În comerț lucrez 6 ore pe zi de luni până vineri, pe lună lucrezi 2 weekenduri de câte 8 ore, sau 12 ore. Ai liber pe lună doar 2 weekenduri, fără alte zile libere. E legal sa nu ai alte zile libere pe lună?
Art. 113 C.mun.
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
...
Art. 137 C.mun.
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
...
Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. Angajatorul spune că în momentul în care ti-ar acorda 2 zile libere pe săptămână nu vor mai fi cele 160 de ore, iar dacă lucrezi diar 6 ore pe zi nu mai este nevoie să dea și zile libere. Eu i-am propus doar 1 singura zi liberă pentru săptămână în care se lucrează weekend ul. Dar m-a dar afară, mi-a spus că trebuie să mă intereseze progresul nu zile libere.
Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.
Și în această situație angajatorul are dreptul să nu acorde cele 2 zile libere pe săptămână? Mulțumesc frumos pentru ajutorul dumneavoastră.
Cornel Vasile a scris:
Angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca.