avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
LIVE, ACUM Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua, În calitate de angajator, aș dori să ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua, În calitate de angajator, aș dori să știu dacă ...

Bună ziua,
În calitate de angajator, aș dori să știu dacă este legal și în ce condiții pot introduce în contractul individual de muncă o clauză care să prevadă că, în cazul în care angajatul decide să înceteze contractul din proprie inițiativă înainte de împlinirea a 12 luni de la angajare, acesta va fi obligat să restituie o anumită sumă de bani. Această sumă ar reprezenta o compensare pentru investițiile făcute în dezvoltarea sa profesională (precum training-uri, acces la librării online și materiale premium necesare desfășurării activității). Aș aprecia o clarificare cu privire la legalitatea unei astfel de clauze, precum și eventualele condiții sau limitări care trebuie respectate.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:19, 9 Decembrie 2024
Nu se poate insera in c.i.m. o astfel de clauza ., insa salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile legii, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze cim ery ery Buna cum pot determina un angajat sa nu demisioneze exista vreo clauza legala pe care o pot introduce in cim? (vezi toată discuția)
Măsuri de compensare pentru cursuri și training angajați: cum mă pot asigura că voi fi despăgubit pentru investiția în pregătirea viitorilor angajați, în caz că vor să plece? calin_tm calin_tm Am infiintat relativ recent o companie cu profil IT (dezvoltare software, cod CAEN 6201) si de asemenea si un PFA (activitati de training, cod CAEN 8559). ... (vezi toată discuția)
Act aditional la cim- training platit de catre angajat ioannanice ioannanice Buna ziua. Am semnat un act aditional la contractul de munca prin care se mentioneaza ca dispun de training de vanzari, training de produs, training la locul ... (vezi toată discuția)