avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... fata cu schizofrenie; urgenta!!!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

fata cu schizofrenie; urgenta!!!

Buna seara,

Ma puteti ajuta si pe mine? va rog mult de tot.
Am o "amica", nu sunt ruda cu ea si are schizofrenie destul de avansata, deoarece nu ia tratamentul de multi ani. Ea nu ma stie mai deloc , desi am vorbit cu ea cateva saptamani si am ajutat-o cu de toate.

Mentionez ca acesta fata sta singura, intr-un apartament abandonat, nu mai poate sa aibe grija de ea, viata/sanatatea ei fiind in pericol si are deseori acele episoade psihotice, delir, halucinatii, simturile toate ii sunt intr-un total dezechilibru. A fost diagnosticata acum ceva ani cu schizofrenie.
Rudele ei sunt in strainatate . Unde as putea apela ca sa reusesc sa o duc in spital ?
Nu cred ca daca as chema un medic la locatia ei, un medic psihiatru, aceasta l-ar accepta, ci din contra, ne-ar da afara , asta e reactia ei.

Cum as putea sa o duc in spital cu ajutorul ambulantei? Ea nu vreau sa auda de ambulanta si devine agresiva verbal daca ii zic de spital .
Presupun ca incalc legea daca sun la 112, eu nefiind nici ruda , iar doctorii gasind-o calma si incoerenta, nu o pot lua, legea nepermitandu-le.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:20, 19 Martie 2025
Exista legea nr.487/2002 privind sanatatea mintala si Ordinul 372/2006 care contine normele la lege. Referitor la internarea nevoluntara legea prevede:

Art. 48 - Transportul persoanei în cauză la spitalul de psihiatrie se realizează, de regulă, prin intermediul serviciului de ambulanţă. În cazul în care comportamentul persoanei în cauză este vădit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizează cu ajutorul poliţiei, jandarmeriei, pompierilor, în condiţiile respectării tuturor măsurilor posibile de siguranţă şi respectării integrităţii fizice şi demnităţii persoanei.

Art. 49 - Medicul psihiatru, după evaluarea stării de sănătate mintală a persoanei aduse şi după aprecierea oportunităţii internării nevoluntare, are obligaţia de a informa imediat persoana respectivă cu privire la hotărârea de a o supune unui tratament psihiatric, precum şi de a informa reprezentantul personal sau legal al pacientului, în termen de cel mult 72 de ore, asupra acestei hotărâri.
Salvarea n-o poate lua cu forta, ci numai organele de forta publica.
Poate fi transportata la spital cu masina jandarmeriei.
Ultima modificare: Vineri, 29 Noiembrie 2024
Dapix, utilizator
Da. Multumesc de ajutor.
Stiu ca politia o poate lua cu forta, doar daca e violenta. Ce ma ingrijoreaza e ca la fata locului ea nu e violenta , dar nu va dori sa urce in ambulanta...
Politistii nu o pot urca cu forta, ca ea nu vrea). Acum cine stie ce va fi, nu e usor cu o persoana schizofrena.
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2024
cristicris, utilizator
Imi puteti spune ce pot face cei de la DGASPC ? LE-am scris email si celor de la Onesti si celor de la Bacau si n-a raspuns nimeni de 7 zile.
Nu o pot lua ei la spital cu forta. Tot de serviciile de interventie de la 112 au nevoie. Adica aceasta pacienta nu poate fi dusa la spital decat cu forta, ca ea nu are discernamant, e aproape nebuna.
Am sunat mai demult la DGASPC, acum 2 saptamani, mi-au zis sa sun la 112 si de acolo o vor lua ei...
Ultima modificare: Luni, 2 Decembrie 2024
cristicris, utilizator
Bună ziua! Mă confrunt cu o situație foarte similară. Este vorba despre o cunoștință (nu este rudă) care suferă de schizofrenie și pe care aș vrea să o ajut. Totuși, mă lovesc de multe dificultăți. Starea ei este deplorabilă: locuiește într-un apartament abandonat, cu un geam spart, chiar în mijlocul iernii.

Am întâlnit-o de mai multe ori pe străzile din centrul orașului, unde stă frecvent. De cele mai multe ori, este îmbrăcată neadecvat – de exemplu, în maiou și desculță, chiar pe vreme rece. Într-un caz extrem, am găsit-o complet dezbrăcată, întinsă pe asfalt, în luna octombrie. Am sesizat atât poliția, cât și ambulanța, dar nu s-a luat nicio măsură concretă. În afară de a constata că nu era sub influența alcoolului sau a drogurilor, nu au făcut nimic. Nici poliția, nici echipajele medicale nu au considerat cazul o urgență. Dacă o astfel de situație nu este catalogată drept pericol sau urgență medicală, atunci nu știu ce ar putea justifica o internare involuntară.

Sper ca dumneavoastră să aveți mai mult noroc cu autoritățile. Dacă apar noutăți sau aveți sfaturi, vă rog să mi le transmiteți și mie. Am speranța că poate, totuși, există o soluție. Sănătate multă!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regret, nu vad nici pericol si nici urgenta in cele descrise de dv. cu persoana intinsa pe trotuar. Poate sa fi fost retinuta pentru vagabondaj sau sa fi fost cazata daca orasul dispune de locuri in locuinte sociale. Nu stiu, zau, daca i-ar fi mai bine internta, persoanele insitutionalizate nu o duc bine in Romania, din pacate, sunt vulnerabile si nu avem servicii potrivite pentru ele.
Ultima modificare: Marți, 14 Ianuarie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat

Alte discuții în legătură

Cum ajuti un bolnav de schizofrenie care se izoleaza si nu vrea sa fie ajutat? Vanessica89 Vanessica89 O matusa sufera de schizofrenie si refuza sa mai raspunda la usa si sa primeasca ajutor. Nu are venituri, fiica fiind singura care ii asigura traiul. Precizez ... (vezi toată discuția)
Bolnav de schizofrenie refuză să-și ia tratamentul. este legal să i se administreze cu forța? Nadia9 Nadia9 Bună ziua, mama mea are schizofrenie și ea nu acepta ca este bolnava și nu-și mai ia tratamentul de când a fost internata forțat acum 4 ani. Am vrea sa ... (vezi toată discuția)
Internare involuntara psihiatrie, tentativa de sinucidere invest12345 invest12345 Buna Ziua, O cunoștință a fost internată la psihiatrie pentru tentativa de sinucidere. În acest caz familia, are sau nu dreptul de a primi informații ... (vezi toată discuția)