avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie. Scarile ...

Buna ziua.Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari care formeaza o asociatie.Scarile din margine sunt mansardate iar cea din mijloc este nemansardata.Care este baza legala care permite ca cheltuielile cu reparatii si intretinere la scarile cu mansarda sa se faca doar de catre locatarii acestora ?Nu este spatiu comun si repratiile si intretinerea tuturor acoperisurilor cu mansarda sau fara sa se faca de toti locatarii.Daca este legal ca cei cu mansarda sa repare iar cei fara sa nu contribuie cum se impart cheltuielile la reparatia si intretinerea subsolului tinind cont ca toate utilitatile sunt la comun.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 00:37, 2 Decembrie 2024
Buna ziua

Practica merge pana cand ajungi la judecata. Si acolo te trezesti la realitate si realizezi cat de importanta era teoria, adica legea.

Tot din practica va spun ca nici noi nu am considerat anumite chestii. Adica pentru adunarile generale aveam tabel convocator, afis la avizier, informare in cutiile postale si apoi mail pe grupul asociatiei si informare pe whatsapp. Dar ghinion, legea cere scrisoare recomandata asa ca ne-au fost anulate decizii pentru ca nu am respectat procedura legala. Noi am considerat ca am facut ce trebuie. Judecatorul a fost de alta parere.

De asemenea, in anumite aspecte votul se pondereaza cu cota-parte indiviza. Mai precis e vorba de art. 49 din 196/2018: pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare și modernizare, votul fiecărui proprietar, membru al asociației, are o pondere egală cu cota-parte indiviză din proprietatea comună. Ce sa vezi, in practica nu tine nimeni cont de asta. Pana cand pierd un proces pe tema asta.
IN instanta este asa cum vi s-a spus. Fiecare asociatie cu mai multe scari , separa veniturile si cheltuielile pe cat posibil.
Vi s-a dat explicatia si nu exista nici un articol care sa prevada asta sau sa interzica asta.
Fiecare scara poate fi asimilata cu a asociatie individuala.
Beneficiul comun este ca se poate folosi contul comun (fondul de reparatii e evident mai mare) cand se fac cheltuieli.
Apoi se refac prin repartizarea cheltuielilor doar celor de pe scara aceea.

Ganditi-va la exemplu care vi s-a spus din practica.
Unele scari decoreaza scarile de Craciun de Paste de haloween etc. Altii nu din aceeasi asociatie. Se cumpara Diverse din fondul aociatiei si se repartizeaza doar locuitorilor scari respective.
Unii doresc interfon cu video si deschidere pe telefon si se mordenizeaza cum apare ceva .
Alte scarii unde sunt oameni in varsta nu raman la ELECTRA.
Deasemenea avem unele scarii care pe langa femeia de serviciu au cerut sa mai vina saptamanal o firma de curatenie care sa imbnatatesca rezultatele femeii de serviciu.
La orice deteriorare a zugravelii doresc refacerea (partial sau total dupa caz. ).
Alte scarii nu au nici o problema cand decoreaza in functie de eveniment sa adauge picturi in functie de eveniment pe pereti. Cand intri zici ca esti la o galerie de arta. Inainte de urmtorul eveniment inalatura vopseaua si refac la starea initiala pentru a putea adauga noi desene.

Ati fost in instanta si ati constatat asta?

Nu de alta, insa experienta mea cu judecatoria spune contrarul a ceea ce afirmati dvs.

Problema e ca dvs considerati asociatiile care cumprindeau mai multe blocuri, facute inainte de legea din 2018 si care ar fi trebuit sa se reorganizeze: www.avocatnet.ro/articol_497...

Ce exista in orase precum Brasov cu asociatii de cate 20-30 de blocuri fara nimic comun e partea a doua si vina celor care fac parte din ele ca nu respecta legea. Dar nu ar mai trebui sa existe astfel de monstruozitati.

legea 196/2018 cere in mod explicit pentru existenta asociatiei existenta unei proprietati comune. Intelegeti asta?
Mai departe:
Articolul 75
(3) Asociația de proprietari are obligația de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, în caz contrar hotărârile luate de adunarea generală a proprietarilor cu încălcarea acestor dispoziții sunt nule de drept.


Cititi legea si va lamuriti. Nu e greu.
DA.
Vedeti ca v-am spun deja in alta discutie. Noi majoritatea de aici ne cunoastem.
Nu are nici o legatura cu articolele postate de dv. Repartizarea cheltuielilor se face dupa cum vi s-a spus scarii care solicita lucrarea. Altfel ajungeti la lucruri incorecte. Unii vor mai des altii mai rara sa faca lucrari. Fiecare e individual.
Asociatiile au comun doar fondul nu su repartizarea.
Asta e avantajul (suma de bani disponibila la eveniment mai mare). In rest cum ati vazut cand se cearta se separa imediat pe scari ca nu ii uneste nimic nici acum.
Buna ziua

Daca nu as fi trecut prin asta acum 2-3 ani, poate v-as fi crezut...

In asociatia dvs se voteaza lucrarile la nivel de scara? Sau cum anume se stabileste ca se va zugravi o scara anume? Aveti mini-sedinte de AG?

Eu imi mentin parerea ca ceea ce faceti nu este legal si nu ati fost in stare sa demostrati contrarul cu legea in fata. Doar referire la ce a zis X si Y pe forum si la diversele "prietenii".

Pana la urma, faceti cum vreti, nu e problema mea. Dar nu induceti oamenii in eroare cu afirmatii pe care nu le puteti sustine cu argumente legale, ca la judecatorie nu merge asa.

Alte discuții în legătură

Daune de la vecinul care si-a reparat singur acoperisul ariana03 ariana03 Buna ziua, in decursul anului trecut, vecinul de la etajul 4 a luat hotararea de a repara acoperisul, fara sa consulte toti vecinii de pe tronson, fara sa faca ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, aș dori să aflu dacă asociația de propietari ... veronicavera veronicavera Bună ziua, Aș dori să aflu dacă asociația de propietari procedează legal cu plata hidroizolației de pe acoperițul scării, făcută pe jumătate ... (vezi toată discuția)
Comitetul a decis ca reparația țevii de scurgere a apei menajere să fie plătită doar de proprietarii afectați. e legală această hotărâre? vic010923 vic010923 Cum se procedează în cazul în care la un bloc de 4 etaje, 3 scări, la scara la care este fisurata țeava de scurgere a apei menajere, undeva intre etajele ... (vezi toată discuția)