avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transfer de 150.000 ron de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transfer de 150.000 ron de la parinti

Buna seara! Parintii mei vor sa imi dea suma de 150 000 Ron pentru a-imi inchide un credit prima casa prin rambursare anticipata. Banii sunt stransi prin economisire din salariu, deci impozitati o data. Exista vreo problema in cazul in care imi transfera acesti bani in cont? Mi se poate solicita plata impozitului de 16% de catre ANAF? Cum ma sfatuiesc sa procedez? Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Duminică, 26 Ianuarie 2025
dragos.b65, utilizator
Cel mai recent răspuns: Szekely Barna , Consultant asigurari 21:39, 15 Martie 2025
Buna ziua

Daca parintii va dau acei bani prin donatie la notar, asa cum cere legea, nu veti avea nici o problema cu ANAF-ul.

150.000 lei nu e nici pe departe o suma fabuloasa.

BogdanGri a scris:

Buna ziua

Daca parintii va dau acei bani prin donatie la notar, asa cum cere legea, nu veti avea nici o problema cu ANAF-ul.

150.000 lei nu e nici pe departe o suma fabuloasa.

Mi i-a dat deja(acum o luna), insa nu am facut nici un act la notar. L-am putea face doar daca ni l-ar cere anaf vreodata? Sau nu mai e nimic de facut in sensul asta? Multumesc frumos pentru rabdare!
Buna ziua

Nu puteti face acte retroactiv. In primul rand ca nici un notar nu va accepta asa ceva (sa faca contract de donatie pentru ceva ce s-a intamplat in trecut) pentru ca atunci intrati sub incidenta codului penal si aveti probleme mult mai mari.

Legal, conform codului civil, donatia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute. Insa acum nu mai puteti face acest lucru.

Variante ar mai fi, dar din zona "gri" si e posibil sa bata mai rau la ochi.

Daca nu ati vrut sa tineti cont de sfaturile primite eu vad 2 optiuni:
- mergeti mai departe cu situatia asa cum e acum. Poate ca ANAF nu se va sesiza din oficiu si daca se vor sesiza poate ca vor accepta motivatia din nota de transfer a banilor.
- le scrieti celor de la ANAF despre situatie, spuneti ca nu stiati ca trebuie ca donatia sa fie facuta prin notar si asteptati raspunsul lor. Fiind recent evenimentul, dati dovada de buna credinta si transparenta. E un risc si aici, dar situatia e mult mai rea daca va descopera dupa 3-4 ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este irelevant pentru fisc faptul ca donatia este sau nu valida. Un act nul in acest fel poate fi valabil ca alta operatiune. Oricum, nu conteaza, ANAF vrea sa vada cum intra bani in conturile romanilor, daca sursele sunt verificabile sau sunt din venituri negre, din tara ori din afara.

Daca va uitati anul trecut pe discutii publice, o serie de oameni se interesau ce se intampla daca primesc niste bani in cont de la cineva semicunoscut... :)) faceau pe intermediarii, ajutand „pe cineva” nu foarte cunoscut lor, pentru ca persoana nu avea cont in Romania ca... si ca... baliverne de copii. Aia se cheama bani negri, spalare de bani, finantare terorism etc. Independent care situatie neagra este, statul trebuie sa stie.
Ca vede statul tranzactia dv., ii dati dovada bancara de transfer, relatia de rudenie si pa. Ca e o donatie nula, e un imprumut valabil. Aia e, riscul dv. daca se supara parintii in cativa ani. Dar nu are treaba fiscul cu asta.

Este discutabil daca fiscul inspecteaza exclusiv daca banii sunt impozitati.
Am vândut un apartament care era ipotecat. Am primit o sumă de bani că să închid creditul. După ce a intrat banii am solicitat rambursarea. Scoaterea ipoteci și ulterior vânzare. Banii au fost virați direct in contul de credit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa pentru mama smith123 smith123 Vreau sa-i cumpar un imobil mamei mele, iar acesta va fi pe numele dansei, banii vor fi virati prin banca (fiind o suma mare), banii ii am deja intr-un cont ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament shonny shonny Daca ma poate ajuta cineva cu niste sfaturi utile. Vreau sa cumpar un apartament ,dar vinzatorul il are cumparat prin credit ipotecar si mai are de plata la ... (vezi toată discuția)
Obtinerea sumei pret apartament din credit bancar prima casa de catre vanzator liliana.suciu liliana.suciu Daca eu sunt vanzatorul unui apartament care urmeaza sa fie achitat din creditul bancar „prima casa-cu avans 5%” primit de cumparator de la banca ,dupa ... (vezi toată discuția)