avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Raspunderea penala a persoanei juridice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Raspunderea penala a persoanei juridice

Am si eu niste intrebari despre relativ nou introdusa raspundere penala a persoanei juridice.

O sa incep cu : in ce cazuri se angajeaza? Din cate am inteles ea apare atunci cand un angajat al unei persoane juridice comite o infractiune in indeplinirea atributiilor sale. Ce inseamna indeplinirea atribuiilor sale, luam practica de la raspunderea comitentului sau implica neaparat un contract de munca sau colaborare, o insarcinare expresa din partea persoanei juridice, etc.

Ce se intampla in civil. Mai exista raspunderea comitentului pentru prepus sau de acum persoana juridica raspunde pentru paguba prin fapta proprie.

Are societatea actiune in regres impotriva prepusului pentru ceea ce a platit in repararea pagubei? Dar pentru eventuala amenda sau pagube provocate de aplicarea unei pedepse complementare?

Si in final, ce parere aveti despre aceasta schimbare legislativa?
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Noiembrie 2006
mars0212, utilizator
Cel mai recent răspuns: Capitan Capitan , Consilier juridic 19:39, 5 Ianuarie 2008
Da, se pare ca am uitat complet... #-o Si-mi aduc aminte ca m-am uitat pe articolele respective care stabileau pedepsele pentru pers jur si mi s-au parut cam indulgente...

Mersi pentru trezirea la realitate! :P

Oricum, exista jurisprudenta? Chiar sunt curioasa, m-ar interesa... Adica: pe bune au fost acuzate penal pers jur pana acum? Macar una-doua, acolo, de ochii lumii?
va multumesc mult de tot pentru raspunsuri, dar nu mi-a spus nimeni daca exista sau nu o baza de date unde se poate gasi jurisprudenta.
Buna. Am si eu o intrebare: poate cineva sa ma ajute cu o speta in care inculpat este persoana juridica??? Trebuie sa fac un referat si nu gasesc practica judiciara in acest sens deloc
de la modificarile aduse codului penal prin legea 278/2006 si pana in prezent , nu avem jurisprudenta in ceea ce priveste raspunderea penala a persoanei juridice, asteptam , cu nerabdare viitoarele sentinte!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Subiect activ infracþiunea de omor GheorgheFloroiu GheorgheFloroiu Bună seara, De curând am citit în cartea domnului Mihail Udroiu analiza infracţiunii de omor. Toate bune şi frumoase până am ajuns la subiecţii ... (vezi toată discuția)
Omor - persoana juridica? ebyeby ebyeby Un prieten de-al meu a gasit in niste grile de drept penal ca varianta \"nu poate fi persoana juridica\" nu era raspuns la \"Subiectul activ al infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Raspunderea penala si civila a persoanei juridice alexandra.a1404 alexandra.a1404 Poate fii trasa la raspundere penala o persoana juridica pentru infractiunea descrisa la art.290 Cp, pentru faptele reprezentantilor sai(care se afla deja in ... (vezi toată discuția)