avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot iesi la pensie anticipat ?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot iesi la pensie anticipat ?

Buna ziua! Mama mea este nascuta in 20 aprilie 1955.Lucreaza din anul 1976 , deci are 34 de ani de munca din care 23 de ani si 5 luni in grupa a doua. Intrebarea mea este daca poate sa-si depuna dosarul de pensionare in luna aprilie cand va implini 55 de ani si daca va fi penalizata ? Acum 5 ani cand si-a schimbat locul de munca angajatorul nu i-a operat in cartea de munca decat dupa 2 luni de zile.Cum o va afecta lucrul acesta?
Va multumesc foarte mult ! O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:00, 12 Februarie 2010
1. Poate beneficia de:
- pensie anticipata partiala incepand cu aprilie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu aprilie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.
2. Asadar poate beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu aprilie 2010 si nu va mai avea nici o penalizare.
Va multumesc pentru raspuns!
Cand va trebui sa-mi depun dosarul de pensionare, dupa ce implinesc 55 de ani?
1. Incepand cu a doua zi de cand implineste 55 de ani.
2. Iata ce spune legea 19/2000:
Art. 83 - (1) Drepturile de pensie pentru limită de vârstă se acordă şi se plătesc de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la această dată.
...
(4) În cazul persoanelor ale căror cereri de pensionare au fost depuse cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (1), drepturile de pensie se acordă şi se plătesc:
a) de la data depunerii cererii, în cazul pensiei pentru limită de vârstă;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partial niko_a niko_a Sunt nascuta in 1955 mai 25.Lucrez de 31 ani din care 9 ani si 8 luni am gr II. In cazul in care ma pensionez la inplinirea virstei de 55 ani ,deci in 2010 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta potrivit legii nr. 263/2010 angel_a angel_a Buna seara si LA MULTI ANI! Va rog sa-mi spuneti care este data la care se poate depune dosarul de pensie pentru limita de varsta, in conditiile Legii ... (vezi toată discuția)
Calculul pensiei CAMELIA JIMAN CAMELIA JIMAN VIN CU O INTREBARE LA DUMNEAVOASTRA AM 32DE ANI MUNCITI DINTRE CARE 19 IN GRUPA 2 AVAND IN VEDERE CA SANT NASCUT IN APRILIE 1950.CAND POT IESI LA PENSIE (vezi toată discuția)