scrie semnatura... nici nu poate lipsi rubrica semnatura, pentru ca unele se intocmesc personal. In telefonie multe autorizatii de lucru se intocmesc telefonic, partial, prin mesaje comunicate prin intermediari sau prin mesaje scrise... Unele foi de manevra se intocmesc telefonic si se confirma prin semnatura cand este cel mai devreme posibil.
Nu mai retin exact gradele de obligativitate, cred ca intr-un Regulament ANRE insa le gasim pana in art 5 pe undeva. Problema este ca expresiile definite ca grad de obligativitate nu se mentin aceleaasi peste tot in ordin si instructiuni, motiv pentru care este loc... de manevra. :D
Opinia mea este ca fara sa se citeasca instructiunile de lucru in cazul exact al firmei in cauza, nu se poate analiza atat de amanuntit.