avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale paradisurile fiscale si infiintare firma off-shore
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

paradisurile fiscale si infiintare firma off-shore

Imi poate impartasi cineva din experienta infiintarii unei firme intr-un paradis fiscal, off-shore, sau alte detalii cunoscute?
In perioada asta fiscal dificila, a aparut aceasta idee la mai multi patroni, ca o incercare de a-si salva afacerile. Pare o idee buna, dar nu stiu despre asta decat din ce am putut afla de pe net...
Cel mai recent răspuns: Vali1981 , utilizator 15:03, 24 Februarie 2015
Pentru ce îți trebuie Certificatul de rezidenţă fiscală?
Ce faci cu el?

De fapt ce vrei să faci cu firma?
Dacă este prestator către o firmă română atunci firma română va plăti TVA.
În plus, firmele americană și română sunt societăți afiliate și deci trebuie făcut un dosar al prețurilor de transfer (servicii).

Alberto Kurtyan
intre timp mi-au trimis actele firmei scanate si m-au anuntat ca originale ajung miercuri in Romania :thumbup: Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand dau bani in avans pt ceva ..am asa niste emotii , acum e super ok.
firma catre care va presta offshore-ul meu servicii, mi-a cerut ca odata cu facturile pe care o sa le emit catre ei,si un certificat de rezidenta fiscala pentru-ca altfel la momentul in care ei vor face platile catre mine, ar trebui sa retina la sursa un impozit aferent platii catre o companie extracomunitara. Contabilul lor mi-a spus ca daca am aceasta hartie in care sa se arate rezidenta fiscala pt firma mea infiintata in Delaware, poate sa se foloseasca de nu stiu ce tratat privind prevenirea dublei-impuneri pe care romania il are cu america - s-a vorbit si aici pe forumuri si am primit explicatii, si cei de la evedex mi-au confirmat - si asa, ei nu vor fi obligati sa retina la sursa impozitul respectiv. Eu nu ma pricep la chestiile astea, stiu doar ce mi s-a explicat.
Acum trebuie sa deschid cont bancar. Vreun sfat?
Nefiind consilieri fiscali, nici experti contabili, nici avocati, un SRL nu are dreptul sa ofere consultanta fiscala/contabila. Prestarea de astfel de servicii este infractiune.

Asa este, se poate aplica tratatul cu privire la dubla impunere.

Dar impozitele in SUA sunt mai mari decat cele din Romania asa ca nu inteleg unde este profitul tau.

Se pare ca ai fost putin pacalit(a).

Tratatul se aplica doar pentru dividende si doar dupa doi ani de zile.

Veniturile obtinute de nerezidenti se retin la sursa (in Romania) indiferent unde are rezidenta corporatia straina.

Deci nu scapi de niciun impozit iar certificatul de rezidenta il poti pune in rama.
La fel cu toate actele firmei, spun eu.

De ce nu spui ce vrei sa faci cu firma?

Aici exista multi specialisti care te pot ajuta.


AK
stai o secunda te rog, ca ne aflam in confuzie..mare...e drept ca nici Carmino nu a fost prea explicit, dar de data asta Alberto esti un pic pe alaturi cu explicatia..nu firmei offshore a lui Carmino ii foloseste in vreun fel cerificatul de rezidenta fiscala, ci --din cate inteleg-- firmei partenere din Romania. Ai aici tratatul privind prevenirea dublei-impuneri cu U.S.A [ link extern ]

nici eu nu as fi idioata sa accept o plata de prestari catre un extra fara sa ii cer dovada rezidentei fiscale si crede-ma ca lucrez in domeniu de ceva anisori.

"Potrivit articolului 118, alineatul 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, pentru aplicarea conventiilor de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene este necesara existenta unui certificat de rezidenta fiscala, respectiv o declaratie pe proprie raspundere in care sa indice calitatea de beneficiar al veniturilor obtinute din Romania, astfel:
(2) Pentru aplicarea prevederilor convenţiei de evitare a dublei impuneri şi a legislaţiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligaţia de a prezenta plătitorului de venit, în momentul realizării venitului, certificatul de rezidenţă fiscală eliberat de către autoritatea competentă din statul său de rezidenţă, precum şi, după caz, o declaraţie pe propria răspundere în care se indică îndeplinirea condiţiei de beneficiar în situaţia aplicării legislaţiei Uniunii Europene. Dacă certificatul de rezidenţă fiscală, respectiv declaraţia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezintă în acest termen, se aplică prevederile titlului V. În momentul prezentării certificatului de rezidenţă fiscală şi, după caz, a declaraţiei prin care se indică calitatea de beneficiar se aplică prevederile convenţiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislaţiei Uniunii Europene şi se face regularizarea impozitului în cadrul termenului legal de prescripţie. În acest sens, certificatul de rezidenţă fiscală trebuie să menţioneze că beneficiarul venitului a avut, în termenul de prescripţie, rezidenţa fiscală în statul contractant cu care este încheiată convenţia de evitare a dublei impuneri, într-un stat al Uniunii Europene sau al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb pentru toată perioada în care s-au realizat veniturile din România. Calitatea de beneficiar în scopul aplicării legislaţiei Uniunii Europene va fi dovedită prin certificatul de rezidenţă fiscală şi, după caz, declaraţia pe propria răspundere a acestuia de îndeplinire cumulativă a condiţiilor referitoare la: perioada minimă de deţinere, condiţia de participare minimă în capitalul persoanei juridice române, încadrarea în una dintre formele de organizare prevăzute în titlul II sau titlul V, după caz, calitatea de contribuabil plătitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fără posibilitatea unei opţiuni sau exceptări. Certificatul de rezidenţă fiscală prezentat în cursul anului pentru care se fac plăţile este valabil şi în primele 60 de zile calendaristice din anul următor, cu excepţia situaţiei în care se schimbă condiţiile de rezidenţă."
Contabilul astora de la firma partenera din Romania a procedat cat se poate de corect si civilizat sa-i ceara lui Carmino dovada rezidentei fiscala!
ca atare, daca compania lui Carmino (on-shore,off-shore , nu importa tipul de firma), prezinta documentele doveditoare stipulate cu toate elementele de identificare prevazute la "Biblie", srl-ul "romanica" nu retine nimic la sursa Alberto...s-a platit impozitul aferent prestarii, in tara de resedinta/rezidenta fiscala a firmei offshore..asta daca , bineinteles , prestarea --inteleg sa se realizeaza un soft?!--a avut loc in U.S.A
Pe de alta parte, ce spui tu : "impozitele sunt mai mari in U.S.A decat in Romania" ..pai depinde ce statut are firma asta pe care si-a facut-o Carmino, si cum este ea clasificata de Internal Revenue Service : C-Corporation sau S, partnership , series L.L.C sau -intuiesc- single owner LLC for non-resident member (zic "intuiesc" pt ca orice om normal la cap asa ar cere)
Ca sa iti faca cineva o firma in America si sa iti inlesneasca obtinerea rezidentei fiscale, nu trebuie sa fie avocat, expert contabil ..presteaza un serviciu catre tine, despre ce infractiune vorbesti ca m-ai bagat in ceata? Sau confratele contabil care a cerut actul in sine, a comis vreo infractiune?!
Firma americana este offshore-ul.
Firma americana presteaza serviciile.

Beneficiarul este o firma romana.

Deci de aici porneste argurmentarea.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 11 Martie 2012
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Infiintari firme offshore cosminculea cosminculea Ma intereseaza cateva societati serioase care se ocupa de infiintarea de firme offshore. De asemenea ma intereseaza costul infiintarii unei astfel de firme si ... (vezi toată discuția)
Factura de la firma offshore Michael65 Michael65 Buna ziua,am primit o factura pentru consultanta IT de la firma ofshorre iar cei de la finante nu accepta sa o considere la cheltuieli deductibile si-mi cer ... (vezi toată discuția)
Firma offshore delaware Pavelcmd Pavelcmd As fi tentat sa infiintez o firma offshore in statul Delaware, US. Firma ar urma ca sa aiba ca obiect de activitate promovarea online, fara angajati, fara ... (vezi toată discuția)