avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Legalitatea semnaturii pe documente ale societatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Legalitatea semnaturii pe documente ale societatii

imi cer scuze pentru termenii folositi (ca nespecialist). este vorba de anumite documente semnate in cadrul unui srl (contracte, corespondenta, chiar si declaratie in fata notarului etc.), chipurile de catre administrator. semnatura acestuia nu este o semnatura olografa ci una imprimata pe actele respective cu o stampila confectionata special pentru a imita semnatura administratorului.

sunt valide aceste documente, pot produce acestea efecte ?? va multumesc mult pentru sprijin

scuze pentru confuzia din titlu: a se citi - legalitatea unor documente
Ultima modificare: Marți, 9 Februarie 2010
curier, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 23:42, 13 Februarie 2010
In orice situatie,raspunderea revine administratorului,dar si celui care aplicat-o ,eventual prin nerespectarea dispozitiilor administratorului,dispozitii care trebuiesc sau ar trebui sa se gaseasca intr-un act (de exemplu,fisa postului,procesul verbal semnat la primirea stampilei de catre persoana care o aplica)de continutul caruia a luat cunoastinta si cel care o aplica in locul sau si care este obligat sa se conformeze dispozitiilor din acel act
mai oameni buni, in primul rand va multumesc pentru rabdarea de a citi mesaul si mai ales de a raspunde. in al doilea rand nu-mi vine sa cred ca un astfel de aspect nu primieste o solutie foarte clara !! cum poate cineva (in speta de fata, administratorul) sa dea cuiva dreptul sau de semnatura (atentie, nu delegare situatie in care persoana respectiva ar trebui sa semneze pentru administrator dar cu semnatura sa PERSONALA !!) pentru documentele care angajeaza o societate ??

multumesc
Solutia nu e clara pentru ca intrebarea nu e clara, cel putin mie mi se pare ca una ati spus la inceput, alta pe parcurs si alta acum.

Confectionarea si utilizarea unei stampile pe post de semnatura nu este legala, pentru simplul motiv ca ea nu valoreaza semnarea documentului respectiv. Semnatura este prin definitie olografa, adica unul sau mai multe semne facute cu mana persoanei de la care emana. Faptul ca persoana recunoaste stampila ca fiind semnatura sa e cu totul altceva, e ca si cum n-ar fi semnat, dar recunoaste ca e parte si si-a asumat actul respectiv.

Sub ultimul aspect pe care l-ati ridicat, nu este posibil ca o persoana sa semneze cu semnatura altei persoane. Cum ati indicat si dvs, delegarea e cu totul altceva si e valabil, dar contrafacerea semnaturii altcuiva este fals intelectual. Daca vorbim de aplicarea unei stampile cu semnatura nu sunt convinsa ca putem vorbi de o infractiune, dar cu siguranta actul respectiv nu se poate considera semnat in mod valabil. Tocmai asta e ratiunea pentru care semnatura e personala: se poate certifica ca ea emana de la o singura persoana anume, iar nu de la un numar nedefinit de persoane cu aceeasi semnatura. Aia e egal cu zero.
va multumesc mult pentru raspuns.

am sa incerc sa va expun foarte pe scurt ceea ce exista ca si probe in acest "caz":
- exista dovada ca o persoana a scris de mana un text pe un document si ca semnatura a folosit stampila cu semnatura administratorului (cu siguranta administratorul nu va reclama acest fapt !);
- exista dovada ca in fata avocatului / notarului, in cazul unor documente semnate "in fata" acestora, este aplicata stampila cu semnatura administratorului (cu siguranta administratorul nu va reclama acest fapt !);
- exista numeroase documente ale societatii pe care s-a aplicat faimoasa stampila (administratorul nu va contesta aceasta situatie !).

deci care este de fapt situatia corecta, legala etc. ?

multumesc inca o data si imi cer scuze pentru situatia in care nu am explicat destul de clar aceste fapte.
Fiind vorba de semnatura cuiva nu cred ca se poate folosi o stampila. Fiecare semneaza in nume propriu sau in numele cuiva in baza unei imputerniciri. Mi se pare aberant ca un notar sa accepte o astfel de metoda. Am avut si eu ocazia sa dau declaratii notariale si am fost legitimata si chiar am observat ca notarul s-a uitat bine pe poza din CI si la mine. Daca esti personal la incheierea actului de ce sa aplici stampila cand poti semna? daca ai delegat pe cineva sa te reprezinte acel cineva in baza delegatiei (imputernicire notariala) semneaza cu semnatura lui. Eu una asa vad lucrurile.

Alte discuții în legătură

Dreptul de semnatura in cadrul unei firme curier curier Exista vreo posibilitate legala ca semnatura mea (ca si administrator) sa fie utilizata de o alta pesoana din firma, imputernicita de mine, prin aplicarea unei ... (vezi toată discuția)
Este opozabila semnatura aplicata cu stampila? Oceania Oceania Poate un mandatar imputernicit prin procura notariala sa intocmeasca acte in numele mandantului si sa foloseasca o stampila cu semnatura? Este legala folosirea ... (vezi toată discuția)
Stampila falsa Costica33 Costica33 Aveti idee daca pe baza unor copii se pot face stampile? Ce legi incalca cineva care uzeaza o stampila falsa? Multumesc. (vezi toată discuția)