avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Salariul președintelui asociației de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Salariul președintelui asociației de locatari

În cazul unei asociații de proprietari într-o zona rezidențială cu vile, locuitorii care nu fac parte din asociație, sunt obligați să contribuie la plata salariilor celor care conduc asociația: președinte, cenzor etc?

Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 14:55, 9 Decembrie 2024
Puteți să ne arătați articolul din lege care susține așa ceva?
Dacă am contracte separate încheiate cu salubritatea, Eon, gaz etc, de ce aș plăti la fel cu ceilalți care fac parte din asociație? Înțeleg să plătesc pt reparațiile din spațiul comun dar nu pt președintele de asociație.
Cred ca legea se referă la cei care locuiesc în bloc, nu pt cei care locuiesc pe o stradă privată cu vile.

zidane23 a scris:

Gresit. La intretinere toti platesc la fel indiferent daca au aderat sau nu la Asociatie.

POPA GHEORGHE a scris:

Nu fac parte din asociatie, nu beneficiaza de activitatea asociatiei, nu platesc cota parte din salariile presedintelui, cenzorilor, etc.

Ultima modificare: Marți, 5 Noiembrie 2024
morosanucarmen, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor
CAPITOLUL I - Dispoziții generale, definiții
Art. 1
(1) Prezenta lege reglementează aspectele juridice, economice și tehnice cu privire la:
a) înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari din cadrul condominiilor formate din cel puțin 3 unități de proprietate imobiliară;

h) condominiu - imobil format din teren cu una sau mai multe construcții, în care există cel puțin 3 proprietăți individuale reprezentate de locuințe și locuințe sau spații cu altă destinație, după caz, și cote-părți indivize de proprietate comună;

CAPITOLUL II - Înființarea și înregistrarea asociației de proprietari
SECȚIUNEA 1 - Procedura de înființare și înregistrare a asociațiilor de proprietari
Art. 11
(1) Asociația de proprietari este forma juridică de organizare și de reprezentare a intereselor comune ale proprietarilor dintr-un condominiu, cu personalitate juridică, fără scop lucrativ, înființată în condițiile prezentei legi, care are ca scop administrarea, exploatarea, întreținerea, repararea, reabilitarea și modernizarea proprietății comune, menținerea în stare bună a imobilului, respectarea drepturilor și asumarea obligațiilor de către toți proprietarii.
(2) Consecințele neluării măsurilor de organizare și funcționare cu privire la administrarea și gestiunea proprietății comune sunt în răspunderea juridică a tuturor proprietarilor sau a reprezentanților acestora, după caz.

Art. 13
(1) Asociația de proprietari se înființează prin acordul scris a cel puțin jumătate plus unu din numărul proprietarilor dintr-un condominiu.

morosanucarmen a scris:

Dacă am contracte separate încheiate cu salubritatea, Eon, gaz etc, de ce aș plăti la fel cu ceilalți care fac parte din asociație? Înțeleg să plătesc pt reparațiile din spațiul comun dar nu pt președintele de asociație.
Cred ca legea se referă la cei care locuiesc în bloc, nu pt cei care locuiesc pe o stradă privată cu vile.

zidane23 a scris:

Gresit. La intretinere toti platesc la fel indiferent daca au aderat sau nu la Asociatie.

POPA GHEORGHE a scris:

Nu fac parte din asociatie, nu beneficiaza de activitatea asociatiei, nu platesc cota parte din salariile presedintelui, cenzorilor, etc.

Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2024
zidane23, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde de situatia concreta, sunt presedinti de asociatie care muncesc o jumatate de ora pe luna, sunt presedinti care muncesc 3 ore pe zi doar pentru asociatie.

Dv. sunteti in coproprietate. Coproprietarii administreaza partile comune, acestea determina costuri comune. Majoritatea coproprietarilor (probabil pentru ca nu au timp, e dificil de tinut o contabilitate in comun etc.) au hotarat ca administrarea partilor comune din imobile se face de o asociatie. Care, sigur, costa, are contabil, presedinte etc. si care nu face munca pentru cei 50%+1 dintre proprietari, ci cand stabileste reparatii drum, deszapezire etc., munceste pentru toti coproprietarii.
Cu alte cuvinte, pe unul dintre coproprietari deszapezirea drumului comun nu il costa pret contract impartit la nr de coproprietari (cota parte), ci il costa toata munca ce a dus la deszapezire, anume: cost contract deszapezire impartit la coproprietari (cota) plus costul muncii de a identifica firma de deszapezire impartit la nr. de coproprietari. Asta este costul real al deszapezirii.
Buna ziua

Legea se refera la toate asociatiile de proprietari. E vorba de legea 196/2018

Articolul 48
(4) Hotărârile adunării generale a asociației de proprietari sunt obligatorii de la data afișării acestora la loc vizibil, conform prevederilor prezentei legi, inclusiv pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenți la adunarea generală, precum și pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociației de proprietari.

Daca asociatia a aprobat un salariu pentru presedinte (nu e obligatoriu sa fie remunerat) atunci decizia este obligatorie si pt dvs.

Daca imobilul dvs este cuprins intr-o asociatie, refuzul de a va inscrie nu va ajuta cu nimic. Hotararile sunt oricum obligatorii iar nefiind membru nu aveti drept de vot deci nici un cuvant de spus.

morosanucarmen a scris:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt proprietarul unei case situate într-un cartier rezidențial ... bebelush1900 bebelush1900 Sunt proprietarul unei case situate într-un cartier rezidențial . În acest cartier sunt mai multe case individuale și duplexuri. Fiecare proprietar deține ... (vezi toată discuția)
Asociație de proprietari, plăți datorate de cei care nu sunt membri cecilia popeea cecilia popeea Locuiesc intr-un cartier rezidential de 113 proprietari, dintre care 69 s-au constituit in asociatie. Intrucit eu nu fac parte din asociatie, as dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari in ansamblu de vile Traian V Traian V Stimati domni/doamne, va rog sa imi spuneti si mie [u]ce obligatii[/u] am daca intr-un ansamblu de vile eu nu sunt membru al asociatiei ? Mentionez ca in ... (vezi toată discuția)