Bună ziua am și eu o întrebare soția mea în vârstă de 16 ani gravida cu mine în vârstă de 25 de anii vrea sa ne mutam împreună și vrea sa plece de acasa de la ea ce este de făcut ce riscuri sunt
Bun, ultima oară când am verificat acesta era un forum juridic. Nu de asistență socială. Domeniu mult mai complex și mai complicat decât crede colega, în care, dacă ar practica această meserie, ar constata că sunt multe cazurile în care persoana defavorizată refuză ajutorul, mai ales dacă acesta i-ar pretinde să-și schimbe modul de viață peste noapte. Există un motiv pentru care asistența narcomanilor înseamnă uneori să le dai seringi curate; măcar nu se mai infectează cu HIV, hepatită virală etc.
Inteleg ce vreti sa ziceti, dar va aflati intr-o mare inselare.
S-au strecurat chiar si in legi niste nebunii, unele sub pretextul existentei unei traditii, despre care chiar membrii comunitatilor zic ca nu exista, si denunta aceste practici ca fiind o barbarie.
Cum s-a realizat aceasta emancipare falsa la adolescenti e o mare inselatorie. Copile care imita adulti in comportament, gesturi si altele ... oricate cunostinte li s-ar prezenta tot nu au capacitate si experienta vietii, dar sunt privite si tratate ca adulti, ba chiar se generalizeaza, victima poate sa fie orice copil, nu doar un anume profil si varsta.
Pe cine sau ce protejeaza legea?
Am mai scris intr-o postare ... Pe cine mai sensibilizeaza daca o copila de 15 ani a intretinut niste relatii? Pe unii nu-i sensibilizeaza nici daca are 12! Numai sa nu ramana gravida.
Cam asta e atitudinea adultilor "E si el barbat ... dar sunt minore ...Eh, sunt minore, vedeti-va de treaba" [ link extern ]
Este dificil, corect, sa ajuti o astfel de persoana, intai pentru ca ele nu au fost ajutate pana acum si nu cred in ajutor. Apoi inertia exista si la victime si la orice alta persoana, iesirea din zona de confort nu e simpla pentru nimeni, este o realitate si nu este o caracteristica a victimelor, in mod special.
Apoi, ajutorul, in Romania, nu este complet. Sunt putine cazuri care ajung sa aiba ajutor financiar, locativ, educativ, psihologic etc. Si atunci, dezamagirea fata de sistem le trimite inapoi, din pacate.
De asemenea, persoanele care acorda asistenta nu sunt intotdeauna educate in mod corect privind rolul lor si atributiile lor, iar asta se vede din munca multor ONGuri si persoane ca mine, care incearca sa ajute astfel de victime.
Este deosebit de greu sa reintegrezi un tanar adolescent inapoi in familie, insa se poate. Este munca, efort, recidive, pleaca iar, suna iar, te intreaba iar, este sambata, este noapte, te cheama iar... si tresari, de fiecare data, cand raspunzi si te intrebi: o fi patit ceva? O fi fost batuta? Si indiferent unde esti, stii ca acele telefoane, de la victime, nu le inchizi niciodata.
Din pacate, stiu ca victimele care nu mai suna o perioada de timp au revenit la agresori, iar pe unele nu le poti contacta. Uneori agresorii sunt familia, parintii, alteori sunt iubitii si iubitele. Insa de fiecare data cand reusesc sa ajut o victima sa mentina un echilibru, sa obtina ajutor de la autoritatile locale, sa ajunga adult, sa stea in scoala e un succes. Dureaza cativa ani, dar cand te suna ca a terminat liceul, te simti bine. Sau cand te suna sa te intrebe de o clauza din contractul de munca, esti mandru ca de o realizare a ta.
Le multumesc tuturor victimelor care au avut incredere in sustinerea primita, unele au provenit de pe acest forum. Si vreau sa le spun: cautati ajutor, nu va lasati, intr-o zi veti gasi ajutorul potrivit!
Este o problema adiacenta legii, asa este, nu este una directa, este o chestiune de aplicare a legislatiei antidiscriminare, dar este una draga sufletului meu. Scuze tuturor daca am exagerat implicarea mea si multumesc tuturor celor care ajuta si contribuie pozitiv in acest domeniu, sunt atatia colegi care se implica activ, deseori gratuit, sunt lucratori la stat...
In situatii ca cea de mai sus, o victima intelege usor si rapid ca va fi exploatata si ca nu poate schimba o dependenta cu alta. Nu am vaut niciun caz de tanar care sa-mi spuna: nu-i asa, ci e iubire mare. Au inteles ca, in ciuda iubirii, se expun unor pericole. Si am avut discutii si la distantaa, nu musai fata in fata. Educatia este o problema enorma, multe victime ar evita sigure aceste situatii daca ar sti ca se expun, daca ar intelege logica sociala de la baza acestor medote.
Este mult de ajutor legislatia si m-am bucurat de ultimele modificari legislative penale privind sexul cu un minor in urma carora oameni care procedeaza ca in acest topic pot raspunde penal. Nu cunosc nebunii in legi despre emancipari sau altele, avem legi bune, mai pot fi imbunatatite, din pacate nu avem educatie si bani pentru aceste victime.
La ora actuală totuși a fost extinsă definiția violului pentru minorii sub 16 ani și pentru sexul aparent "consensual" (pun ghilimele pentru că e discutabil dacă minorul înțelege toate implicațiile actului la care consimte sau dacă își dă consimțământul din motivele corecte), cu excepția situațiilor în care partenerul este mai în vârstă cu cel mult 5 ani. Americanii numesc asta viol statutar.
Însă apropo de tradițiile romilor (OK, nu or fi ei mereu primii în statistică, dar la ei "căsătoria" timpurie, eventual aranjată de familii, este o practică constantă și străveche, dintre cele cu care strămoșii lor au plecat din subcontinentul indian), hai să stabilim totuși cine sunt reprezentanții comunității și câte autoritate au ei. Dacă discutăm de oamenii din ONG-urile finanțate din granturi norvegiene și fonduri europene, mulți fac o treabă exstraordinară, dar nu sunt în mod real liderii comunității. Aceștia pot fi găsiți mai degrabă la conducerea clanurilor interlope precum și printre conducătorii tradiționali de tipul bulibașilor (cum ar fi regii Cioabă și împăratul Rădulescu) sau judecătorii de stabor. De multe ori aceste categorii se suprapun.
Aveti mare grija, colega, sunt stereotipuri care nu ajuta pe nimeni. Toti cei care au experienta cu victime ale discriminarii cunosc aceste aspecte.
Mentionarea la nesfarsit a unor etnii, in conditiile in care majoritatea problemelor vin din educatia tuturor adolescentilor si nu se pot lega de acest discurs nu o vad utila. O fi, dar nu stiu la ce o fi utila, doar la discriminarea unor etnii... ceea ce ne este interzis. In rest, nu vad nicio dovada statistic sau tirmitere la informatii verificate public pentru cele mentionate privitor la anumite persoane...
Cat de pe unde au venit unii si altii, ramane fara relevanta odata ce suntem toti aici.