avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis ridicat. Amenda+puncte penalizare. Proces ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis ridicat. Amenda+puncte penalizare. Proces verbal cu "nu recunosc faptele"

Fiind in trafic am fost oprit de organe, cu urmarile din titlu. Considerand ca nu au avut dreptate doresc sa depun contestatie in justitie. Problema este daca sa platesc sau nu jumatatea din amenda. Intreb asta ptr ca dupa unele opinii diverse in teorie treburile stau intr-un fel si in practica judecatoreasca alt fel. Un amic avocat spune ca daca platesc jumatate din amenda in 48 ore-au mai ramas 24 deja numai !- nu se considera in proces ca "recunosc faptele", ci un judecator destept stie ca prin acest gest pur si simplu m-am pus la adapost printr-un simplu fapt de jurisprudenta. Asta e in teorie. Dar cum tocmai eu am facut mentiunea- cu mana lui nenea politianului - ca nu recunosc faptele, si tot in pv scrie negru pe alb ca am x lei de platit, cu x/2 platibili in 48 ore, este ELEMENTARA logica unui alt judecator !!!#-o ...bip...care ar putea spune, cum dom'le dumneata nu recunosti faptele dar te duci sa platesti jumate.... nu el face ratiunea asta ci o va face ipj-ul prin ai sai doxati juristi.... Deci practic exista doua variante: platesc jumatea, castig apoi contestatia, sa zicem dupa faza recurs, ca am inteles ca ipj-ul epuizeaza obligatoriu caile1-2... si primesc jumatatea inapoi, sau pierd procesul ....sau var2: nu platesc nimic, dar in instanta sunt posibile aceleasi doua variante: pierd sau castig. Pot pierde cu dreptatea in mana. De asta ma tem. De situatia cea mai defavorabila: pierd timp, bani- avocat+amenzi- si mai raman si la testul 13/15 ptr recuperarea permisului.... Pe de alta parte nu pot accepta o nedreptate facuta de un "organ"pentru ca altfel as fi mai pragmatic. Cu plata jumatatii +un test 13/15 as iesi mai eficient... chit ca mi-as calca peste principii...Ce cunoasteti despre practica judecatoreasca in aceasta speta..?!!!. Ca teoria suna intr-un fel si practica romaneasca suna in alt fel.... VA MULTUMESC !!!.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
zumzum, utilizator
Cel mai recent răspuns: zumzum , utilizator 08:06, 13 Februarie 2010
Buna ziua !
Ne- ati scris foarte multe aici, dar nimic in legatura cu respectivele abateri si aspectele de fapt. In aceasta situatie, nimeni nu va poate spune ce sanse aveti.
Din punct de vedere procedural, pentru a se anula procesul verbal de contraventie, sunteti nevoit sa depuneti o contestatie in instanta, singura care poate decide in acest sens.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Februarie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Din practica va spun, ca puteti plati 1/2 din amenda, iar in cazul in care si castigati plangerea pe care o veti formula, puteti solicita returnarea banilor platiti (bineinteles avand hotararea definitiva si irevocabila).
~ Conținut șters la cerere ~
Cred ca atata timp ,cat exista mentiunea dvs.prin care nu va recunoasteti culpa in producerea contraventiei,nu exista niciun pericol ca ati achitat sau veti achita 1/2 din amenda.Aveti posibilitatea sa solicitati si instanta in cazul admiterii contestatiei dvs,sa dispuna,restituirea sumei achitate.
Cred ca problema dvs,va fi modalitatea in care veti putea dovedi ca aveti dreptate in contestatia formulata
Probatoriile pe care le veti administra,acte,martori,alte probe admise de lege vor fi determinante.
Consultati procesul verbal si vedeti daca acesta este corect completat si daca se pot invoca motivele de nulitate prev.de art.16/17 din OG nr.2/2001
Multumesc MULT tuturor pentru raspunsuri. Dl Zaharia, nu cred ca faptele conteaza ci principiul; nu doresc o evaluare a sanselor, caci atunci as fi prezentat faptele... eu doresc doar o apreciere pe baza PRACTICII a unui fapt: plata acelei jumatati din amenda din perspectiva judecatorului....e adevarat ca una decurge din alta, dar...intelegeti sper... Asa cum precizeaza si R.gabi, cred ca asa va fi: problema este sa-mi pregatesc bine arsenalul probatoriului, determinant. Multumesc pentru ideea din final cu corectitudinea pv-lui. Totusi nu va fi contrariat judecatorul de faptul ca initial am declarat in pv ca nu recunosc apoi vede ca TOTUSI am platit amenda ? Adica imi dau cu stangul in dreptul....?!!!..in ochii lui.... Dincolo de principiile de drept... nu e mai BETON (prudent) pentru speta care va fi, sa nu merg pe jumatati de masura (se poate citi masura=amenda..!!!), care ar putea produce pareri de genul "nu iese fum fara foc?!"... Daca ar fi sa le pun in ecuatie as putea spune ca un probatoriu mai slabut+neplata jumatatii=probatoriu beton+plata jumatatii ? Vorbesc de ecuatia din capul judelui....:O
Multumesc inca odata ...fiind o ora inaintata si cum maine e ultima zi... sper sa iau o decizie inteleapta... in orele de somn care au mai ramas....!!!
Ultima modificare: Joi, 11 Februarie 2010
zumzum, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate declara un pv nul daca nu sunt completate corect unele date din el? DragosS01 DragosS01 Buna seara. In urma cu cateva zile mi-a fost retinut permisul auto. Nu am semnat PV de constatare si acesta mi-a fost adus acasa prin Posta. Pe procesul ... (vezi toată discuția)
Pe pv de contravenție întocmit în 9 ianuarie scrie anul 2018 în loc de 2019. am vreo șansă de câștig în instanță cu motivul acesta? Iustin. Iftode Iustin. Iftode Bună ziua, în data de 9 ianuarie 2019 am fost oprit de către un echipaj al politiei rutiere Iași pentru ca am fost surprins cu pistolul radar cu viteza de ... (vezi toată discuția)
Am primit o amenda iar in procesul verbal agentul constatator ... TG08 TG08 Am primit o amenda iar in procesul verbal agentul constatator nu mi-a trecut datele personale. Nu a trecut nici nume,nici adresa nici cod numeric ... (vezi toată discuția)