Am imprumutat o cunostiinta cu ajutorul unui contract de imprumut, semnat de notar.
Contractul este cu titlu gratuit. Limita de timp s-a depasit, dar incercam sa ne intelegem fara implicarea autoritatilor.
Intrebarea mea este - am o limita de timp in care trebuie sa raportez depasirea termenului de plata? In sensul de, sa nu ma duc la executorul judecatoresc sa imi spuna "Nu mai este aplicabil pentru ca nu ai raportat in termen de X zile"
Si a 2a mentiune - in cazul in care merg mai departe si implic folosirea contractului pentru a imi lua banii inapoi pe cai legale, lui ii va aparea undeva asta? (Un cazier de vreun fel/ pe un eventual "Credit-score" atunci cand vrea sa se imprumute de la banca) Practic, il afecteaza in vreun fel in afara de obligarea fortata de a imi plati inapi datoria?
Multumesc
Bună ziua, am să vă răspund punctual.
1. din ce observ, contractul este unul autentic notarial, care, teoretic este titlu executoriu. Pentru a putea pune în executare un astfel de contract, aveți la dispoziție 3 ani, adică termenul general de prescripție.
2. pe căi legale înseamnă doar o executare silită, întrucât un contract autentic notarial pentru împrumut este deja învestit cu formulă executorie, astfel că nu mai este necesară introducerea unei acțiuni în justiție.
3. răspunsul este nu, nu îi va apărea niciun cazier sau credit-score. Pur și simplu va fi executat silit până la recuperarea întregii creanțe (alături de cheltuieli ocazionate de procedura executării silite, de exemplu onorariu avocațial, onorariul executorului judecătoresc, ș.a.m.d.).