avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand se prescrie sanctiunea aplicata unei contraventii?

Am contestat un proces verbal prin cara mi se suspenda dreptul de a conduce autovechicule. Au trecut 9 luni de la intocmirea procesului verbal si cred ca am sanse sa prelungesc procesul inca un an.
Exista vre-o portita prin care sa scap definitiv de acesta suspendare fara a castiga procesul? Adica se prescrie aplicarea pedepsei complementare dupa o perioada de 1 sau 2 ani?
Din experienta voastre, fara referire la textul legii, amenzile de circulatie se prescriu vreodata in lumea reala? Stiu ca se prescriu dupa 5 ani cu nenumarate obeservatii si exceptii dar in practica cum este? Eu am o amenda veche de acum 5 ani si vreau sa stiu daca la 1 ianuarie anul viitor scap de ea?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:17, 12 Februarie 2010
Corect! Greseala mea in privinta ordonantelor. Scuze!:vishenka::bow:
Multumesc si pentru lamuriri. Stiu ca astazi n-am trait degeaba si am mai invatat ceva si in acelasi timp (mi-)am corectat o interpretare gresita..:ok:

L.E.
Din explicatiile de la link-ul de mai sus am inteles ca daca PV-ul nu a fost comunicat contravenientului in 30 de zile de la savarsirea faptei atunci nu se mai poate face executarea silita. Gresesc!?:hm:
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
Presedintele, utilizator
Daca procesul verbal nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, executarea se face degeaba. Pe calea contestatiei la executare se poate invoca oricand prescriptia.

Organul constatator trebuie:
1. Sa aplice amenda contraventionala in termen de 6 luni de la data constatarii faptei (aplicarea sanctiunii=incheierea procesului verbal de contraventie). Sanctiunea pentru nerespectarea acestui termen este cea prevazuta la art. 13 din OG nr. 2/2001 (=prescriptia aplicarii amenzii contraventionale).
2. Sa comunice contravenientului procesul verbal in termen de o luna de la data aplicarii amenzii contraventionale. Sanctiunea pentru nerespectarea acestui termen este reglementata prin art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001 (=prescriptia executarii amenzii contraventionale).

Organul de executare trebuie:
1. Sa inceapa executarea silita in termen de 5 ani de la data de intai ianuarie a anului urmator nasterii acestui drept, sub sanctiunea prevazuta la art. 131 din Codul de procedura fiscala (=prescriptia executarii amenzii contraventionale).

Sanctiunea prevazuta la art. 14, alin. (1) din OG nr. 2/2001 este pentru pasivitatea organului constatator al contraventiei iar cea prevazuta la art. 131 din Codul de procedura fiscala sanctioneaza pasivitatea organului de executare.

@Alex13e

Pe parcursul desfasurarii unui litigiu prescriptia nu curge.

Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenzile contraventionale se prescriu? POPESCU CRISTIAN COSTEL POPESCU CRISTIAN COSTEL VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AMENZILE ADMINISTRATIVE (CIRCULATIE, PRIMARIE ) SE MAI PRESCRIU, SI DACA DA, DUPA CIT TIMP SI CUM SE PROCEDEAZA PENTRU ACEST ... (vezi toată discuția)
P.v. nesemnat peugen68 peugen68 Buna seara, am fost oprit de un echipaj ca ma deplasam cu 80 km/h in localitate. Nu am vrut sa semnez procesul verbal. Mi-au inapoiat actele si am fost lasat ... (vezi toată discuția)
Termenele de prescriptie prevazute de og nr. 2/2001 Canon01 Canon01 in cazul unei amenyi la regimul circulatiei existenta la primarie care este termenul de prescriptie conform Ordonantei 2 -2000 ? (vezi toată discuția)