avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Buna ziua! am urmatoarea speta: - asociatia de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Buna ziua! am urmatoarea speta: - asociatia de proprietari a ...

Buna ziua! am urmatoarea speta:

- asociatia de proprietari a incheiat un contract de asistenta juridica cu un avocat pentru a o reprezenta intr-un proces impotriva unui debitor. Nu s-au prezentat oferte in acest sens in adunarea generala! mai mult decat atat, asociatia are deja un contract de acest gen cu un alt jurist si care dateaza de mai bine de 10 ani dar care a refuzat sa intre in procesul impotriva acelui debitor.. Este legal acest lucru?

- la dosar s-a prezentat o imputernicire avocatiala insa imputernicirea nu prezinta si semnatura reprezentantului asociatiei care a incheiat contractul respectiv cu acest avocat. Este legala imputernicirea avocatului? Nu se specifica pe nicaieri onorariul avocatului ci doar ca este imputernicit spre a depune notificare impotriva debitorului. Ar trebui inteles ca mandatul avocatului se rezuma doar la depunerea notificarii, nu si cea a reprezentarii in instanta in diferite etape ale procesului?

Multumesc pentru ajtor.
Dumneavoastra sustineti ca presedintele asociatiei de proprietari poate angaja un avocat fara ca acest aspect sa fie hotarat in adunarea generala a asociatiei de proprietari? Verificati prevederile art. 53 litera h. Abia dupa ce adunarea generala decide poate fi aplcata si litera k a art. 53 din Legea nr. 196/2018.

Presedintele nu poate dispune dupa vointa proprie de banii asociatiei. Nu sunt banii proprii. Orice utilizare a banilor trebuie decisa de catre adunarea generala a asociatiei.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Am crezut ca dorit opinia unui jurist. Eu nu ma contrez cu dv., daca ma credeti, bine, daca nu, iara bine. Opinia mea este diferita de a dv. Generic vorbind, ca in particular, multe detalii nu am...

Dusul singur este o decizie gresita, iar ce scrie in art. 57 nu se interpreteaza stricto sensu. Sigur ca fiecare se poate duce singur, evident, insa nu ar fi inventat nimeni juristii daca nu era nevoie de ei.

Imputernicirea depusa nu necesita semnatura reprezentantului legal al asociatiei ..acesta semneaza doar contractul de asistenta juridica. In contract se mentioneaza aspectele mentionate de dvs.

Lumyna a scris:

Buna ziua! am urmatoarea speta:

....
- la dosar s-a prezentat o imputernicire avocatiala insa imputernicirea nu prezinta si semnatura reprezentantului asociatiei care a incheiat contractul respectiv cu acest avocat. Este legala imputernicirea avocatului? Nu se specifica pe nicaieri onorariul avocatului ci doar ca este imputernicit spre a depune notificare impotriva debitorului. Ar trebui inteles ca mandatul avocatului se rezuma doar la depunerea notificarii, nu si cea a reprezentarii in instanta in diferite etape ale procesului?

Multumesc pentru ajtor.

Este o situație veche...

În situația prezentată, un prestator de servicii fusese deja angajat, probabil în baza unei AG. Pentru situația că acel prestator de servicii nu a dorit prestarea unui serviciu cf. cererii președintelui, el poate fi înlocuit în aceleași condiții cum a fost inițial contractat. Nu vorbim despre modificarea numărului și funcțiilor din asociație, căci asociația avea deja prevăzut un avocat.
Sigur, nu poate fi analizată situația fără să vedem hotărârea AGA anterioară, ce spunea contractul vechi, cel nou, ce debitor era, cât de urgentă situația, cum s-a ales prestatorul nou, Statut etc. În linii mari, opinia mea este cea prezentată, însă se bazează pe experiența mea și nu pe actele exacte pe care le are această asociație anume.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Președinte de asociație de locatari.fișa postului bună seara, ... 666ate 666ate Președinte de asociație de locatari.Fișa postului Bună seara, aș dori să știu atribuțiile unui președinte de bloc. Mulțumesc ! (vezi toată discuția)
Fișa postului de președinte de asociația de locatari gothardetelka59 gothardetelka59 Bună seara,aș dori să știu care ar fi atribuțiile unui președinte al asociației de locatari (fișa postului) Mulțumesc (vezi toată discuția)
Obligatii asociatie poprietari ADNgraphic ADNgraphic 1. Este obligata prin lege administratia blocului sa afiseze informatiile privind blocul (cand se tine adunarea generala) la avizier sau se pot transmite ... (vezi toată discuția)