avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Vanzare, testament sau donatie catre copii?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Vanzare, testament sau donatie catre copii?

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie:

Parintii mei locuiesc intr-un apartament dobandit dupa casatorie. Pe actul de proprietate este trecut ca proprietar doar tatal meu.
Apartamentul este contractat in urma cu aprox. 22 de ani prin celebrele ICRAL-uri, achitat in urma cu peste 12 ani. Pana acum apartamentul nu a facut obiectul niciunei tranzactii.

Eu mai am o sora "buna" si un frate viterg (copil al tatalui meu dintr-o casatorie anterioara). Doresc ca eu si cu sora mea sa incheiem un act prin care sa devenim unici proprietari in parti egale ai acestui apartament (bineinteles cu o clauza prin care, pe timpul vietii, parintii nostri sa poata locui in acel apartament). Mentionez ca eu sunt casatorit cu copii, iar sora mea nu este.
Care modalitate de intrare in posesie este mai buna din punct de vedere juridic (in sensul inatacabilitatii ei ulterioare in justitie): actul de vanzare cumparare, testamentul sau donatia?
care sunt actele necesare pentru fiecare din ele?
ce taxe trebuie platite in ambele cazuri?
Ca fapt divers, am fost la un notar si taxele cumultate pentru acest apartament evaluat ( nu stiu dupa ce criterii decat cel al zonei; apartenenta la zona imobiliara nu stiu cum se face) sunt peste 1000EUR, adica 3% din valoarea "evaluata"!!!
Multumesc pentru orice informatie privitoare spetei.
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 21:03, 21 Decembrie 2006



In cazul testamentului sau donatiei, la decesul tatalui cel de-al 3 lea copil are dreptul sa ceara si sa primeasca cota ce i se cuvine in calitate de mostenitor rezervatar.


In acest caz, al 3-lea copil are dreptul pur si simplu, sau numai daca urmeaza vreo cale de atac, cu motivatii de genul (din auzite) ca: "persoanele care au semnat testamentul, la momentul semnarii lor nu erau in deplinatatea facultatilor mintale." Si mai presupun ca atunci cand al 3-lea copil porneste atacul, trebuie si el sa achite niste taxe, corect?

O vanzare cu clauza de intretinere nu e cea mai buna idee. Daca parintele in viata e convins de fratele 'rau" sa ceara rezilierea pt intretinere, contractul se poate realiza.
Insa foarte mare atentie si daca se recurge la o vanzare simpla, pentru ca poate fi considerata o donatie deghizata cu consecintele de rigoare - aducerea donatiiei la masa de impartit. Sfat: daca faceti vanzare simpla, faceti in asa fel incat, dupa vanzare, in contul vanzatorului sa apara echivalentul contravalorii apartamentului, chiar daca ulterior va luati banii inapoi. E mai greu de dovedit astfel deghizarea...
O vanzare cu clauza de intretinere nu e cea mai buna idee. Daca parintele in viata e convins de fratele 'rau" sa ceara rezilierea pt intretinere, contractul se poate rezilia.
Insa foarte mare atentie si daca se recurge la o vanzare simpla, pentru ca poate fi considerata o donatie deghizata cu consecintele de rigoare - aducerea donatiiei la masa de impartit. Sfat: daca faceti vanzare simpla, faceti in asa fel incat, dupa vanzare, in contul vanzatorului sa apara echivalentul contravalorii apartamentului, chiar daca ulterior va luati banii inapoi. E mai greu de dovedit astfel deghizarea...
Sorry pentru repetarea mesajului. Se pare ca iar am facut-o:">
Raspunzand la mesajul anterior: rezerva descendentilor izvoraste din lege iar dreptul la rezerva se naste direct in patrimoniul mostenitorului rezervatar de la data deschiderii mostenirii. El nu trebuie decat sa dovedeasca faptul ca a acceptat mostenirea, ca nu e nedemn, renuntator si ca are calitatea de mostenitor rezervatar - descendent, ascendent privilegiat (parintii) sau sot supravietuitor.
Descendentii pot cere raportul donatiilor atunci cand vin la mostenire in concurs cu sotul si viceversa.
In schimb, reductiunea liberalitatilor excesive - si aici intra si donatiile si legatele(testamentele) poate fi ceruta impotriva oricui incalca rezerva.
bravo nicule posteaza la greu sa vada lumea ce tare esti:))
Dar ar fi bine sa postezi pe subiecte diferite;)
Ca pe aiko vad ca nu prea il intereseaza:D
Ultima modificare: Miercuri, 20 Decembrie 2006
Romică Stoica, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pot sa las testament? tut tut As putea sa las un testament pentru nepoata mea in cazul in care eu nu am copii si nu am fost casatorita? As dori sa ii las ce am eu si testamentul sa nu ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii dobandite prin mostenire pot fi lasate la randul lor prin testament? medeea77 medeea77 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie juridica: Bunicul meu (91 de ani) a mostenit anumite bunuri in urma cu 6 luni, in acest sens existand un ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)